HK-commissie is tevreden

zaterdag 11 november

HK-commissie is tevreden

LUNTEREN – De tweede beoordeling van het NRPS-verrichtingsonderzoek is achter de rug, en heeft een mooi beeld opgeleverd van de stand van zaken.

Op een na alle dressuurhengsten, 18 stuks, kwamen de eerste dag naar Lunteren om zich weer door hun eigen ruiter te laten voorstellen. Gallagher (Glamourdale x Kennedy) had een ruiterwissel ondergaan en werd voorgesteld door Benedek Pachl. Daarnaast had Daniël Mosterdijk nu de teugels van zijn Toto Pacha (Glock’s Toto Jr. x Charmeur) in handen gegeven van zijn stalamazone Tatum Nugteren. Kane (Kjento x Rousseau) bleef ditmaal afwezig. Toto Partout (Glock’s Toto Jr. x Vivaldi) is verkocht en zal het onderzoek niet afmaken.

De tweede dag kwamen de tien springpaarden in de baan, en ‘s middags alle ponyhengsten. De hengsten lieten met twee tegelijk hun vorderingen zien, en na afloop van elke presentatie werd de eigenaar weer in de baan uitgenodigd om samen met de ruiter te luisteren naar de jurybevindingen, en te overleggen over eventuele verbeterpuntjes. De juryleden waren daarbij heel open en duidelijk in hun bewoording en dat werd door de betrokkenen zichtbaar gewaardeerd. 

Dressuur
​De commissie was tevreden over beide dagen, zowel over de gang van zaken als de verrichtingen van de hengsten. Op een enkeling na hadden alle deelnemers de stijgende lijn goed te pakken. “Bij de dressuurhengsten zagen we meer rust en ontspanning dan de eerste keer”, aldus commissievoorzitter Bernard Pleyter. “Dat vinden we heel belangrijk, want daardoor kunnen we de natuurlijke aanleg beoordelen. Spektakel hoeven we niet te zien. Wat ook opvalt, is dat de ruiters echt aan het werk zijn gegaan met de info die ze vorige keer van ons hebben gekregen. Dat is precies wat we willen bereiken: door een fijne samenwerking tussen de commissie, de eigenaren en de ruiters de hengsten optimaal te begeleiden richting het examen. Ook bij de pony’s was het bij de meeste hengsten opvallend hoe goed het heeft uitgepakt. Een goede ontwikkeling voor de fokkerij, die we zien bij de dressuurpony’s, is dat een aantal beschikt over een extreem goede stap. Ook hebben we bij verschillende een heel goede galop gezien.”

Springen
De springpaarden zijn zich sinds de eerste beoordeling geweldig aan het ontplooien. Voor Bernard Pleyter was het een bevestiging van wat hij de eerste keer al inzag: “We hadden als commissie al het idee dat we met de springpaardenfokkerij een enorme sprong aan het maken zijn, en die belofte kwam deze tweede beoordeling weer uit. Opvallende springhengsten zijn de twee Dominator Z-zonen en de twee van Emerald van 't Ruytershof. En we hopen dat ze zich tijdens de derde beoordeling en het examen ook weer zo goed laten zien. Een nog ruwe diamant van Hardrock Z mag ook zeker genoemd worden als we het hebben over de opmars van het NRPS in de springpaardenfokkerij.”

Op de foto: Enesco vd Keienlegger


Tagged horses: ENESCO VD KEIENLEGGER


Terug