Vrijspringen en vrij bewegen op de keuring

woensdag 8 juni

Vrijspringen en vrij bewegen op de keuring

Alle driejarige en oudere merries die naar de regionale keuring gaan voor stamboekopname en het sterpredicaat, moeten zich niet alleen aan de hand laten zien maar ook vrij bewegen in een binnenbaan (dressuur gefokt), en voor de springen gefokte paarden en pony’s is het vrijspringen en -bewegen tegenwoordig verplicht. Ook een merrie die als allround wordt gekenmerkt, moet bij de stamboekopname worden beoordeeld in het vrijspringen.
Dit kan iedere eigenaar zelf thuis een paar keer oefenen. Het is aan te raden om de merrie ook een of meerdere keren mee te nemen naar een andere locatie. Hierdoor doen ze echt routine op, en dan is het op de keuring een makkie!
 
Er wordt van de dieren zeker niet teveel gevraagd – een paar rondjes in draf en galop, paar keer handveranderen, en voor de springen/ allround gefokte een lijntje van kruisje-steil-oxer. Waarbij nooit te hoog wordt gebouwd om de merries ‘uit te testen’! Het gaat om de aanleg en die is prima te beoordelen in een eenvoudig, laag lijntje.
 
Veel belangrijker dan ‘hoog’, is dat de merrie makkelijk haar werk doet en zich goed laat begeleiden door de aanjagers. Deze helpers worden door het stamboek aangewezen en hebben veel ervaring. Het is aan de fokkers/ eigenaren om hun dieren op gepaste wijze voor te bereiden. Zodat de merries niet pas op de keuring voor het eerst met deze situatie worden geconfronteerd.
 
Voor een zogende merrie is het verder van groot belang dat zij en haar veulen thuis leren om eventjes van elkaar te zijn gescheiden. Veulen veilig in de stal, merrie kort aan het werk. Het is niet toegestaan om het veulen mee te nemen in de binnenbak terwijl de merrie haar vrije expressie toont. Op de keuring kan het veulen even in de trailer blijven of in de box, als de eigenaar deze heeft gehuurd. Anders in elk geval het veulen zo ver mogelijk van de ingang van de baan vasthouden. Wanneer dat thuis is geoefend, hoeft het geen enkel probleem te zijn!
Voor eigenaren die nog twijfelen of ze een merrie voor dressuur of allround willen opgeven, is het goed om te weten dat de vereiste punten voor het sterpredicaat verschillend zijn. Een dressuurmerrie krijgt het sterpredicaat nadat ze voor exterieur minimaal 70 punten en voor de bewegingen minimaal 75 punten heeft behaald. Een allround merrie moet, om ster te worden, zowel voor exterieur als de beweging én het springen minimaal 70 punten behalen. Overweeg dus van tevoren of het de moeite waard is om ook het vrijspringen te oefenen!
 
Dit jaar zijn er twee oefenmogelijkheden georganiseerd. De eerste is al geweest, op de locatie VDG Stables in Wijchen onder bezielende leiding van Mark van der Stouw. Dat was met 17 talentvolle deelnemers een groot succes. De tweede staat gepland op 11 juli in Manege Beilen, daar verzorgt Bart Waninge de deskundige begeleiding. Aanvang 19.00 uur, opgeven via regionoord@nrps.nl.
 
Let wel: een merrie die al ster is, hoeft zich op dit onderdeel niet meer te laten zien voor het predicaat keur of voorlopig keur.

Terug