Arabian Horse Events

Arabian Horse Events

In 2018 organiseerde de DAWRA (Dutch Arabian Western Riding Association) voor het eerst een Internationale western wedstrijd en hun NK in één weekend. Ook onderdelen voor de Engelse ‘Classic’ ruiters werden toegevoegd om eens te kijken of ook daar draagvlak voor zou zijn. Na een succesvolle show was de interesse van enkele buitenlandse deelnemers en de Aljassimya Amateur Challenge gewekt. Voor herhaling vatbaar dus!

Al jaren organiseert de Commissie van Gebruik vanuit het AVS tijdens het Pinksterweekend hun Arabissimo; een heel weekend vol met (sport)onderdelen om de veelzijdigheid van het Arabisch Volbloedpaard te benadrukken. Het weekend wordt ieder jaar enthousiast bezocht door liefhebbers van ons bijzondere ras.
Dit jaar is er door de verschillende organisaties voor gekozen om met elkaar de verbinding te zoeken tussen de show en de verschillende sport disciplines. Van vrijdag 29 mei t/m 1 juni zullen wij u een Aljassimya Amateur Challenge met show en sportonderdelen aanbieden, een Internationale western wedstrijd + DAWRA NK, en de Arabissimo waar men mee kan doen aan de onderdelen Dressuur,  Liberty,  Speed, Springen en Cross-Country voor een Biathlon, Triathlon, Quadrathlon of het Allround Kampioenschap.
Dit alles zal plaatsvinden bij Hippisch Centrum de Achterhoek te Ijzerlo.

Vanuit de verschillende organisaties merken wij dat er onder (recreatie)ruiters of amateur voorbrengers veel vragen leven. “Is dat wel voor mij bedoeld? Moet ik dan lid worden? Wat wordt er dan van mij verwacht?” In dit artikel zullen wij u een overzicht bieden van wat er dit weekend wordt aangeboden.

DAWRA Internationale wedstrijd en NK

Voor wie?

Iedereen met een paard dat minimaal 50% aantoonbaar Arabisch bloed heeft en de westernsport beoefent of hier interesse in heeft. Een lidmaatschap is niet verplicht. Onderdelen onder het zadel mogen gestart worden met ieder paard dat in het lopende kalenderjaar 4 jaar wordt of ouder is. Onderdelen aan de hand mogen gestart worden met ieder paard dat in het lopende kalenderjaar 1 jaar of ouder is. Ook buitenlandse deelnemers zijn welkom!

Levels

Bij de DAWRA hanteren wij respectievelijk de levels Walk & Jog, Beginners, Amateur en Open. Anders dan bij andere verenigingen is het Amateur level binnen de DAWRA dus één van de hogere levels. Iedere nieuwe ruiter begint in het level Walk & Jog. Zoals de naam al doet vermoeden worden in dit level alleen de gangen stap en draf gevraagd. Wanneer je als ruiter al punten hebt behaald bij een andere westernvereniging, kun je je op verzoek laten inschalen in een hoger level. Hengsten worden bij de DAWRA alleen toegelaten in de levels Amateur of Open. De minimumleeftijd voor ruiters is 7 jaar voor de In Hand Trail en voor de overige disciplines 10 jaar, beide gerekend op 1 januari van het lopende kalenderjaar.

Onderdelen

Binnen de DAWRA kun je verschillende onderdelen verrijden. Dit zijn zowel onderdelen aan de hand als onder het zadel. In de klasse Walk & Jog worden de volgende onderdelen uitgeschreven:

  • Western Pleasure
  • Trail
  • Western Horsemanship
  • In Hand Trail
  • Showmanship at Halter

Beginners, Amateur en Open ruiters kunnen verder nog meedoen aan de onderdelen:

  • Ranch Riding
  • Ranch Trail
  • Hunter under Saddle
  • Reining

Graag verwijzen wij u naar ons regelboek http://www.dawra.nl/pages/nl/wedstrijdinformatie/regelboek.php om alle informatie over de verschillende onderdelen te lezen.

Uitrusting ruiter

Ruiters dienen passende westernkleding te dragen in alle onderdelen. Hiertoe behoren westernlaarzen en westernkleding met lange mouwen en hoge boord/kraag, de stijl hiervan is vrij. Wanneer je net begint is het niet nodig om al een dure showblouse met veel bling te dragen. Een basic blouse met lange mouwen en hoge kraag volstaat. De kleding moet wel schoon, netjes en passend zijn. Passend als bedoeld in niet uitdagend/aanstootgevend.
Bij In Hand onderdelen mag de begeleider geen chaps of sporen dragen. Ruiters die op de dag dat zij aan de start verschijnen nog niet de leeftijd van 18 jaren hebben bereikt, dienen een veiligheidshelm te dragen. Ook in de klassen Walk & Jog en Beginners is het verplicht om een veiligheidshelm te dragen, met uitzondering van de In Hand onderdelen. Hierbij mag gekozen worden tussen een veiligheidshelm of westernhoed. Ruiters in de klassen Amateur en Open zijn vrij om te kiezen tussen een veiligheidshelm of hoed. Voor alle ruiters en begeleiders is het toegestaan om een bodyprotector te dragen.
Bij het betreden van de wedstrijd- en inrijarena moeten hoed c.q. helm/cap en startnummers gedragen worden. Wanneer je lid bent van de DAWRA, heb je je eigen startnummers en dien je deze iedere wedstrijd mee te nemen. Wanneer je geen lid bent, kun je bij het secretariaat je startnummers ophalen en inleveren.

Uitrusting paard

De paarden dienen, zoals bij iedere wedstrijd of show, netjes en schoon aan start te komen. Het is toegestaan om de manen te vlechten en hoeflak aan te brengen.
Bij de In Hand onderdelen dient het paard een goed passend halster dat overal vlak (dus zonder bulten of knopen) tegen de huid van het paard ligt; minimale breedte 1½ cm. De neusriem moet minimaal twee vingerbreedtes onder het jukbeen op het vaste neusbeen liggen. De lead (touw) mag van leer, nylon of katoen zijn, eventueel voorzien van een ketting. In alle rij-onderdelen bij de Walk & Jog, Beginners, Amateur en Open klassen moet een westernzadel met knop gebruikt worden, behalve bij het onderdeel Hunter Under Saddle waarbij een veelzijdigheids- of springzadel gebruikt wordt. In de klasse Walk & Jog mag ook een trekking- of endurancezadel of stocksaddle in westernstijl gebruikt worden. Een passende pad of onderlegger met blanket is noodzakelijk. Het hoofdstel moet bij tweehandig gebruik bestaan uit een frontriem, keelriem en kinriem met snaffle. Bij éénhandig gebruik dient een shank gebruikt te worden en is de keuze voor het hoofdstel vrij.

Wat verder nog belangrijk is

Iedere deelnemer moet het bij het paard behorende, geldig paardenpaspoort kunnen tonen en het paard moet zijn ingeënt volgens in Nederland geldende richtlijnen. Patterns worden minimaal tien dagen tot een week van te voren verstuurd, zodat de deelnemers thuis hun proeven kunnen oefenen.

Arabissimo

Voor wie?

Tijdens de Arabissimo staat de veelzijdigheid van het Arabisch Volbloed paard centraal. Sinds de Arabissimo in IJzerlo wordt gehouden, is deze ook opengesteld voor partbreds die voldoen aan de eisen van het NRPS (minimaal 25% Arabisch bloed bij pony's en minimaal 12,5% Arabisch bloed bij paarden). Er zijn drie verschillende competities, namelijk "Paarden Arabisch Volbloed", "Paarden Partbred" en "pony's", bij pony's zijn volbloeden en partbreds dus samengevoegd.

Om deel te nemen, moeten Nederlandse combinaties:

  • in het bezit zijn van een startpas bij de KNHS
  • óf starten volgens de "hengsten zonder startkaart-regeling" van het AVS
  • óf lid zijn van de KNHS zonder startpas en dan BB starten.

Internationale combinaties dienen een licentie aan te vragen om in Nederland te mogen starten.

Disciplines

Op de Arabissimo zijn er verschillende kampioenschappen per competitie. De Biatlon bestaat uit dressuur op eigen KNHS-niveau en liberty. Voor de Triatlon wordt hieraan 400 meter speed toegevoegd. Quadratlon bestaat uit dressuur, liberty, speed en springen op 80 cm. Voor de titel Allround Kampioen wordt er ook een crossparcours gereden.

De dressuur die meetelt voor de Arabissimo wordt op zaterdag gereden (de twee proeven voor de betreffende maand volgens de tabel van de KNHS). We proberen dit zo veel mogelijk op zand te doen, bij veel deelnemers zullen de B en de L moeten uitwijken naar het gras. Het reguliere Reglement AVS-dressuur van toepassing. Deze vind je terug op de website van het AVS (www.avsweb.nl) onder het kopje "Sport". De liberty vindt ook op zaterdag plaats. Je stelt je paard op voor de jury, dit mag in "show-stand-up" maar netjes vierkant halthouden volstaat ook. Vervolgens stap je op aanwijzen van de jury een driehoek, waarna je paard los mag bewegen in draf en galop. Wanneer de jury voldoende heeft gezien, vang je je paard en verlaat je de bak, De jury beoordeelt je paard op type, bouw, beweging en de harmonie met de ruiter. Aan het einde van de middag wordt de speed verreden. In een groep vertrek je te paard van stal naar het bospad. Hier is een pad van 400 meter uitgezet. Dit pad rijdt je één à twee keer in stap en draf heen en weer, zodat je paard goed opgewarmd is en je de baan hebt verkend. Vervolgens leg je één voor één de 400 meter af, zo snel als je wilt en kunt. Dit wordt getimed. Voor- en achteraf wordt de hartslag van je paard opgenomen door een dierenarts. Sporen en zwepen zijn niet toegestaan tijdens de speed. Het dragen van een bodyprotector is verplicht. Deze kunnen gehuurd worden bij de accommodatie. Het is niet toegestaan om tijdens dit weekend enkel deel te nemen aan de speed.

Op zondag is er de mogelijkheid om nog twee dressuurproeven te rijden op je eigen KNHS niveau. Alle dressuurproeven tellen mee voor KNHS-winstpunten, maar alleen de proeven van zaterdag tellen mee voor het klassement van de Arabissimo.

Maandag is er het Arabissimo springen en de Arabissimo cross, maar daarnaast is er ook de mogelijkheid om mee te rijden in een spring- en crossles. Deze telt niet mee voor de Arabissimo, maar is wel ontzettend leuk, ook om ervaring op te doen. De les wordt gegeven door Eddie Sticker. Hij begeleidt de puppyles op de Arabissimo al jaren en door zijn enthousiaste maar rustige en ontspannen manier van lesgeven, krijgt hij zelfs de meest onervaren combinaties met veel plezier door een klein parcoursje. Het hoogtepunt van dit parcours is natuurlijk de waterbak!

Wat verder nog belangrijk is

Verder vinden wij het zelf altijd extra belangrijk om ook de gezelligheid en de sfeer te benoemen. IJzerlo is voor veel mensen nou éénmaal een eind rijden en de stap om 3/4 dagen van huis te zijn is dan vaak best groot. Maar onze ervaring is, als mensen eenmaal een keer in IJzerlo zijn geweest, blijven ze terugkomen! Het is echt een soort mini-ponykamp, gezellig gezamenlijk ontbijten en avondeten, iedereen helpt elkaar en je leert elkaar mét en zonder paard kennen. Neem een geldig paardenpaspoort mee en zorg ervoor dat zowel jij als je paard er netjes uitzien tijdens het rijden van je proeven.

Aljassimya Amateur Challenge

Voor wie?

De Aljassimya Amateur Challenge is een competitie van meerdere amateurshows, waaronder de show die tijdens dit weekend zal worden gehouden. Je kunt zowel je paard aan de hand showen als meedoen aan verschillende sportklasses. Ieder paard dat minimaal 25% aantoonbaar Arabisch bloed heeft, mag meedoen. Volbloed arabieren dienen ingeschreven te zijn bij een WAHO erkend stamboek. Ook partbred arabieren dienen te zijn ingeschreven te zijn bij een officieel stamboek. Veulens zijn uitgesloten van deelname.

Levels

Novice

Deelname toegestaan voor alle paarden behalve wanneer:

  • Het paard op de sluitingsdatum van inschrijven in 2017, 2018 of 2019 klassewinnaar, Gold Medal Champion, Silver Medal Champion of Bronze Medal Champion is geworden op een ECAHO Nationale C show of hoger. Dit geldt niet wanneer het paard dit als junior gewonnen heeft (1 t/m 3 jaar) en in 2019 als senior meedoet aan de show.
  • Het paard op de sluitingsdatum van inschrijven ooit eerder klassewinnaar, Gold Medal Champion, Silver Medal Champion of Bronze Medal Champion is geworden op een ECAHO Internationale B show of hoger.
  • Het paard op eerdere Aljassimya Amateur shows gepromoveerd is naar het level Amateur of Experienced Amateur (zie www.aljassimya-amateur-challenge.com)
  • Het paard in 2020 eerder geshowd is door een professionele voorbrenger.

Deelname is toegestaan voor alle voorbrengers die:

  • Op non-professionele basis paarden voorbrengen. Dit betekent dat de voorbrenger nooit eerder met een paard een eerste plaats heeft behaald op een ECAHO Nationale C Show of hoger.
  • Geen paarden hebben voorgebracht tegen betaling voor een derde partij.

Amateur:

Deelname toegestaan voor alle paarden die niet voldoen aan de eisen voor het Novice level, behalve wanneer:

  • Het paard op de sluitingsdatum van inschrijven in 2017, 2018 of 2019 klassewinnaar, Gold Medal Champion, Silver Medal Champion of Bronze Medal Champion is geworden op een ECAHO Internationale B show of hoger. Dit geldt niet wanneer het paard dit als junior gewonnen heeft (1 t/m 3 jaar) en in 2019 als senior meedoet aan de show.
  • Het paard op de sluitingsdatum van inschrijven ooit eerder klassewinnaar, Gold Medal Champion, Silver Medal Champion of Bronze Medal Champion is geworden op een ECAHO A show of Title Show.
  • Het paard op eerdere Aljassimya Amateur shows gepromoveerd is naar het level Experienced Amateur (zie www.aljassimya-amateur-challenge.com)

Deelname is toegestaan voor alle voorbrengers die:

  • Niet voldoen aan de eisen aan de voorbrenger voor het Novice level.
  • Gepromoveerd zijn van het Novice level naar het Amateur level (zie www.aljassimya-amateur-challenge.com)
  • Een ECAHO voorbrengers-licentie hebben maar geen paarden hebben voorgebracht tegen betaling voor een derde partij.

Experienced Amateur:

Deelname toegestaan voor alle paarden die niet voldoen aan de eisen voor het Novice en Amateur level, behalve wanneer:
Het paard op de sluitingsdatum van inschrijven in 2017, 2018 of 2019 klassewinnaar, Gold Medal Champion, Silver Medal Champion of Bronze Medal Champion is geworden op een ECAHO A show of Title Show. Dit geldt niet wanneer het paard dit als junior gewonnen heeft (1 t/m 3 jaar) en in 2019 als senior meedoet aan de show.

Deelname is toegestaan voor alle voorbrengers die:

  • Niet voldoen aan de eisen aan de voorbrenger voor het Novice en Amateur level.
  • Gepromoveerd zijn van het Amateur level naar het Experienced Amateur level (zie www.aljassimya-amateur-challenge.com)
  • Op geen enkele wijze paarden getraind of geshowd hebben tegen betaling voor een derde partij.

Show

Deelnemers komen gezamenlijk binnen in stap en worden daarna in volgorde van startnummers omgeroepen voor een individuele presentatie. Verwacht wordt dat de voorbrenger het paard aan de hand presenteert in stap en draf. Daarnaast dient het paard opgesteld te worden voor de jury. Voor aanvang van de show vindt er extra uitleg plaats door de jury. Paarden worden beoordeeld op de punten:

  • Type
  • Hoofd en Hals
  • Romp en Bovenlijn
  • Benen
  • Beweging
  • Harmonie tussen voorbrenger en paard
  • Presentatie

Paarden dienen schoon en verzorgd voor de jury te verschijnen en dienen een (show)halster te dragen, voorzien van een lead en eventueel ketting. Voorbrengers dienen nette kleding te dragen waar op geen enkele manier reclame op staat afgebeeld dat te maken heeft met het voor te brengen paard of eigenaar. Voor de regels van het gebruik van make-up, scheren en verboden (verzorgings)middelen, verwijzen wij u naar de reglementen van de Aljassimya Amateur Challenge (www.aljassimya-amateur-challenge.com)

Sportklasses

Tijdens deze Aljassimya Amateur Show kun je meedoen aan de verschillende sportklasses:
Trail (deelname toegestaan in Engels en Westernoutfit)
In Hand Trail (deelname toegestaan in Engels of Westernoutfit)
Western Pleasure
Classic Pleasure
Hunter Pleasure

Deelname is toegestaan voor alle ruiters en paarden die:

  • Nooit eerder hebben meegedaan aan één van de sportklasses op Master Niveau tijdens een ECAHO erkende wedstrijd.

De Western Pleasure, Classic Pleasure en Hunter Pleasure tellen mee voor het AVS Pleasure Challenge.

Wat verder nog belangrijk is:

Paarden dienen via ECAHO richtlijnen gevaccineerd te zijn. Startnummers en veiligheidsspelden zijn verkrijgbaar bij het secretariaat.

Stallen en camping

Tijdens dit evenement is het mogelijk om te overnachten op de camping van de accommodatie of op de slaapzaal. Stallen zijn beperkt beschikbaar.

Tot slot

Wij kijken als gezamenlijke organisaties uit naar een gezellig en sportief weekend. Schroom niet om contact op te nemen bij vragen of onduidelijkheden. Wij helpen graag! De kosten en inschrijfformulieren zullen volgen. Houd de websites en facebook pagina’s in de gaten.

Contact:

DAWRA

Website: www.dawra.nl
Facebook: www.facebook.com/DAWRA-AVS-International-Performance-Show-2019
E-mail: info@dawra.nl

Arabissimo

Website: www.avsweb.nl
Facebook: www.facebook.com/CommissieVanGebruikAvs
E-mail: commissiegebruik@gmail.com