Arabissimo

Arabissimo 

Voor wie?

Tijdens de Arabissimo staat de veelzijdigheid van het Arabisch Volbloed paard centraal. Sinds de Arabissimo in IJzerlo wordt gehouden, is deze ook opengesteld voor partbreds die voldoen aan de eisen van het NRPS (minimaal 25% Arabisch bloed bij pony's en minimaal 12,5% Arabisch bloed bij paarden). Er zijn drie verschillende competities, namelijk "Paarden Arabisch Volbloed", "Paarden Partbred" en "pony's", bij pony's zijn volbloeden en partbreds dus samengevoegd.

Om deel te nemen, moeten Nederlandse combinaties:

  • in het bezit zijn van een startpas bij de KNHS
  • óf starten volgens de "hengsten zonder startkaart-regeling" van het AVS
  • óf lid zijn van de KNHS zonder startpas en dan BB starten.

Internationale combinaties dienen een licentie aan te vragen om in Nederland te mogen starten.

Disciplines

Op de Arabissimo zijn er verschillende kampioenschappen per competitie. De Biatlon bestaat uit dressuur op eigen KNHS-niveau en liberty. Voor de Triatlon wordt hieraan 400 meter speed toegevoegd. Quadratlon bestaat uit dressuur, liberty, speed en springen op 80 cm. Voor de titel Allround Kampioen wordt er ook een crossparcours gereden.

De dressuur die meetelt voor de Arabissimo wordt op zaterdag gereden (de twee proeven voor de betreffende maand volgens de tabel van de KNHS). We proberen dit zo veel mogelijk op zand te doen, bij veel deelnemers zullen de B en de L moeten uitwijken naar het gras. Het reguliere Reglement AVS-dressuur van toepassing. Deze vind je terug op de website van het AVS (www.avsweb.nl) onder het kopje "Sport". De liberty vindt ook op zaterdag plaats. Je stelt je paard op voor de jury, dit mag in "show-stand-up" maar netjes vierkant halthouden volstaat ook. Vervolgens stap je op aanwijzen van de jury een driehoek, waarna je paard los mag bewegen in draf en galop. Wanneer de jury voldoende heeft gezien, vang je je paard en verlaat je de bak, De jury beoordeelt je paard op type, bouw, beweging en de harmonie met de ruiter. Aan het einde van de middag wordt de speed verreden. In een groep vertrek je te paard van stal naar het bospad. Hier is een pad van 400 meter uitgezet. Dit pad rijdt je één à twee keer in stap en draf heen en weer, zodat je paard goed opgewarmd is en je de baan hebt verkend. Vervolgens leg je één voor één de 400 meter af, zo snel als je wilt en kunt. Dit wordt getimed. Voor- en achteraf wordt de hartslag van je paard opgenomen door een dierenarts. Sporen en zwepen zijn niet toegestaan tijdens de speed. Het dragen van een bodyprotector is verplicht. Deze kunnen gehuurd worden bij de accommodatie. Het is niet toegestaan om tijdens dit weekend enkel deel te nemen aan de speed.

Op zondag is er de mogelijkheid om nog twee dressuurproeven te rijden op je eigen KNHS niveau. Alle dressuurproeven tellen mee voor KNHS-winstpunten, maar alleen de proeven van zaterdag tellen mee voor het klassement van de Arabissimo.

Maandag is er het Arabissimo springen en de Arabissimo cross, maar daarnaast is er ook de mogelijkheid om mee te rijden in een spring- en crossles. Deze telt niet mee voor de Arabissimo, maar is wel ontzettend leuk, ook om ervaring op te doen. De les wordt gegeven door Eddie Sticker. Hij begeleidt de puppyles op de Arabissimo al jaren en door zijn enthousiaste maar rustige en ontspannen manier van lesgeven, krijgt hij zelfs de meest onervaren combinaties met veel plezier door een klein parcoursje. Het hoogtepunt van dit parcours is natuurlijk de waterbak!

 

Wat verder nog belangrijk is

Verder vinden wij het zelf altijd extra belangrijk om ook de gezelligheid en de sfeer te benoemen. IJzerlo is voor veel mensen nou éénmaal een eind rijden en de stap om 3/4 dagen van huis te zijn is dan vaak best groot. Maar onze ervaring is, als mensen eenmaal een keer in IJzerlo zijn geweest, blijven ze terugkomen! Het is echt een soort mini-ponykamp, gezellig gezamenlijk ontbijten en avondeten, iedereen helpt elkaar en je leert elkaar mét en zonder paard kennen. Neem een geldig paardenpaspoort mee en zorg ervoor dat zowel jij als je paard er netjes uitzien tijdens het rijden van je proeven.