Vierjarige NRPS’ers top bij DPC

zondag 6 oktober

Vierjarige NRPS’ers top bij DPC

LATHUM – Na een fantastische dressuurfinale vond bij Hippisch Centrum Lathum op 5 oktober de springfinale van het Dutch Pony Championship plaats. Veel ruiters meldden zich aan voor de nieuwe opzet met de DPC aanlegtest én een extra ring met ‘normale’ springrubrieken.

De winnaar van de 4-jarigen viel op door een heel constante verrichting. Lynn Berendsen stuurde Gipsy’s Mickey McDreamy B-K (v. Goliath van de Groenweg, fokker en eigenaresse B. Kortrink) naar 49.5 punten. De hengst is bij het NRPS ingeschreven (en goedgekeurd bij het AES). Hij ontving voor vermogen, rijdbaarheid en algemene indruk een 8.5. “Deze combinatie liet een heel mooie en vooral heel constante verrichting zien,” aldus Wendy. “Piet en ik denken dat hij straks echt veel vermogen gaat hebben. Daarnaast gaf Lynn hem heel mooi de kans om goed te springen en zijn lijf te gebruiken.”

Lynn is ook erg enthousiast over ‘Mickey’. Ze rijdt hem nu een half jaar en heeft hem – samen met haar moeder – zelf zadelmak gemaakt. Ze wordt door beide ouders geholpen met de dressuur, maar als het om het springen gaat, komt de hulp van haar vader. “Ik vond de DPC vandaag echt super leuk. Mickey is fijn om mee te werken en hij sprong heel goed. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer meedoen,” vertelt Lynn.

Gipsy’s Mickey McDreamy B-K is door eigenaresse Bibi-Kim Kortrink gefokt uit haar internationale super springpony W-Gipsy keur, prest.sport (Kantje’s Korporaal x Netron ox), met wie ze bezig is een springpony- én een springpaardenlijn op te zetten.

Weer Goliath van de Groenweg

De tweede plaats in deze rubriek ging naar Lynn Nanning, die met Guapo de Umme (v. Geronimo Z, fokker G. Schuttert) 48.5 punten verdiende. Een 8.5 voor techniek viel op. “Deze pony waardeerde zich heel erg op tijdens de sprong,” zegt Piet. “Daarnaast liet hij ook zien over veel vermogen voor de toekomst te beschikken.”

Guapo de Umme is via zijn vader Geronimo Z een kleinzoon van de Connemara Goliath van de Groenweg. Zijn moeder Miss Valentine elite, röntgen, prest.sport stamt van Kanshebber uit een dochter van Nobility NPA x Nimb ox, NRPS Miss Weihawey merrielijn en werd op haar beurt gefokt door Piet Verkerk. Heel interessant voor de fokkerij en springsport, is dat eigenaar Gerard Schuttert Miss Valentine dit seizoen drachtig gescand heeft van Zeppe van de IJsseldijk!

Vierde bij de 4-jarigen stond de goedgekeurde hengst (en kampioen van zijn jaargang) Devon Turfhorst (Daho du Paradis x Woldhoeve’s Silco, Welsh Upperten stam, fokker fam. Van Klaarbergen) gereden door Eva Sloof. Op vrijdag had deze hengst zich heel netjes gepresenteerd in de eerste beoordeling van het NRPS-verrichtingsonderzoek. En een dag later liet hij zich weer van zijn beste kant zien in het DPC-kampioenschap. Hij kreeg o.a. een 8 voor techniek en 8,5 voor rijdbaarheid, totaal 47,5.

Cappuccino

Imke Boden reed de goedgekeurde hengst Cappuccino van Paemel (v. Casall ASK, fokker familie van Eeckhout) naar de tweede plaats bij de 5-jarigen. Vorig jaar behaalde de combinatie hetzelfde resultaat bij de 4-jarigen. Ze ontvingen 51.5 punten met een 9 voor vermogen en verder alleen maar het cijfer 8.5. “Cappuccino voelde zich echt thuis in de baan,” aldus Piet. “Hij deed alles heel makkelijk en de pony heeft al veel overzicht. Hij liep van het eerste tot het laatste moment op dezelfde fijne manier.”

Cappuccino werd helemaal als rijpaard gefokt met Casall ASK x Darco x Randell Z, BWP Flaute prestatiestam 35, maar heeft de stokmaat van een grote D-pony en staat goed in de verhoudingen.

Bij de 6-jarigen stond de beste NRPS’er met 47 pnt. op de vierde plaats: Orchid’s Larissia (v. Kanshebber, fokker Carla van der Laar) gereden door Tim Kuster. Moeder van Larissia is de Belgische rijpony Seattle Grace van de Bucxtale (Kadans van de Groenheuvel x Dexter Leam Pondi x Kalem ox) en de moederlijn van deze pony voert terug op een in Frankrijk geregistreerde Highland pony uit Schotland.

Een half puntje minder in deze rubriek en de vijfde plaats was voor ZZ Top van de Vennehof (v. Zodiak, fokker Caroline Brandes-van den Akker) gereden door Mees Boeren. Beide pony’s kregen 8’en voor de techniek, de rijdbaarheid en de algemene indruk.

Springwedstrijd

In de reguliere springwedstrijd won de 12-jarige Kadanz van Orchid’s (v. Kanshebber, fokker Carla van der Laar) met Phylène Hendriks het 80cm/DE rijstijlparcours met tweemaal 87,5 voor de stijl. Kadanz komt uit Orchid’s Dayana (Kantje’s Carlando x El Khafif ox, NRPS Betta merrielijn) en is een volle broer van o.a. de FEI-pony Kodiak van Orchid’s (Yannick Janssen van Grunsven).

En op de 5e plaats eindigde weer een afstammeling van Geronimo Z, namelijk de 4-jarige ruin Game On du Vi onder het zadel van Hilde Westerbeek. Game on komt uit de stam van NRPS-Boegbeeld Oronia. Zijn moeder Montignac du Vi (Kanshebber x Apollo x Kebir II ox) heeft EK eventing gelopen en is ook de moeder van de goedgekeurde ponyhengst Joli du Vi.


Tagged horses: CAPPUCCINO VAN PAEMEL DEVON TURFHORST GAME ON DU VI GIPSY'S MICKEY MCDREAMY B-K GUAPO DE UMME KADANZ VAN ORCHIDS ORCHID'S LARISSIA ZZ TOP VAN DE VENNEHOF


Terug