Baas boven baas

woensdag 2 november

Baas boven baas

“Mag het een onsje meer zijn?”, zeggen de kooplui op de markt. De 6-jarige ponymerrie Danique van de Puttehof heeft in bijna alles nog een onsje meer dan haar jaargenoot uit het vorige bericht.

Om te beginnen met de gelijkenis: ze hebben dezelfde vader Don Cremello du Bois, en zijn allebei palomino. Ze hebben allebei twee veulens gekregen, en op 6-jarige leeftijd tussen de paarden het prestatie-sport predicaat behaald.

De stokmaat van Danique is 1.45 m, en daarmee is ze 3 cm groter dan haar jaargenoot.

En dan de andere verschillen. De moeder van Danique, Van Gerwen’s Julia, is een New Forest stermerrie van Lamento III x Kantje’s Ronaldo x Noordererf Chap. Danique werd gefokt door mw. G. van de Putte-de Vries uit Zuidbroek en is eigendom van Edwin Jansen uit Elst.

Op de keuringen heeft Danique meteen goede resultaten geboekt. Als jaarling werd zij Nationaal jeugdkampioen (een titel die in 2017 nog verleend werd aan 1- en 2-jarige merries). Op 3-jarige leeftijd was zij Nationaal reservekampioen van de 3-j. en oudere pony’s, nadat ze in haar rubriek op de eerste plaats van haar groep was geëindigd. Overigens was de winnaar van de andere groep niemand minder dan Sunset van de Ponderosahoeve! Uiteindelijk ging toen een 4-jarige merrie met de Nationale titel naar huis.

Danique’s eerste veulen werd in 2020 geboren, een merrie met His Royal Badness als vader, die de naam Pleun EPJ kreeg. Afgelopen jaar bracht Danique haar tweede dochter, Saar EPJ, ditmaal in combinatie met de hengst Nilay van de Beekerheide. Beide veulens zijn beloond met een eerste premie. Voordat ze prestatie-sport werd, had Danique al een ABOP-certificaat; in combinatie met haar eerste premie veulen kwam ze als 4-jarige al in aanmerking voor het keurschap. Maar omdat ze ook het röntgenpredicaat heeft, is ze daarbij ook nog eens elitemerrie geworden.

Na de geboorte van Pleun was het ook tijd om Danique onder het zadel te beleren, en dat heeft Daisy van Dolderen van Dressuurstal Patricia Jansen voortreffelijk verzorgd. In de dressuursport heeft Danique het onder het zadel van Daisy van begin af goed gedaan. Zo werd de combinatie vorig jaar Gelders kampioen M2, en twaalfde op de Nederlandse, gewoon tussen de paarden. Inmiddels is de combinatie Z2 geklasseerd en zal nog dit jaar in het ZZ-Licht uitkomen. Trotse eigenaar Edwin Jansen vertelt: “Qua opleiding is de pony FEI-klaar. In de loop van volgend jaar komt ze te koop te staan voor een getalenteerde jonge ruiter die er op Europees niveau mee aan het werk wil.”


Tagged horses: DANIQUE VAN DE PUTTEHOF HIS ROYAL BADNESS DK NILAY VAN DE BEEKERHEIDE


Terug