Karim El Zoghby met NRPS’er op weg naar WK

maandag 20 juni

Karim El Zoghby met NRPS’er op weg naar WK

LICHTENVOORDE – Het is nog niet zo vaak voorgekomen dat een NRPS-springpaard in eigen land een Grote Prijs won. De in Nederland wonende Egyptenaar Karim El Zoghby heeft dat met Zandigo gepresteerd op het mooie concours Outdoor Gelderland.

“Hoe lang geleden het is dat ik een Grote Prijs won? Even denken…” Karim El Zoghby haalt zijn schouders op. “Ik weet het niet, ik was vaak tweede. Ja, het heeft lang geduurd.” De winnaar van de 1.55m Grote Prijs van Outdoor Gelderland glundert. Hij had het zelf niet eens verwacht, al moet niemand de Egyptenaar onderschatten. El Zoghby reed al drie keer op de Olympische Spelen en miste slechts een enkele editie van Outdoor Gelderland omdat hij in de top-50 stond op de wereldranking van springruiters en uitnodigingen kreeg voor 5-sterren-wedstrijden. Outdoor Gelderland is een 3-sterren-concours. “Maar ik kan je vertellen dat sommige 5-sterren-concoursen het niet zo goed voor elkaar hebben als hier. Heel veel organisaties kunnen hiervan leren. Ze hebben er geweldig werk van gemaakt”, is Karim El Zoghby lovend.

Na een paar tropische dagen werd het publiek op een frisse zondagmiddag op een spannende Grote Prijs getrakteerd. Vijf drongen er door tot de barrage. De Ier Daniel Coyle, in training bij Jeroen Dubbeldam met het oog op het EK, trapte meteen sterk af en zou tweede worden.

“Nooit gedacht dat ik sneller zou zijn”, vertelt Karim El Zoghby. Zijn geheim: De zevenmijlspassen van zijn twaalfjarig paard Zandigo (Zento). “Hij wil het wel goed doen, maar het is geen winnaar en hij is iets bijzonder om te rijden. Ik moet hem altijd veel plek voor de hindernis geven en veel tijd geven, maar een plus is zijn vermogen en grote galop. Pas de laatste weken probeer ik hem iets sneller te rijden, zodat hij competitiever wordt. Dat heeft gewerkt. Ik ben blij. Zandigo maakt mij weer een betere ruiter. Elk paard is een nieuwe leerschool voor een ruiter, zeg ik altijd. Je leert steeds weer om nieuwe dingen te doen, om het optimale uit je paard te halen. Wat mijn plan nu is? De Wereldruiterspelen, ja, met dit paard! Hij houdt van hoge hindernissen.”

(foto: Digishots)


Tagged horses: ZANDIGO


Terug