Informatie veulen registratie

Veulen registratie bij het NRPS

Het NRPS registratiepapier en paardenpaspoort zijn erg belangrijk voor de eigenaar van een veulen. U dient uw veulen zelf te registreren bij het NRPS en tegenwoordig kan dat ook online. Wacht hier niet te lang mee, want een veulen dient binnen 6 maanden na geboorte te beschikken over een paardenpaspoort!

Leden van het NRPS kunnen via MIJN NRPS inloggen en hun veulen registreren. Dit gaat nog makkelijker omdat de persoonlijke gegevens dan al voor u ingevuld zijn!

Als u niet de fokker van het paard / de pony bent, maar u wilt wel het veulen wel bij het NRPS registreren, dan kunt u het NRPS om hulp vragen. U kan het NRPS hiervoor bereiken per telefoon en per email.

Welk boek of register?

  • Wanneer uw merrie gedekt is door een goedgekeurde NRPS dekhengst, dan wordt het veulen opgenomen in het veulenboek van het NRPS mits het voldoet aan de bloedvoering.
  • Is de merrie gedekt door een goedgekeurde hengst van een ander EU-erkend stamboek, dan nemen wij het veulen op in het Register A.
  • Is de merrie gedekt door een niet-goedgekeurde hengst, dan wordt het veulen opgenomen inhet Register B en dient er eventueel DNA onderzoek plaats te vinden om de afstamming aan te tonen.

De Bloedvoering bij het NRPS:

  • Voor NRPS rijpony's minstens 12,5% Arabisch bloed
  • Voor sportpony's tot 12,5% Arabisch bloed
  • Voor paarden minstens 12,5% Arabisch - of Anglo-Arabisch bloed.

Wij ontvangen graag het dekbewijs/ geboortebericht met de gegevens van uw veulen. De naam van een hengstveulen dient te beginnen met de eerste letter van de naam van de vader, ook als dit een stalnaam is. De keuze van een naam voor een merrieveulen is vrij.

Als uw merrie (de moeder van het veulen) nog niet bij het NRPS is geregistreerd, ontvangen wij graag een kopie van haar afstamming.

Zodra wij de gegevens van uw veulen ontvangen hebben, zorgen wij ervoor dat er een paspoortconsulent / veulenschetser de gegevens van uw veulen ontvangt. Hij / zij neemt dan contact met u op om uw veulen te chippen en/of te schetsen. Daarnaast ontvangt u van het NRPS een factuur (per mail) voor de kosten van de veulenregistratie.

Klik hier om uw veulen direct te registreren.