KOOTWIJKERBROEK – Kleurliefhebbers onder de paardenfokkers zijn natuurlijk al bekend met de witgeboren dressuurhengst Esquin White, want de Oldenburger is 6 jaar en al goedgekeurd voor vier Duitse stamboeken. Maar hij is nu ook beschikbaar in Nederland. De commissie van het NRPS is gisteravond op bezoek geweest bij Marcel en Tamara van Manen, en gaf de hengst groen licht. Onder het zadel werd hij zeer aansprekend voorgesteld door Cynthia Eggenkamp.
De commissie, bij monde van Joyce Lenaerts, vindt Esquin White een heel aansprekende en interessant gefokte hengst, met naast heel veel uitstraling natuurlijk ook zijn opvallende kleur. Hij beschikt over een mooie houding en toonde in beweging veel balans en een elegant voorbeengebruik. De hengst kan heel goed galopperen met een goede bergopwaartse sprong. De stap is actief, met veel lichaamsgebruik en ruim voldoende ruimte.
Esquin White stamt van Escamillo (2015, 1.69m, Escolar GP x Rohdiamant GP). Met zilver en brons op de WK Jonge dressuurpaarden en winst in de Inter II presteert hij sterk in de sport onder het zadel van Manuel Dominguez Bernal. Zijn invloed in de fokkerij is al groot met meer dan 40 goedgekeurde zonen en veilingtoppers (o.a. Embolo € 590.000)
Moeder Frieda Gold is een dochter van Florencio I uit de Hannoveraanse stutenstamm Gele, en heeft zes nakomelingen. Zij is verantwoordelijk voor de kleur en bracht verschillende gevlekte en witgeboren veulens, waaronder de hengst Total White (v. Topas), die is goedgekeurd bij DSP. Daarnaast bracht zij o.a. een int. PSG dressuurpaard Dommery S, een donkere vos (v. Dimaggio).
Bij de vier nakomelingen van de gevlekte moeder van Frieda Gold, Celine (v. Re) is een ZZ-Licht paard. Derde moeder Ocorlanda (Cordeur x Landadel) is de grootmoeder van een int. PSG paard. Via de Holsteiner vaders Cordeur (Cor de la Bryere x Roman x Landgraf I) en Landadel (Landgraf I x Farnese x Ladykiller xx) heeft zij ook belangrijk springbloed meegekregen. Verderop via zesde moeder Odina (v. Odysseur) zijn vele aftakkingen waaruit diverse goedgekeurde hengsten voortkomen, naast sportpaarden tussen de Z2 en Inter II dressuur en 1.30m springen.
Met zijn kleur brengt Esquin White wat de NRPS-fokkerij betreft iets nieuws in.
Hij is geen schimmel. Hij is geen appaloosa. Ook mag je hem geen albino noemen, albinisme komt bij paarden namelijk niet voor. Ook is hij geen cremello! Hij heeft wel een roze huid, maar donkere ogen (en hier en daar een pigmentvlekje bij de ogen, in de neusgaten en bij de geslachtsdelen).
Zijn kleur wordt omschreven als “dominant white’, dit onder meer om aan te geven dat het niet om ‘lethal white’ gaat. Lethal white komt voor bij paarden die de bontfactor Overo dragen en waarbij het pigment ontbreekt in zulke grote delen van de huid dat het dier niet levensvatbaar is.
De geboorte van witte paarden (met normaal donkere ogen) is door de eeuwen heen af en toe voorgekomen en dus op zich niet nieuw. In het verleden werd de wijzigingsfactor die hier verantwoordelijk voor is, sabino genoemd. Deze bontvorm kan uiteenlopen van een enkele buikvlek of wit onder de kin, tot over het hele lichaam grillige kleurvlekken op een witte ondergrond, en alles wat daar tussenin zit. Ook kan de kleur na het afwerpen van de veulenvacht in de loop van de jaren nog veranderen. De huidige wetenschap stelt het KIT-gen verantwoordelijk voor ‘dominant white’ en de verschillende allelen hiervan worden aangeduid met de letter W. Wetenschappers hebben ook ontdekt dat een nakomeling van twee witgeboren ouders niet levensvatbaar is. Witgeboren paarden zoals Esquin White (zijn vader is zwartbuin) hebben dus per definitie maar van één ouder een W-allel meegekregen. Maar kunnen dit ook weer doorgeven, omdat het dominant vererft. Dat is de andere reden dat het dominant white wordt genoemd. De kans dat Esquin White iets van zijn kleur aan zijn veulens meegeeft, is altijd 50%. En het is niet gezegd dat de veulens dan ook echt wit geboren worden, ze kunnen ook (grillig) gevlekt zijn en zo blijven, of na een paar jaar wit worden. De andere 50% kans is dat de nakomeling de kleur van de moeder krijgt.
Meer info over dominant white staat hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Dominant_white