WBSFH

Wat is de WBSFH

De World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH),  is een non-profit federatie van bijna 80 sportpaardenstamboeken van over de hele wereld, die ongeveer 150.000 fokkers vertegenwoordigt. Het NRPS is hier sinds de beginjaren van de WBSFH lid.
De WBFSH behartigt de gemeenschappelijke belangen van alle sportpaardenfokkers via haar aangesloten stamboeken en treedt op als vertegenwoordigend orgaan voor de sportpaardenfokkerij.Een van de actieiten van het WBSFH is het opstellen van ranglijsten van stamboeken, ruiters, fokkers, spring-, dressuur en eventingpaarden op basis van sportresultaten. De WBFSH-ranglijsten worden algemeen aanvaard als een essentieel handvat voor de sport- en fokkerij. De rankings worden beheerd door de WBFSH General Manager, Nadine Brandtner, en worden berekend op basis van gecontroleerde FEI-resultaten Alleen paarden die bij de geboorte zijn geregistreerd in een stamboek van een WFBSH-lid, komen in aanmerking om in de ranglijst te verschijnen.
De puntentoekenningen voor de WBFSH fokkerijrankings in springen, dressuur en eventing lopen in een vaste cyclus van 12 maanden, waarbij de punten opnieuw beginnen bij nul wanneer de nieuwe ranglijstcyclus elk jaar op 1 oktober begint. Voor de hengstenranglijst worden de punten van elke nakomeling in de definitieve WBFSH Breeder Ranking opgeteld om de vader zijn totaal aantal punten en rang te geven.
 
NRPS en de WBSFH
Het NRPS maakt in haar fokprogramma voor spring-, dressuur en eventing paarden gebruik van de WBSFH. Het is een hulpmiddel om de verervingskracht van het bij het NRPS goedgekeurde hengsten te meten. Daarbij worden nakomelingen van NRPS-hengsten die bij een ander WBSFH-stamboek staan ingeschreven ook meegenomen. Daarnaast hebben nakomelingen van hengsten en merries van een WBSFH-stamboek bij de registratie bij het NRPS een streepje voor. Nakomelingen van deze hengsten en merries worden bij he NRPS in het register A ingeschreven. Hengsten en merries van EU-erkende stamboeken die niet lid zijn van het WBSFH worden ingeschreven in het Register B. 
 
De Wereldkampioenschappen Jonge Paarden
Ieder jaar worrden in samenwerking me de FEI de Wereldkampioenschappen jonge paarden (WBCYH) in de drie Olympische disciplines (springen, dressuur en eventing) gehouden. HIer kunnen NRPS-paarden aan mee doen. In Nederland vind er jaarlijks onder regie van de KNHS een voorselectie plaats. Voor dressuurpaarden wordt daar ieder jaar een selectietraject voor georganiseerd. Voor springpaarden is de Blom-cup in Valkenswaard de selectie. Voor eventing paarden zijn observatiewedstrijden aangewezen om voor deelname aan het Wereldkampioenschap jonge eventingpaarden meet te doen.
 
NRPS in de Ranking 2022 - Dressuur op rang 16, Springen rang 27 en eventing op rang 36
In oktober van ieder jaar wordt de eindstand de ranglijsten gepubliceerd. Van de ongeveer 80 deelnemende stamboeken staat het NRPS bij de dressuur op een mooie 16de plaats, met als vaandeldrager Hexagon's Rubiquil's Ich Weiss (v. Rubiquil) van fokker/eigenaar Stal Hexagon. Het NRPS staat hiermee boven de veel groter stamboeken als Trakehnen en Selle Francais. Verder haalden ook Shakira (v Santiago) van fokker Stal Veersedam en Camorkus (v. Contango) van fokker mw. Hagens-Groosman de nodige punten binnen voor het NRPS. Bij het springen en eventing is er nog wat meer terrein te winnen. Daar staat het NRPS respectievelijk op rang 27 en 36. De best presterende paarden zijn hier bij het springen Zandigo (v. Zento) van fokker fokker A.G. Vissers, Dandy (v. Douglas) van fokker Stal de Hooge Oorspong en G's Fabian (v. Gaillard de la Pomme) van fokker Gerard Zwartjens uit Raalte. Bij de eventing is Mirage (stamboeknaam Brenda) van de fokkers  M. Streppel uit Lemelerveld en Van Olst Horses uit Den Hout onder het zadel van eigenaar Janneke Boonzaaijer de Nr.1 van het NRPS.

In de top honderd van vaderdieren staat bij het springen op nr. 12 Eldorado van de Zeshoek (v. Clinton)  op nr. 57 Douglas (v. Darco) , op nr. 84 Andiamo (v. Animo) en op nr. 89 Quasimodo (v. Quidam de Revel)  Bij de dressuur staat Spielberg (v. Sunny-Boy) op een voorname 8ste plaats, Florencio I (Florestan I) op plek 19, Florett As (v. Florestan I) op plaats 71 en Rubiquil (v. Rubinstein I) op plaats 89. In de eventing vinden we geen NRPS-hengsten terug in de top 100.