Le Matsjo is overleden

vrijdag 4 juni

Le Matsjo is overleden

NUIS – Geheel onverwacht is de bekende NRPS-goedgekeurde ponyhengst Le Matsjo keur, preferent, prestatie sport&fok overleden. Desiree Veenstra schrijft op facebook: “Gisteravond ( = 4 juni, red.) hebben we hem moeten laten gaan. Maandag hadden we nog lekker gereden en dinsdag heeft hij nog gedekt. Hij was nog top fit en vooral erg vrolijk.” Desiree vond de hengst ’s ochtends ziek in de stal. Hij is nog naar de kliniek gebracht maar zijn situatie verslechterde snel. Wat hem gemankeerd heeft, is niet duidelijk. “Waarschijnlijk was hij op, en is het beter zo.” Le Matsjo is 23 jaar geworden.

Le Matsjo (v. Leuns Veld’s Elegant, m. de bekende Welsh merrie Sonjahof’d Pallatin prest.fok, preferent, kroon v. Kompas Solferino) werd in 2001 goedgekeurd als dekhengst. Fokker en eigenaar is Erik Veenstra uit Nuis. Le Matsjo heeft zelf in de sport Z2 dressuur en Z springen gelopen, en was als 4-jarige kampioen bij de jonge hengsten. Bij het NRPS staan tot dusver 251 afstammelingen geregistreerd, maar zijn laatste veulens worden dus volgend jaar nog geboren.

Destijds was hij een van de eerste palomino’s in Nederland en heeft hij zijn bijdrage geleverd aan de verspreiding van de cream factor, maar belangrijker is dat hij veel talentvolle sportpony’s met fijne karakters tot zijn nakomelingen mocht rekenen. Zijn veulens kregen meestal een eerste premie, veel dochters zijn ster of keur, en enkele van zijn zonen werden goedgekeurd. Een groot aantal afstammelingen behaalde het prestatie sport predicaat, meest in de dressuursport.


Terug