Controle I&R : laat je paard chippen

donderdag 2 juni

Controle I&R : laat je paard chippen

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan nadrukkelijker toezien op de identificatie- en registratieverplichtingen die gelden voor de houders van paarden, pony’s en ezels.

Sinds vorig jaar april is er voor houders van paardachtigen een aanscherping van het identificatie & registratiebeleid. Een van de redenen voor dit beleid is dat de NVWA alle locaties waar paarden gehuisvest worden, in kaart wil brengen. Zo kunnen ze bij een uitbraak van een besmettelijke ziekte sneller de bron opsporen en zorgen dat zo min mogelijk verspreiding optreedt.

Elke paardachtige moet voorzien zijn van een chip en een paspoort, en geregistreerd staan op een Uniek Bedrijfsnummer (UBN). In de praktijk blijkt dat nog lang niet alle dieren aan deze eisen voldoen. Wat betreft de chip ( = transponder met het unieke levensnummer van het dier) en het paspoort, kan het NRPS hierbij helpen. Ook dieren van wie de afstamming onbekend is, of die bij een andere organisatie zijn ingeschreven, en nog niet gechipt zijn/ niet over een paspoort beschikken, kunnen via het NRPS kantoor alsnog aan deze verplichting voldoen.

Meer info via info@nrps.nl of bel 0577-401150 (werkdagen tussen 08.30 en 12.30 uur).


Terug