Nakeuring: nog vijf ponyhengsten erbij

zaterdag 2 maart

Nakeuring: nog vijf ponyhengsten erbij

TWELLO – Op de prachtige accommodatie van Hengstenhouderij Brinkman heeft de commissie in de nakeuring nog vijf ponyhengsten kunnen aanwijzen voor de derde bezichtiging op 23 maart.

Alle vijf waren aangemeld als allround ponyhengsten en lieten zich goed tot zeer goed zien bij het vrijspringen en vrij bewegen. De driejarige zonen van Rotherwood Bowman en Hattrick Collin maakten bij het springen dusdanig veel indruk, dat in overleg met de (mede)eigenaar Erik Braat van Stal het Gruyter is besloten ze als springponyhengst op te nemen. Commissievoorzitter Bernard Pleyter: “Dit mede omdat we ons ook in de springrichting willen profileren, terwijl we op de zeer vruchtbare hengstenkeuring van vorige week vrijwel alleen dressuur- en allround pony’s hebben kunnen aanwijzen. En deze twee hebben volgens Joost Siemerink, onze springspecialist in de commissie, dusdanig veel springkwaliteiten dat het recht doet aan deze hengsten.” 

Springen

De zoon van Rotherwood Bowman (mv. Brouwershaven Diamond Hit) liet zich op het straatje al goed zien in draf, en los bewoog hij lichtvoetig en met een mooi voorbeengebruik. In de galop kracht en heel veel balans. Bij het springen begon hij iets geforceerd, maar bouwde goed op met afdruk en snelle reflexen. Voor de fokkerij is hij mogelijk mede interessant omdat hij van vaders kant vrij bloed inbrengt. De hengst heeft een stokmaat van 1.42m en werd gefokt door C.M. Martens-Oldenhuis, eigenaar Stal Het Gruyter, A.M. Braat.

De zoon van Hattrick Collin met stokmaat 1.47m is fantastisch gefokt door de fam. Braat (Stal Het Gruyter) uit een New Forest kroonmerrie van Brummerhoeve’s Levi H x Hoppenhof’s Shardon x Woodrow Carisbrooke. Een sterke moederlijn met veel sport en keuringsresultaten, waar ook o.a. Gruyters Bruno Mars uit voort komt. Het is op en top een sportpony, zowel in exterieur als manieren, die met heel veel instelling en inzet springt. Mede-eigenaar is B.D. van der Haar.

Allround

De 3-jarige Buddy (stm. 1.43m) heeft Beauty W als vader en komt uit een NRPS-ponymerrie v. Lance x Casper x Carl. Fokker is G.J.A. Meesters en eigenaar H.J.H. Arts uit Alverna. Een mooi gemodelleerde pony die zich los opwaardeerde in de beweging, waarbij hij een mooie zelfhouding aannam. Bij het springen toonde hij een mooie techniek en veel afdruk en lichaamsgebruik, maar had iets aanmoediging nodig. Hij imponeerde met name op de laatste sprong.

De 3-jarige Heide’s Berg Stanly (stm. 1.48m) is een elegante pony die beschikt over veel souplesse en lichaamsgebruik, en bij het springen extreem veel lichaamsgebruik aan de dag legde. Hij werd gefokt door M.M.G. van Gerven met Nieuwmoed’s Milord uit een merrie van Nia Domo’s Bolero x Bokkesprong Czardas en is eigendom van André Jurrius, Stal Nieuwmoed.

De appaloosa hengst met stokmaat 1.50m Isala’s Linus wordt dit jaar 4. Hij is een volle broer van de NRPS-goedgekeurde Isala’s White Gold (Leuns Veld’s Winston Jr. x Krimh ox x Sonny af Højmark), en komt uit een stam die al veel sport heeft voortgebracht. fokker/eigenaar Suzanne Miezgiel, Isala’s Appaloosa’s. De mooi getekende hengst moet nog wat meer bespiering in de bovenlijn ontwikkelen en zou iets meer pony-uitstraling mogen hebben, maar in de beweging maakt hij veel front en bewoog met kracht en macht. Springen doet hij met een heel mooi lichaamsgebruik en veel overzicht, en hij bukt goed.

De meeste van deze hengsten krijgen bij de inschrijving als goedgekeurde hengst nog een nieuwe naam.


Tagged horses: BOWMANS STARGAZER BUDDY CHECK GRUYTER'S LIEFMANS HEIDE'S BERG MILFORD ISALA'S WHITE FOX


Terug