Hengstenkeuring

HENGSTENKEURING
ONDER HET ZADEL:

Op donderdag 3 oktober (dressuurpaarden) en vrijdag 4 oktober (springpaarden & ponyhengsten) gaat de jaarlijkse hengstenkeuring onder het zadel plaats vinden in Lunteren, naast goedkeuringsmogelijkheden via de reguliere hengstenkeuring of een thuiskeuring. De sluitingsdatum inschrijving is: woensdag 18 september 2024. De hengsten dienen zich tijdens deze keuring aan de hand en onder het zadel te presenteren. Rijpaardhengsten geboren in of voor 2021 of ponyhengsten geboren in of voor 2020 en aangewezen worden voor het verrichtingsonderzoek stromen direct in bij het verrichtingsonderzoek. Alle aangewezen hengsten hebben de verplichting om de veterinaire onderzoeken voor het eind van het kalenderjaar af te ronden. 


Een hengst wordt goedgekeurd als hij succesvol het hengstenselectietraject doorloopt. Na afloop van de bezichtiging zal de hengstenkeuringscommissie bekend maken welke hengsten aan de tweede bezichtiging mogen deelnemen. Als een hengst deze beide selecties en een veterinaire beoordeling goed doorloopt, wordt hij doorverwezen naar de hengstenshow om deel te nemen in aan de 3e bezichtiging. Om de hengst succesvol de selecties te laten doorlopen is een goede voorbereiding erg belangrijk. Om een definitieve uitnodiging voor de hengstenshow te ontvangen moet de hengst aan een aantal gezondheidseisen voldoen en de afstamming van de hengst wordt via DNA onderzoek gecontroleerd. De hengsten die op de hengstenshow hun goedkeuring ontvangen, nemen in het najaar deel aan het verrichtingsonderzoek. Paarden moeten 3 jaar oud zijn, ponyhengsten moeten minimaal 4 jaar oud zijn om deel te mogen nemen aan het verrichtingsonderzoek. Ponyhengsten die niet voldoen aan de minimumleeftijd voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, krijgen één jaar uitstel. Een hengst moet succesvol het verrichtingsonderzoek doorlopen om zijn goedkeuring te behouden.

Voor rijpaardhengsten van 4 jaar kan er gekozen worden tussen twee soorten presentaties. De hengst kan net als de 3 jarige hengsten in de kooi gepresenteerd worden. Daarnaast kan er gekozen worden om de hengst net als de 5 jaar en oudere hengsten onder het zadel te presenteren. Deze regel is ook van toepassing bij de rijponyhengsten, maar dan voor hengsten van 5 jaar en ouder. Daarnaast is er een mogelijkheid voor sterwaardige hengsten en 2e bezichtingshengsten om in het najaar deel te nemen aan een vrijwillig verrichtingsonderzoek om alsnog voor goedkeuring in aanmerking te komen.

Sporttraject oudere hengsten
Het goedkeuringstraject om hengsten goed te keuren op basis van sportprestaties vereenvoudigd. Doorliepen tot nu toe oudere hengsten het gehele goedkeuringstraject, sinds 2020 is er een verkorte route op basis van sportprestaties mogelijk.

Certificering
Het is mogelijk om hengsten aan te bieden voor certificering. Certificering komt tegemoet aan een flexibel selecties systeem waar in eerste instantie geen verrichtingen onderzoek wordt gevraagd, maar selectie plaatsvindt op basis van afstamming, gezondheid en exterieur.

Het protocol en uitvoeringsbesluit hengstenkeuring:

Protocol NRPS hengstenkeuring 2023

Uitvoeringsbesluit NRPS hengstenkeuring 2024

Tarieven NRPS hengstenkeuring 2024

Informatie cornage onderzoek

Informatie röntgenonderzoek