Vier nieuwe hengsten voor NRPS

woensdag 24 april

Vier nieuwe hengsten voor NRPS

De hengstenkeuringscommissie van het NRPS is woensdag 24 april bij hengstenhouders geweest voor advieskeuringen, en kwam terug met vier nieuw aangewezen hengsten: een bijzonder interessant springpaard en drie dressuurhengsten.

Aston VDL

De foktechnisch zeer interessante Aston VDL (2021, stm. 1.69m) werd gefokt bij en is nog eigendom van Van de Lageweg. De zoon van Aganix du Seigneur Z komt uit de rechtstreekse lijn van de beroemde Qerly Chin, met een aaneenschakeling van 1.60m paarden in de pedigree. Moeder Derly Chin de Muze (2003, v. For Pleasure) heeft zelf op 1.60m niveau gepresteerd en heeft hiernaast nog drie nakomelingen in het 1.60m springen, plus haar dochter Killer Queen in het 1.70m die in 2023 in de GP van Aken tweede werd in onder Daniël Deusser. Tweede moeder Mom’s Werly Chin de Muze P-label (1999, v. Nabab de Reve) is zelf in het 1.50 m springen uitgebracht. Ze heeft drie ggk zonen, drie nakomelingen in het 1.60m springen en een nakomeling uitgebracht in het 1.65m. Verder nog drie 1.50 m springpaarden. Derde moeder Qerly Chin (1993, 1.60m springen v. Chin Chin x Pachat II) heeft vier nakomelingen in het 1.60m waaronder Walnut de Muze (Harry Smolders). Uit de directe lijn komen naast Aston VDL nog 44 ggk hengsten waarvan meerdere tophengsten. Ook het aantal op niveau springende paarden is bijna niet te tellen.

De commissie omschrijft Aston als een sterk gebouwde hengst met een krachtige galop. Springen doet hij met heel veel overzicht, een goede instelling en veel vermogen. Voor het springen kreeg hij 90 punten.

Treviso VDL

De dressuurhengst Treviso (2021, stm. 1.70m) was dit voorjaar bij zijn goedkeuring in Meckelenburg Reserve Sieger. Hij werd gefokt bij Zuchthof Kelle (Jutta Kelle) in Duitsland en is eigendom van VDL Stud. Vader is Totilas, moeder Lady Imke (2010) stamt van de Trakehner Imperio (2003, GP dressuur. Als 5-j. zilver op de Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden en een jaar later Bundeschampion bij de 6-jarigen) en heeft naast Treviso nog één nakomeling geb. 2018. Tweede moeder Lady Devinya (v. De Niro) bracht twee ggk zonen waaronder Jazzmate, GP dressuur en ggk Westfalen en Oldenburg, en een van haar succesvolle kleinzonen is Furst Willem PSG (v. Furst Heinrich). Derde moeder Ladys-Rubin (v. Rubinstein I) is de moeder van de NRPS-goedgekeurde GP dressuurhengst Dreamcatcher. In deze Hannoveraanse Galupka-merrielijn zit heel veel sport, waarbij ook GP dichtbij in de moederlijn, en diverse goedgekeurde GP dressuurhengsten.

Een interessant gefokte, mooi in het rechthoeksmodel staande chique hengst, die opwaarts is gebouwd en altijd bergop beweegt. Daarbij beschikt hij over veel schakelvermogen. Hij beweegt makkelijk, met veel kracht in een mooie houding, wat hem 85 pnt. opleverde voor de beweging in het algemeen.

Perfect Secret

De 4-jarige Perfect Secret (stm 1.71m, v. Secret) is goedgekeurd in Oldenburg. De moeder Jive elite, sport (dr) (v. Expression) en grootmoeder Selva elite, sport (dr), prestatie (v. Ferro) hebben Z2-dressuur gelopen. Overgrootmoeder Eville keur, pref., prest. (Pion x Gold Dollar x Pilatus, Westf. stam 284) presteerde in de Z1 dressuur. Selva blonk uit als fokmerrie, zij leverde ook Eros (Grand Prix-dressuur met Lyndal Oatley), de Lichte Tour-paarden Denzel en Gloria, en Highfive (ZZ-Zwaar). Eville bracht vier Z2-dressuurpaarden en een 1.30m springmerrie.

Perfect Secret is een zeer aansprekende hengst met enorm veel uitstraling en een prachtig front. Hij beschikt over een heel goede galoppade en kan goed stappen met veel lichaamsgebruik. Voor zowel beweging als exterieur scoorde hij 80 pnt.

Perfect Secret werd gefokt door Alex van Silfhout en Cadre Blanc BV, eigenaar is Van Silfhout Horses BV.

Final Dream

Final Dream (2021, v. Fontaine TN) heeft de stokmaat 1.72m. Hij komt uit Kenna, een volle zus van de hengst Firestone die in het verleden is uitgebracht door Joyce Lenaerts. Hun volle zus Elfi behaalde 81,5 punten in de EPTM en scoorde maar liefst 95 punten voor draf op de KWPN-stamboekkeuring. Op de KWPN Hengstenkeuring viel Firestone op door zijn model en extra bewegingen, wat hem de reservetitel in de KWPN Kampioenskeuring opleverde. Vervolgens scoorde Firestone 82,5 punten in het KWPN-verrichtingsonderzoek.

Moeder van Final Dream is Kenna ster, zij stamt van Johnson x Florencio I x Painters Row xx uit de bekende Bella-lijn (merrielijn 50), waar succesvolle spring- en dressuurpaarden uit voortkomen. Haar andere twee nakomelingen zijn merries van 2020 en 2022.

De commissie vindt hem een aansprekende, nog jeugdige hengst met een mooi type en een fijne instelling. Stappen doet hij met veel kracht, en de draf valt de draagkracht en het enorm sterke en goede achterbeengebruik op. Dat bracht hem 85 pnt. voor de beweging en 80 exterieur.
Final Dream werd gefokt door Team Nijhof en A.G. Flierman en is eigendom van Van Silfhout Horses BV.


Tagged horses: ASTON VDL FINAL DREAM PERFECT SECRET TREVISO VDL


Terug