Fokprogramma's en registratie

Fokprogramma's

De fokrichtingen die het NRPS beheert zijn:

  • NRPS-Rijpaard (NRA) onderverdeeld in de discipline dressuur-,  spring-- en eventingpaarden.
  • NRPS-Rijpony (NPA) onderverdeeld in allround en de discipline dressuur- , spring- en eventing pony’s.
                   Voor de kleine maat pony’s geldt geen onderverdeling, het fokdoel is hier allround.
  • Nederlandse Sportpony (NSP), onderverdeeld in de specialisatie dressuur-, spring- en eventing pony’s.
                   Voor de kleine maat pony’s geldt ook hier geen onderverdeling.
  • NRPS Anglo Arabier (AA). Hier is geen onderverdeling naar discipline.

 

NRPS RIJPAARD
Het NRPS Rijpaard is een gezond, correct en evenredig gebouwd sportpaard met rijtypische eigenschappen met aanleg voor dressuur, springen of eventing. Het ideaal is een elegant en correct rijpaard met aanleg voor het hoogste niveau in dressuur, springen of eventing. Het NRPS Rijpaard heeft een goed karakter, een gelijkmatig temperament, de bereidheid tot werken, uithoudingsvermogen en hardheid. NRPS Rijpaarden voeren minimaal 12,5 % Anglo-Arabisch bloed.
Fokprogramma NRPS Rijpaard

 

NRPS RIJPONY
De NRPS Rijpony is een gezonde, correct en evenredig gebouwde sportpony met rijtypische eigenschappen. Het ideaal is een elegante, rastypische sportpony met aanleg voor het hoogste niveau in dressuur, springen en/of eventing. De NRPS Rijpony heeft een goed karakter, een gelijkmatig temperament, de bereidheid tot werken, uithoudingsvermogen en hardheid. NRPS Rijpony's voeren minimaal 20% Arabisch bloed.
Fokprogramma NRPS Rijpony

 

NEDERLANDSE SPORTPONY
De Nederlandse Sportpony is een gezonde, correct en evenredig gebouwde sportpony met rijtypische eigenschappen. Het ideaal is een langgelijnde sportpony met aanleg voor het hoogste niveau in dressuur, springen of eventing. De Nederlandse Sportpony heeft een goed karakter, een gelijkmatig temperament, de bereidheid tot werken, uithoudingsvermogen en hardheid. Nederlandse Sportpony's voeren tot 20% Arabisch bloed.
Fokprogramma Nederlandse Sportpony

 

NRPS ANGLO-ARABISCH VOLBLOED
Een gesloten fokrichting waarin dieren worden ingeschreven die uitsluitend Arabisch Volbloed en Engels Volbloed voeren. Bij het fokken van de Anglo Arabier is ten doel gesteld de beste kenmerken van beide rassen te verenigen in één paard: het uithoudingsvermogen van de Arabier en de snelheid en het vermogen van de Engels Volbloed.
Fokprogramma NRPS Anglo Arabier

 

 In Uitvoeringsbesluit NRPS stamboek registratie  staat de complete informatie over registratie van uw veulen of oudere merrie, ruin of hengst voor de verschillende fokrichtingen.