Hengstenshow

Vijftien rijpaardhengsten en acht pony's goedgekeurd

ERMELO - Tijdens de Showdag is, onder toeziend oog van honderden toeschouwers, de goedkeuring van totaal 23 hengsten bevestigd. Bij de vijftien rijpaarden is één hengst nog niet eerder in dit verband genoemd, namelijk Sam R. Deze 18-jarige zoon van Mermus R was al eerder bij een ander stamboek actief en is kort voor de Showdag via een thuiskeuring bij het NRPS geaccepteerd. Ook bij de pony's is een hengst ingestroomd via een thuiskeuring, de driejarige Leuns Veld Winston Jr. (v. Leuns Veld's Winston).

 

Het programma van de Showdag was op verschillende onderdelen vernieuwd. Zo ook het kiezen van de hengst met de Beste Draf. Eerder werd dit met behulp van een applausmeter toevertrouwd aan het publiek. Ditmaal maakte de commissie weer een eerste selectie en liet deze hengsten nog een keer overdraven, maar wees vervolgens zelf de hengst met de Beste Draf aan. Bij de paarden was dit cat.nr. 26 D'Joep (Desperado x Ferro) van fokker en eigenaar J.G.M. van der Meijden uiit Zuilichem.

Bij de pony's was cat.nr. Da Vinci (Dylano du Bois x Evanto's Nieuwmoed), gefokt door Hedwig van Dellen-Bleeker uit Opende en eigendom van Jody Bakker uit Doezum, de hengst met de Beste Draf. 

klik hier voor de complete lijst met de nieuw-gekeurde hengsten.

 

 

De ponyhengst Le Matsjo (v. Leuns Veld's Elegant) is preferent verklaard.

De 19-jarige hengst heeft opvallend veel goede keuringspony's en mooie veulens voortgebracht. Een aantal daarvan is uitgegroeid tot goed presterende sportpony's. Ook zijn er zonen van Le Matsjo goedgekeurd. Zelf is Le Matsjo Z1 dressuur en Z-springen. Op de Showdag werd de hengst vergezeld door zeven palomino nakomelingen onder het zadel gepresenteerd door Jennifer Veenstra.

     

          

Jan van Beek NRPS-Paardenman van het Jaar

In veel opzichten was de Showdag anders dan voorheen, maar er werd wel weer een Paardenman van het Jaar gehuldigd. Deze eer ging naar Jan van Beek uit Maasbree.

Jan van Beek is ponyfokker en al meer dan 20 jaar actief bij het NRPS. Aanvankelijk vooral als ponyhengstenhouder en deelnemer aan de keuringen, maar al snel ook 'achter de schermen' als jurylid. Hij is jurylid van de merriekeuringen en maakt sinds dit jaar deel uit van de hengstenkeuringscommissie. Ook is hij al jaren lid van de foktechnische commissie. Pony's met zijn stalnaam Van de Beekerheide hebben deelgenomen aan Europese kampioenschappen en al over de hele wereld reclame gemaakt voor het NRPS, en de NRPS-ponyfokkerij profiteert van de ervaring en kennis die Van Beek in tientallen jaren heeft opgedaan.