NRPS wijst zestien veelbelovende ponyhengsten aan

zaterdag 18 februari

NRPS wijst zestien veelbelovende ponyhengsten aan

DRONTEN – De hengstenkeuringscommissie van het NRPS heeft uit een ruim aanbod aan ponyhengsten totaal zestien jonge hengsten goedgekeurd, onder voorbehoud van alle gebruikelijke veterinaire en DNA-eisen. Vijftien daarvan zijn geboren in 2020 en zijn aan de hand en tijdens het vrijspringen/ vrij bewegen beoordeeld, één is van 2018 en zodoende ook onder het zadel getoond.

Anders dan bij de dressuurpaarden is de helft van de ponyhengsten als veulen al bij het NRPS ingeschreven. Vijf daarvan komen uit gerenommeerde NRPS-merrielijnen die vele generaties lang goede sportpony’s voortbrengen. Opvallend was de variatie in stokmaten: vijf zijn E-pony’s van 1.51-1.52, daartussen een aantal grote, ‘normale’ en kleine D-pony’s, en de kleinste hengst die werd goedgekeurd, heeft als 3-jarige de stokmaat van 1.36m.
Aangewezen zijn tien dressuurpony’s, drie allround en drie springpony’s.

Springen
Een echte blikvanger was de 1.42 m hoge springpony FURIOSO B.R. Vader is de NRPS-E-ponyhengst Forsyth Junior Z, moeder is Monchau du Vi keur uit de stam van NRPS-Boegbeeld Oronia. De vader van Monchau is Zimba van de IJsseldijk, en hij komt uit de hoog gewaardeerde Minouche-merrielijn. Furioso toonde een top techniek bij het vrijspringen en is een heel mooie, goed bewegende pony met veel uitstraling. Fokker mw. E. Bonder-van Vulpen.

De andere twee springpony’s zijn zuiver New Forest gefokt en vertegenwoordigen de fokrichting Nederlandse Sport Pony (met minder dan 20% Arabisch bloed). Het zijn BONITOTO KCT’s (Gruyter’s Bruno Mars x Justice H.R.), stm. 1.50, gefokt door P.T. Smith; en KANTJE'S POST MEN (Kantje’s Lester x Kantje’s Carter), stm.1.52, fokker Erik van de Rakt. Met vader Kantje’s Lester vertegenwoordigt Post Men ook NRPS-bloed, want Lester is een zoon van Kanshebber.

Dressuur
Andere blikvanger was de dressuurpony HARVEY'S DREAM OF GOLD (v. Hesselteich’s Golden Dream)(foto) uit Belicia voorl. keur v. Don Cremello du Bois, met zijn extra uitstraling en enorm bergopwaartse bewegingen. Hij komt uit de Fabiola-merrielijn en moedersvader Don Cremello stamt uit de merrielijn van Violetta. Kort voor deze keuring werd Harvey’s Dream of Gold (stm. 1.47) al in Duitsland goedgekeurd (en geprimeerd). Fokker Twan van Erp.

Ook de dressuurponyhengst DONATELLO VAN 'T MOLENBOSCH (v. D-Power AT) komt uit een bekende, goed presterende merriestam namelijk die van Santana. Moeder Cezana van ’t Molenbosch (Vlegel x Gomel ox) heeft maar liefst zes goedgekeurde halfbroers en een aantal predicaatrijke zussen. Donatello is met stokmaat 1,48.9 een van de grote D-pony’s. Fokker is Ruud Sanders.

LE GOLDEN GAMBLER R.W. (stm. 1.46) maakt deel uit van de laatste jaargang van de overleden ponyhengst Le Matsjo. Van moeder Weering’s Romy preferent, prestatie-fok (Gomel ox x Baccarat ox) lopen zeker drie nakomelingen Z of hoger, daaronder de goedgekeurde ponyhengst Lord S (volle broer van Le Golden Gambler) die ZZ-Zwaar tussen de paarden is gestart.

Verder zijn de volgende dressuurponyhengsten aangewezen voor de Hengstenshow:

BUMBA JK (2020, Beauty W x Wester Aikema’s Nando), 1.43. Fokker G.P. Kapma.

DAIMU NVF (2020, Dating AT x Manchester United), 1.36. Fokker Zuchtgemeinschaft Glaubitt.

HRB JUPITER JV (2020, His Royal Badness DK x Klein Roderijs Cocktail), 1.45. Fokker mw. W.G.B. van de Ven.

NILO (2020, FS Numero Uno x FS Champion de Luxe), 1,48.9. Fokker Inga Bulle.

ANJERSHOF'S KAY (2020, Veenstra’s Krack x Kielshoop Honeyhill). 1.51. Fokker B.H. Harms.

DEN ÖSTRIK'S DYNAMIC DENIRO (2020, Dallmayr K x Kraneveld’s Kadans), 1,48.9. Fokkers M. Duyts & H.V. Dijk.

DIAMOND OF THE KING WE (2018, Double Diamond AK x Halifax)1,48.9. Fokker Heinz-Günther Heidrich.

Allround
Bij de allround pony’s imponeerde onder andere MAGIC MEXX GIPSY B-K. De sterk gebouwde en 1.51m hoge zoon van Machno Carwyn komt uit Gipsy’s Jillz BK, en zij is een dochter van Grand Slam VDL en de internationale springmerrie W-Gipsy (Kantje’s Korporaal x Netron ox). Fokker Bibi-Kim Kortrink is bezig met het ontwikkelen van een springlijn uit haar oude toppony, en ze brengt ook nog een rechtstreekse zoon van W-Gipsy op de nakeuring.

De tweede springpony die interessant bloed in gaat brengen, is KRIS KROSS VAN ORCHID’S (stm. 1.47). Hij stamt van de veelbelovende Kanshebber-zoon Kristall van Orchid’s uit een merrie van Marnehoeve’s Everest x Kantje’s Ronaldo. Colorado’s derde moeder Weverijk’s Santana is de moeder van de ponyhengst Kantje’s Carlando, en Carlando is de moedersvader van Kristall. Fokker Carla van der Laar.

De derde allround ponyhengst is NIANDRO JVDB (v. FS Numero Uno, m. Welsh v. Orchard Red Prince x Verona’s Bo-Gi), stm. 1.52. Ook Niandro is in Duitsland goedgekeurd en daar premiehengst geworden. Fokker: Stal Jessica van den Berg.

Zondagse pak
Commissievoorzitter Bernard Pleyter was erg tevreden over de kwaliteit van de ponyhengsten. Welke er op de Hengstenshow bij de verschillende disciplines als beste naar voren zullen komen, is volgens hem nog lang niet zeker. “Nummer 11, Harvey's Dream of Gold, was de compleetste dressuurhengst, maar kon ook in het springen uitstekend uit de voeten. We hebben de dressuurhengsten allemaal een keer of vier door het lijntje laten gaan, vooral voor de instelling. En dan word je soms positief verrast. Overigens is het nog geen uitgemaakte zaak wie over vijf weken de meest opvallende hengst zal zijn. Er kan in zo'n periode nog veel gebeuren. Zo kon nummer 69, Den Östriks Dynamic Deniro, door omstandigheden weinig getraind worden in aanloop naar de keuring. En werd hij in overconditie gepresenteerd. Daarentegen was nummer 5, Donatello van 't Molenbosch, nog erg jeugdig en bloot. Als die hengsten er op 25 maart in hun zondagse pak voor staan, zijn dat hengsten die kunnen gaan verrassen."


Tagged horses: ANJERSHOF'S KAY BONITOTO KCT'S BUMBA JK DAIMU NVF DEN ÖSTRIK'S DYNAMIC DENIRO DIAMOND OF THE KING WE DONATELLO VAN 'T MOLENBOSCH FURIOSO B.R. HARVEY’S DREAM OF GOLD HRB JUPITER JV KANTJE'S POST MEN KRIS KROSS VAN ORCHID'S LE GOLDEN GAMBLER R.W. MAGIC MEXX GIPSY B-K NIANDRO JVDB NILO


Terug