NRPS-merries en de Olympische Spelen: vervolg

zaterdag 7 augustus

NRPS-merries en de Olympische Spelen: vervolg

LUNTEREN – Voor het NRPS was het al zo’n mooie opsteker dat All-in in Tokio individueel zilver behaalde, en Indiana met een foutloze barrage nét buiten de medailles reed. Maar er bleek nog meer te komen: het Zweedse springteam, met daarin de afstammelingen van twee heel verschillende NRPS-merries, heeft ook nog Olympisch teamgoud veroverd.

In de landenwedstrijd bleef het spannend tot het allerlaatst. Alle drie Zweedse combinaties reden met een volledig schone lei de finale binnen. Uitgerekend Peder Fredricson met All-in en Malin Baryard met Indiana (foto) lieten in de eerste omloop een springfout noteren, en maakte daarmee een barrage noodzakelijk met het Amerikaanse team, dat ook 8 strafpunten op hun conto kreeg.

Laura Kraut ging met Baloutine als eerste van start in die barrage en zette met een foutloze ronde de standaard op 41.33 sec. Henrik von Eckermann koos met King Edward (die de hele week geen enkele springfout maakte) een nieuwe route, maar kwam een fractie langzamer door de finish (42.00). Jessica Springsteen stuurde Don Juan van de Donkhoeve foutloos rond in 42.95 sec. Dus toen Malin Baryard en Indiana na een foutloze rit de klok lieten stoppen op 41.89 sec, kreeg Zweden een minieme voorsprong. Mclain Ward reed Contagious voor wat hij waard was en vloog, wederom zonder springfouten, in 39.92 sec door de finish. De uitkomst van deze thriller lag dus letterlijk in de handen van Fredricson en All-in. In een alles of niets rit met een paard dat razendsnel, onvoorstelbaar efficiënt en soepel als een jagende kat door het parcours raasde, bezegelde hij de overwinning in een verbluffende 39.01 sec.

“In zo’n situatie, met twee top teams als deze, wil je natuurlijk winnen! Mclain was snel, ik heb hem zien rijden en ik wist wat me te doen stond. Vandaag zat alles mee! Ik had het tempo erin en gaf mijn paard veel ruimte. Hij is in topvorm, maar op de laatste was ik echt bang dat hij met zijn achterbenen de voorste paal mee zou nemen, maar hij opende goed”, verklaarde Fredricsen direct na zijn winnende rit. “Ik ben zo ontzettend blij met deze medaille, en mijn paard verdient hem ook voor de manier waarop hij heeft gepresteerd. Ik ben zo blij voor hem, en zijn eigenaar, en groom, en het hele team en de andere teamleden.”

Mclain Ward, zelf veelvuldig winnaar van medailles en Grote Prijzen, erkende dat het de rit van een ware kampioen was. “Fredriscon behoort tot de besten, en zijn staat van dienst met All-in is ronduit spectaculair.”

Voor Malin Baryard-Johnsson kwam een droom uit. “Ik denk dat elke atleet ervan droomt ooit Olympisch goud te kunnen winnen. We hebben ons perfect voorbereid en hebben een geweldig team achter ons staan. Aan onze prestaties kun je zien hoeveel vertrouwen we erin hadden en hoe zij ervoor hebben gezorgd dat wij totaal gefocust konden blijven op wat er van ons werd verwacht. We wisten dat er een barrage kon komen, omdat het maar één omloop was, en we wilden deze keer in elk geval geen zilver winnen”, zei de amazone die 17 jaar geleden in Athene met het Zweedse team Olympisch zilver won.  

Nog even voor alle duidelijkheid:

De NRPS-moeder van All-in is Fortune (v. Andiamo, m. Bellafleur v. de Lucky Boy xx-zoon Omega, fokfamilie 263). All-in werd gefokt door Bas Huybregts uit Rijsbergen. De fokker van Fortune is G.J. Rotgans uit Bergschenhoek.

De NRPS-moeder van Indiana is Halifax. Haar vader is de NRPS-goedgekeurde Animo’s Hallo, de moeder stamt van Cavalier x Amor x Doruto en vertegenwoordigt merrielijn 201. Fokker L. Dingemanse uit Kalmthout.

All-in en Indiana hebben beide Kashmir van Schuttershof als vader.


Tagged horses: FORTUNE HALIFAX


Terug