Drie Hexagon-paarden op WK

vrijdag 16 september

Drie Hexagon-paarden op WK

Op het WK voor jonge dressuurpaarden is het zeldzaam – misschien zelfs nog nooit voorgekomen – dat één fokker c.q. eigenaar in de drie leeftijdsklassen wordt vertegenwoordigd door een goedgekeurde hengst uit zijn stal. Dat heeft het team van Stal Hexagon, Leunus van Lieren nu gepresteerd met de 4-jarige Hexagon’s Trademark, de 5-jarige Hexagon’s Gorgeous Black Art en de 6-jarige Hexagon’s Gorgeous Latino.

Het beste resultaat staat op naam van Gorgeous Latino, die met amazone Sabine Schut-Kery uitkwam voor de Verenigde Staten. Maar ook Trademark, voorgesteld door Sergio Garcia Bermejo, liet zich van zijn beste kant zien. Ruiter Benedek Pachl had de pech dat Gorgeous Black Art teveel onder de indruk was van de entourage en de spanning niet voldoende kon laten afvloeien. Daarop werd de combinatie ‘gestraft’ in de punten voor gehoorzaamheid en algemeen beeld.

Bij de 4-jarigen verdiende Trademark totaal 8.02 en daarmee eindigde hij als achtste – als eerste van de niet-geplaatste paarden… Hij kreeg 8.0 voor de stap en de galop, en ook mooie cijfers voor submission en perspective (8.3 en 8.2). Voor hem bleef het daarbij; de pas 4-jarige hengst hoefde van de eigenaar niet nog een keer aan de bak in de kleine finale.

De 6-jarige Latino had in de eerste ronde dezelfde pech als Trademark: hij plaatste zich (met 8.14) net precies buiten de eerste groep die door mocht naar de finale. Maar als 6-jarige had hij nog kracht en energie genoeg voor de kleine finale. En daarin eindigde hij op een mooie 4e plaats, met totaal 8.34 en voor alle onderdelen een hogere of gelijke beoordeling vergeleken met de eerste proef: voor de stap 7.7 > 8.0, de draf bleef gelijk met 8.8, de galop 7.9 > 8.2, submission 8.1 > 8.2 en perspective 8.2 > 8.5.

Alle drie hengsten zijn goedgekeurd bij het NRPS. Gorgeous Latino en Gorgeous Black Art waren met een torenhoge beoordeling verrichtingskampioen, en Trademark slaagde een jaar later ook met mooie punten. De afstamming van Latino is Glock’s Toto Jr. x Rubiquil x Sultan x Doruto, fokker Leunus van Lieren uit Schore. De pedigree van Black Art begint ook met Glock’s Toto Jr. x Rubiquil, maar daarachter zit Jazz x Metall, fokker mw. K. Visser uit Scheemda. Trademark is een zoon van Trafalgar uit een merrie van Spielberg x Gribaldi x Doruto, fokker T.S. van Tongeren uit Eede.


Tagged horses: GORGEOUS LATINO HEXAGON'S GORGEOUS BLACK ART HEXAGON'S TRADEMARK


Terug