Hickstead krijgt ereplaats in Hall of Fame

donderdag 28 mei

Hickstead krijgt ereplaats in Hall of Fame

CALGARY - De NRPS-goedgekeurde HICKSTEAD komt met zijn ruiter Eric Lamaze in de Sports Hall of Fame van Canada. Lamaze ontvangt hiermee de Orde van Sport, de hoogste onderscheiding die een sporter in Canada kan krijgen. De enige andere paard-ruiter combinatie in dit museum is Ian Millar met Big Ben. Eerder is er op Spruce Meadows al een standbeeld voor Hickstead opgericht.

De legendarische Hickstead, geboren 1996, werd als 2,5-jarige als eerste goedgekeurd bij het NRPS. In het verrichtingsonderzoek viel het onbegrensd vermogen van de slechts 1.64m hoge hengst al op. Na zijn eerste opleiding bij Conny van Stokkom kreeg de hengst verschillende ruiters, maar kon het met niemand echt vinden. Tot hij vanuit België naar Eric Lamaze ging. Die kocht hem in 2004 als speedpaard, maar haalde al snel de ongelooflijke capaciteiten van de hengst naar boven. Hoogtepunt van hun carrière was het winnen van individueel Olympisch goud en teamzilver in Beijing 2008. (foto: Jacob Melissen).

In 2010 won de combinatie brons op het WK, waarbij Hickstead in de finale met paardenwissel werd uitgeroepen tot Beste paard. Andere belangrijke wapenfeiten zijn het winnen van de Grand Prix van Calgary (2007 en 2011), Genève (2008), Aken (2010), La Baule (2011) en Rome (2011), en individueel brons plus teamzilver op de Pan American Games in 2007. In totaal sprong Hickstead 3 miljoen dollar aan prijzengeld bij elkaar, voordat hij in 2011 tijdens een wereldbekerwedstrijd in Italië – letterlijk 'in het harnas' – stierf aan een gescheurde aorta. 

Hickstead werd gefokt door Jan van Schijndel uit Maren-Kessel, uit de combinatie Hamlet x Ekstein x Ulft. Als veulen kreeg hij de naam Opel, maar omdat de naam van goedgekeurde hengsten bij het NRPS moet beginnen met de eerste letter van hun vaders naam, werd hij na zijn goedkeuring (door de herkeuringscommissie) omgedoopt tot Hickstead. Later is hij bij veel meer stamboeken goedgekeurd. In Horsetelex zijn 42 afstammelingen van Hickstead te vinden. Daarvan heeft precies de helft tot dusver internationaal gelopen, maar nog niemand op het allerhoogste niveau (1.55 m is het hoogste, een dochter uit een Iers warmbloedmerrie van Cruising x Ronald). Maar dat zegt niet alles, want de jongste nafok is van 2019. Tot nu toe zijn drie van zijn zonen goedgekeurd in Holstein, bij Selle Français en OS. Volle broer Hickstead II (geb. 2004) is goedgekeurd bij Zangersheide en heeft 1.40 m gesprongen.

http://www.sportshall.ca/events/class-of-2020-21.html?lang=EN?lang=EN#Lamaze


Tagged horses: HICKSTEAD


Terug