Algemeen Bruikbaarheidsonderzoek Paarden en Pony's

ERMELO - De deelnemers aan de ABOP die goed voorbereid waren, zijn voor hun aanlegtest geslaagd en dat zijn ze bijna allemaal. Bij de paarden slaagde Emmelottie LM met 40 punten voor alleen het dressuuronderdeel, en de beste allrounder was de stermerrie Madammeke met 72,5. Van de pony's werd Shadow van de Ponderosahoeve met 72 punten het hoogst gewaardeerd. De merries Chantal voorl. keur en Maravilla VS pref; röntgen; voorl. keur zijn met het behalen van hun ABOP keur geworden.

Emmelottie LM stamt van Show Star x Osmium x Elcaro en toonde zich onder het zadel van Stans Plaatsman een fijn dressuurpaard, goed voor uitsluitend achten. De zevenjarige zwarte stermerrie werd gefokt door L. Koerts uit Stegeren en is eigendom van H.G. Plaatsman uit De Waal (Texel). 

Aan de reeds 22-jarige stermerrie Madammeke is haar leeftijd niet af te zien. Zij toonde zich zowel in de dressuurproef als bij het springen een fijn paard met de juiste instelling en karakter. Madammeke stamt van Hamilton x Purioso x Janmaat, werd gefokt door Karen Galema in Loosdrecht en is eigendom van Myrthe Jonkerman uit Aalsmeer, die de merrie zelf in dressuur voorstelde. Marlinka Knispel reed het springonderdeel met Madammeke.

De vijfjarige Chantal slaagde met 71,5 en was al voorlopig keur, zodoende is ze nu keurmerrie geworden. Zij stamt van Bright Speed x Ed King Hill x Uniek, werd gefokt door Piet Bos uit Noordhorn en is eigendom van J. Hoeks-de Graaf uiit Smilde. Amazone Iris Hatzmann. 

Twee heel verschillende paarden scoorden allebei 70,5, dat waren G-Star en Pluriaantje. 
De 1.60 m hoge G-star ster stamt van Brainpower uit de keur; prest.sport merrie Esprit (Ed King Hill x Purioso x Ahorn), fokker is Debby van de Mheen uit Eemdijk en eigenaar S. Annema uit Walterswald (Fr). De vijfjarige bonte werd voorgesteld door Annette de Boer-Idema. 
Pluriaantje is een 1.73 m hoge, zwarte dochter van Haarlem x Gribaldi x Ferro. Zij werd gefokt door Janet Kruger van JK Stables in Tolbert, die de zevenjarige stermerrie zelf reed. 

Precies genoeg punten om te slagen, namelijk 70, kreeg SRW Cinta Que, negenjarige ster dochter van Haico x Pedro x Chronos. De donkerbruine merrie werd gefokt door W. van Stelling-van Geel uit Haule en is eigendom van amazone Hanneloes Boonstra uit Den Haag. Cinta Que werd in het springen voorgesteld door Kimberly Holstege. 

Bij de pony's liep Shadow van de Ponderosahoeve met veel gemak naar 72 punten. Deze zesjarige stermerrie stamt van Melle Jerom uit de preferente Hoppenhof's Samantha v. Nieuwmoed's Erasco x Juravel ox x Baccarat ox. Fokker en eigenaar  is Elise Teunissen-Weys uit Oosterhout, amazone Gaby Strijbosch. 

De andere pony die slaagde, was Maravilla VS (Lobeke ox x Brutus van de Meijershoeve x Aron), gefokt door E. van Santen uit Vorden en eigendom van Johan Hesselink uit Varsseveld. Maravilla VS werd gereden door Vivian Schiphorst en gewaardeerd met 70 punten. Deze merrie was al voorlopig keur, preferent en röntgen. Door het behalen van de ABOP is ze nu ook keur geworden. 

 

ABOP

Het Algemeen Bruikbaarheidsonderzoek paarden en pony's, ofwel het ABOP, is een test waarbij de natuurlijke aanleg van NRPS paarden en pony's wordt beoordeeld. Bij het ABOP worden de paarden en pony's gedurende een dag geobserveerd op het Nationaal Hippisch Centrum te ermelo tijdens een rijproef, springend onder de man en tijdens het vrijspringen.
In totaal zijn er tijdens het ABOP 100 punten te behalen; namelijk 50 punten voor de dressuur en 50 punten voor het springen. Wanneer uw paard of pony 70 punten of hoger heeft gescoord is het ABOP voldoende afgesloten en kan redelijkerwijs worden verwacht dat uw paard of pony een positieve bijdrage kan leveren aan de fokkerij.
Wanneer u kiest voor de mogelijkheid om uw paard of pony slechts op één onderdeel te laten beoordelen, dient uw paard of pony minimaal 40 (uit 50) punten te behalen. Dit wil zeggen dat uw paard of pony gemiddeld een 8 of hoger moet scoren om te slagen voor het ABOP.
Wanneer een merrie zelf in de sport actief is, of is geweest en voldoet aan de eisen van het prestatiesport predikaat, dan is géén ABOP verrichting meer nodig.

Voor het ABOP geldt dat het keurings- en predicatenreglement en de uitvoeringsbepalingen van de NRPS-keuringen van toepassing zijn waarin tevens beperkingen van de aansprakelijkheid zijn opgenomen.