ABOP

 Algemeen Bruikbaarheidsonderzoek
 Paarden en Pony's (ABOP).


Zaterdag 10 september 2022, Locatie Manege Beilen te Beilen 

Zaterdag 22 oktober 2022, Locatie De Nieuwe Heuvel te Lunteren.

Het doel van de ABOP is het testen van de natuurlijke aanleg van NRPS paarden en pony’s.

 

Paarden en pony’s die voldoende aanleg hebben en in de sport kunnen presenteren zijn een positieve aanvulling voor de fokkerij.

De aanleg wordt getest met het afleggen van een dressuurproef en springproef onder het zadel.

Deelname

De minimum leeftijd voor paarden om aan de ABOP te mogen deelnemen is 3 jaar en voor pony’s is de minimum leeftijd voor deelname 4 jaar.
Merries die op een Provinciale Keuring voor exterieur 70 punten of meer, maar voor beweging minder dan 70 punten maar wel 65 punten of meer hebben behaald, kunnen na het behalen van de ABOP het sterpredicaat aanvragen.
Merries die op de Nationale Keuring het voorlopig keur predicaat hebben behaald, kunnen na het behalen van de ABOP het keurpredicaat aanvragen.

Beoordeling

De jury beoordeeld de paarden en pony’s op de volgende onderdelen (cijfer van 1 t/m 10).
Dressuur: Stap, Draf, Galop, Geschiktheid als dressuurpaard (2x)
Springen: Springtechniek, Springvermogen, Afdruk, Geschiktheid als springpaard (2x)
Totaal kunnen er 100 punten behaald worden verdeeld over 50 punten voor dressuur en 50 punten voor springen.
Bij een totaal van 70 punten of hoger voor beide onderdelen bent u geslaagd. Wilt u slechts aan één onderdeel, dus alleen dressuur of springen dan moet u minmaal 37,5 punten (gemiddeld 7,5) halen voor het gekozen onderdeel.

Dopingonderzoek

Tijdens het ABOP is het NRPS Ongeoorloofde Middelen Reglement van kracht. Gedurende de ABOP kunnen paarden en pony’s aan­gewezen worden voor een dopingon­der­zoek.

Verdere bepalingen

Kleding, optoming en harnachement dienen te voldoen aan het Algemene Wedstrijdreglement van de KNHS. Het gebruik van hulpteugels is niet toegestaan (ook niet tijdens het losrijden). Het is wenselijk om tijdens het springen een spring- of veelzijdigheidszadel te gebruiken. Tijdens het springen is het alleen toegestaan om peesbeschermers aan de voorbenen te gebruiken, andere beenbescherming is tijdens het springen niet toegestaan. Tijdens de dressuurproef is het gebruik van beenbescherming niet toegestaan .

Deelname kosten: Voor leden € 83,90 en voor niet leden € 103,80 (incl. btw)
Klik op onderstaand onderdeel voor meer informatie:

Dressuurproef

Spring parcours