LUNTEREN – Voor de Olympische Spelen had zich één NRPS-geregistreerd paard gekwalificeerd, de 10-jarige Shutterflyke die voor Tsjechië deelnam in de discipline eventing. Maar de winnaar van het individueel eventing-goud Amande de B’Neville heeft ook een bepaalde connectie met het NRPS, en het individueel zilver bij het springen ging naar een bekend paard uit een NRPS-moeder, All-In.
Amande de B’Neville werd gefokt in Frankrijk door Jean-Baptiste Thiebot, uit de Selle Français merrie Perle de B’Neville. Hij dekte haar met de hengst Oscar des Fontaines, die in 2010 in Lanaken winnaar was van de Sires of the World.
De fokker van Oscar is Aart Alberts uit Maartensdijk, die jaren in Frankrijk een kleine stoeterij (des Fontaines) heeft gerund en veel van zijn fokproducten bij het NRPS registreerde. Denk bijvoorbeeld aan de NRPS-goedgekeurde Jumpy des Fontaines, die in 2008 aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen voor Japan. Een andere hengst die de fokkerij kort heeft gediend bij het NRPS, is L’Opinto des Fontaines. Van hem is kleinzoon Ivano van Zuidgeest vorig jaar bij het NRPS geaccepteerd. Aart Alberts zelf werd door het NRPS begin 2009 uitgeroepen tot Paardenman van het Jaar.
De vader van L’Opinto én van Oscar des Fontaines is Olympisch zilver winnaar Lando (met Albert Voorn). De filosofie van Aart dat je Olympische paarden moet fokken met Olympische paarden, wordt hier weer aardig in beeld gebracht.
JUMPY DES FONTAINES speelde overigens op deze OS voor Nederland een belangrijke rol, hij is namelijk de moedersvader van brons-winnaar Beauville Z (v. Bustique) met Maikel van der Vleuten. Beauville’s moeder Wrinton voorl. keur, PROK (fokfamilie 2265) is een KWPN ingeschreven dochter van Jumpy uit een merrie van de NRPS-goedgekeurde Andiamo.
Zo blijkt maar weer dat ook paarden die zich zelf niet in de sport hebben bewezen, de kwaliteiten kunnen hebben om Olympische toppers voort te brengen. Een goed voorbeeld is ook de NRPS-geregistreerde moeder van het springpaard All-in (v. Kashmir van Schuttershof), met Peder Fredricson nu voor de tweede maal winnaar van het Olympisch zilver (eerste keer OS 2016 Rio de Janeiro, daarnaast Europees kampioen en winnaar van diverse wereldbekerwedstrijden en Grote Prijzen).
De moeder van All-in is de NRPS-merrie FORTUNE (v. Andiamo, m. Bellafleur v. de Lucky Boy xx-zoon Omega, fokfamilie 263). All-in, ook bekend onder de naam H&M All-in, werd gefokt door Bas Huybregts uit Rijsbergen. De fokker van Fortune is G.J. Rotgans uit Bergschenhoek. Naast All-in komen nog vier nakomelingen van Fortune met succes uit in de springsport, respectievelijk op 1.55 m, 1.40 m en 1.30 m; de jongste afstammeling is net 1 jaar. Dus het verhaal van Fortune, die nooit op de keuring is geweest en nog in het NRPS-veulenboek staat, is nog lang niet uit.
Van dezelfde vader Kashmir van Schuttershof, uit een andere NRPS-merrie, is H&M Indiana, die met de Zweedse Malin Baryard ook de individuele finale in Tokio reed en foutloos bleef tot en met de barrage. Alleen in tijd kwam ze een fractie tekort op brons-winnaar Beauville Z met Maikel van der Vleuten, en eindigde op de ondankbare vierde plaats.
De NRPS-moeder van H&M Indiana is HALIFAX. Ook zij is nog nooit op de keuring geweest en staat nog in het veulenboek. Haar vader is Animo’s Hallo, de moeder stamt van Cavalier x Amor x Doruto en vertegenwoordigt merrielijn 201. Fokker L. Dingemanse uit Kalmthout.
Shutterflyke (v. Sir Shutterfly uit de NRPS-merrie Zaramba keur, prest.sport v. Kigali x Ed King Hill, fokker Sipke Bijzitter en Marieke de Roos uit Donkerbroek) en haar ruiter Miroslav Trunda zagen hun kansen op enig succes eigenlijk al bij de dressuur in rook op gaan. In de cross, hun specialiteit, brachten ze het er nog redelijk van af met één weigering en tijdfouten. Ze hebben de cross dus in tegenstelling tot de Nederlandse deelnemers, wel goed uit gereden. In het springparcours zag de op dit niveau nog totaal onervaren Shutterflyke geen kans om foutloos te blijven. Maar deelnemen aan de Olympische Spelen is een prestatie op zich, waar het allergrootste deel van de sporters in heel hun leven niet aan toe komt. En wie weet hoe Shutterflyke zich in de komende vier jaar nog ontwikkelt.