Topkeuring in Tolbert

zaterdag 20 juli

Topkeuring in Tolbert

TOLBERT – De zonovergoten keuring van de NRPS-regio Noord was de grootste van dit seizoen. Vrijwel alle rubrieken waren goed tot zeer goed gevuld en de meeste ook met zeer goede kwaliteit paarden en pony’s.

De 77 deelnemers waren verdeeld over twee ringen, de buitenring voor de veulens en de kooi voor het vrij bewegen en vrijspringen van de 3-jarige en oudere. Jury bij de oudere dieren waren Bernard Pleyter en mw Sjoertje Hakvoort; de veulens werden beoordeeld door Jan van Beek en Edwin Langevoort. Er werden veel goede veulens aangeboden en zo kon die jury een groot aantal uitnodigen voor de Nationale keuring. Bij de 3-jarige en oudere kregen totaal 23 de ster (van 29 dieren die voor stamboekopname naar Tolbert waren gekomen).

JK Stables

Janet en Jacob Kolstein trokken op deze keuring de meeste aandacht met hun 4-jarige dressuurmerrie Prada Ceroon JK ster en haar allround ponyveulen Chanel Ceroon JK, die beide werden gehuldigd als regionaal kampioen. Prada is een schitterende merrie die voor type 90 pnt kreeg. “Mooier kun je ze bijna niet tekenen”, aldus Bernard Pleyter. Afstamming is For Ferrero x Cover Story x Apollonios xx. Ze werd gefokt op JK Stables, en komt uit de moederlijn van de hengst Uphill.

Eerder op de dag verscheen Prada al met haar veulen Chanel Ceroon JK (v. Le Duncan JK) in de buitenring en trok daarmee ook meteen alle aandacht naar zich toe. Een opmerkelijke combinatie, om zo’n imposant dressuurpaard te dekken met een ponyhengst van 1.37m. Maar het resultaat had niet mooier kunnen zijn, te meer daar het ook nog een merrieveulen heeft opgeleverd. Omdat Le Duncan als allrounder is goedgekeurd, werd Chanel Ceroon JK ook ingedeeld bij deze discipline. Net als de moeder (en vader) heeft ze een heel mooi type, prachtig front en veel uitstraling. Het exterieur is correct, het beenwerk misschien iets fijn. Ze kan goed stappen en draven, in galop bleef ze iets gespannen.

Ook tweemaal Carlée

De reservekampioen van de allround ponyveulens is twee maanden ouder en dus wat verder ontwikkeld. Deze Carlée’s Chicory kreeg geen bemerkingen op het exterieur en zij bewoog voldoende tot goed. In het algemeen zou ze daarbij net iets meer afdruk mogen hebben. Afstamming Cream de Luxe DV x Klepholms Ikaros x El Masri Amir ox. Fokker/ eigenaar Vicky Larsen had vandaag dubbel succes, want bij de springpaarden werd haar veulen Unadilla Carlée’s Yill (X-tra Krem’s Blue Miracle x Los Angeles x Raphael, uit de VDL-stam van Shoraya) als kampioen gehuldigd. Een compleet veulen dat overtuigde met een goed springpaardentype en in de beweging veel lichaamsgebruik. Dat laatste bracht haar ook de overwinning, want haar grootste concurrent Dario (v. Dwayne) van Fokko Wever, die nu reservekampioen werd, hield zich vandaag vooral in de draf wat vast; in de galop was hij superieur. Ook Dario is een zeer goed veulen. Hij stamt uit de mooie en bewezen fokmerrie Coco Chanel (Casimo x Cavalier x Wolfgang), die al eerder kampioensveulens heeft gebracht en vandaag haar 4-jarige dochter Crystal (v. Joint Venture) ster en kampioen van de springpaarden zag worden. Crystal is een imponerende, goed ontwikkelde merrie, die heel goed sprong en over zeer veel vermogen beschikt; voor dat onderdeel kreeg ze 85 pnt. Fokker en eigenaar is Fokko Wever.

Dressuurpaarden

De negen 3-jarige en oudere dressuurpaarden werden op twee na allemaal de ster(waardig). In deze rubrieken werd niet geplaatst. Na de kampioene Prada Ceroon JK mocht de 4-jarige ruin Jethro Go Lightly van Femmie de Groot als reservekampioen opstellen. De zwartbruine zoon van Just Wimphof uit Fayola Go Lightly (Forty x Turbo Magic x Bachelor NH) is een modern paard met heel veel lichaamsgebruik in de bergopwaartse beweging.

Dressuurpony’s

Alle acht aangeboden dressuurpony’s werden beloond met de ster. De kampioene is de 5-jarige Oriënt Evita (v. Orchard Boginov) van de fam. Swierstra is een sterk gebouwde pony die heel goed kan bewegen, met een bijzonder krachtig gebruik van het achterbeen. Ze werd gefokt door fam. B. de Boer uit Isaa van de Beekerheide (geb. 2001, Isarco x El Khafif ox, NRPS-Erika merrielijn). Isaa’s dochter Zina van de Beekerheide (v. Zodiak) werd in 2010 Nationaal kampioen aan de hand.

Reservekampioen Memory S ster (Veenstra’s Grapjas x Bodo x Downland Folklore) van H. Smilda is een elegante merrie, die heel goed kan draven en galopperen. Voor de beweging kreeg zij evenveel punten (80) als de kampioene. Zij is de moeder van de goedgekeurde ponyhengst Jupiler’s Red Bull S.

Allround en springen

De allround- en springpony’s vormden samen een heel goede groep, waarbij de 3-jarige springpony Monik Dreamland ster als kampioene naar voren mocht komen en de 3-jarige allrounder Orchid’s Bésame Mucho ster de reservetitel verdiende.

Monik (v. Messenger van de Koetsiershoeve) is heel correct gebouwd, heeft een mooi sporttype. Bij alles wat ze doet, blinkt ze uit in balans. Een heel attente pony, met fantastisch veel lichaamsgebruik bij het springen, waarvoor ze dan ook 85 pnt kreeg (ext. 80). Ze werd door K. Schipper gefokt uit Manu du Vi (Country x Candy Surprice x Mufaq ox, merrielijn van NRPS-Boegbeeld Oronia) en is eigendom van Raymond Kamphuis.

De charmante en correcte allrounder Orchid’s Bésame Mucho (Zapp VR x Orchid’s Cestanii x Kantje’s Ronaldo) heeft veel uitstraling, en kreeg juist 85 voor het exterieur (met 80 beweging en 80 springen). Opvallend was hoe ze de sprong echt opzoekt, en heel mooi kan bukken. Fokker Carla van der Laar, eigendom van Pajda Horses, Jagoda Pajda.

Veulens dressuurpaarden

Vier hengst- en twee merrieveulens waren er te bewonderen in de discipline dressuur. Ze kregen allemaal een eerste premie en aanwijzing voor de NK. De bruin-panterbonte Ótimos Lugares werd gehuldigd als kampioen, een mooi, zeer compleet, hoogbenig hengstveulen dat zich vooral de eerste ronde zeer goed liet zien in de beweging. Afstamming Obrigado de Peru x Indian Rock x Everdale, fokkers en eigenaren zijn mw N.P. Heikens-Venema, A.M. Heikens en C.M. Derks.

Het beste merrieveulen Elivia was beslist ook een kandidaat voor de hoogste eer, maar nu werd de mooi gemodelleerde en goed bewegende dochter van Extreme U.S. dus reservekampioen. Haar moeder Livia ster (Love for You x Jazz x Balzflug) was in 2016 Nationaal kampioen van het NRPS, en zij heeft ook een goedgekeurde zoon: Fortuyn (v. Fürst Dior), die komend najaar het verrichtingsonderzoek in gaat. Fokker en eigenaar Gerardus Post.

Ponyveulens

Van de allround ponyveulens zijn de kampioen Chanel Ceroon JK en reservekampioen Carlée’s Chicory al besproken. Maar de ponyveulenrubrieken waren goed gevuld en vrijwel alle deelnemers kregen een eerste premie en aanwijzing voor de NK.

Van de dressuur gefokte ponyveulens mogen vijf van de acht merrieveulens en vijf van de zeven hengstveulens hun opwachting maken in Lunteren. Het beste hengstveulen werd kampioen, dat is Dancer van de Oldehof (v. Steerwolde’s Dark Pleasure) (foto) van de fam. Baving. Een veulen met veel lengte in het lichaam, die zich mooi maakt in draf. Dat hij bovendien bijzonder goed kan stappen, heeft de doorslag gegeven om hem kampioen te maken, maar hij komt ook uit een kampioensfamilie. Een halfzus van zijn moeder Viënna Rose (v. Veenstra’s Krack) bracht vorig jaar de regionaal kampioen en Nationaal reserve veulenkampioen Nox van de Oldehof voort. En deze halfzussen komen uit Rosalynn (Le Matsjo x Morgenland’s Fabian) en vertegenwoordigen de bekende NRPS-Jolanda merriestam, die aan de basis staat van zo veel goede sportpony’s en keuringskampioenen.

Het beste merrieveulen Philou (Novian x Heidehof’s Hero x Balasjow ox) van mw. Wiesje Gils werd reservekampioen, en is ook zeker geen toevalstreffer: zij is een halfzus van de goedgekeurde ponyhengst Cocacola (NRPS-Blondie merrielijn). Philou is een modern, heel compleet dressuurveulen met hals, die ze in beweging ook mooi gebruikt. Met name in de draf overtuigde ze met ruimte, afdruk, souplesse en een zeer goed achterbeengebruik.


Terug