Succes en verdriet voor Stal Du Vi

zondag 18 februari

Succes en verdriet voor Stal Du Vi

Een van de NRPS-fokkers van het eerste uur, André Veldmate en zijn Stal du Vi, heeft begin februari weer een en ander meegemaakt. Het goede nieuws: de door hem gefokte For Surprice du Vi is met zijn amazone Tess van den Hurk Brabants kampioen DE-L2 geworden, en mag deelnemen aan de Nederlandse indoorkampioenschappen in Ermelo.

For Surprice du Vi

André vertelt: “Vijf jaar geleden werd For Surprice bij ons geboren als zoon van Mignon du Vi (v. Kanshebber) en de For Romance zoon, For You du Vi. Surprice komt uit de merrielijn van onze Monique (dochter van NRPS-Boegbeeld Oronia), en beschikt zowel van moeders- als van vaderskant over veel ‘Du Vi’ bloed met ook nog de hengsten Zorba du Vi en Babaloub du Vi in de pedigree. Surprice wordt door Tess vakkundig allround opgeleid. Ook voor het springen zijn ze afgevaardigd voor de Brabantse Kampioenschappen, later deze maand.”

Milan du Vi overleden

Maar er was ook droevig nieuws te melden. Een dag voor de mooie overwinning van For Surprice moesten André en zijn gezin afscheid nemen van hun merrie Milan du Vi.

De donkerbruine Milan (v. Sjapoer ox) werd in 1994 geboren als elfde nakomeling van de keur, preferente prestatiesport- en prestatiefokmerrie en oud-nationaal kampioen Monique. Milan ging als 3-jarige naar Cyntha Tijs en zoon Bas ging haar rijden. Toen Bas stopte, bleef Milan bij de familie Tijs. Als 8-jarige werd ze bij de hengst gebracht en het jaar daarop werd het merrieveulen Merlyn du Vi (v Kasanova van Klaverborch) geboren. Hierna ging Milan weer de sport in en hebben verschillende kinderen veel plezier met haar beleefd. Het was Wendy Weijenborg die haar in 2008 het prestatie-sport predicaat bezorgde. “In het jaar dat haar dochter Merlyn overleed aan koliek, kwam Milan als 19 jarige weer bij ons terug”, vertelt André. “We hebben haar weer bij Kasanova van Klaverborch gebracht en hieruit werd het hengstveulen Kaká du Vi geboren. Met eerste premieveulen Kaká aan de voet ontving ze nog het keurpredicaat op de nationale keuring in Ermelo.

Milan’s laatste successen in de sport behaalde ze met Marissa Bosch. Na Kaká hebben we Milan helaas niet meer dragend kunnen krijgen. en heeft ze samen met haar halfzus Montignac genoten van haar welverdiende pensioen.

Voor de fokkerij is er helaas geen opvolging. De veel te vroeg gestorven 1m10 springende Merlyn du Vi bracht enkel zonen. Milan staat te boek als de grootmoeder van drie prestatiesport ruinen: de 1m10 springende Zappa du Vi (v. Zimba van de IJsseldijk), de 1m10 springende en Z dressuur geklasseerde Wikipedia du Vi (v. Woodstock) en z’n volle broer Willem Alexander du Vi, 1m10 springen.

Milan zou over een paar maanden 30 jaar zijn geworden. Dit mocht ze niet meer meemaken. Het was een topmerrie zowel in de sport, in de fokkerij als in de omgang.”

Krasoto BR Belgisch provinciaal kampioen

Ook uit de stam van NRPS-Boegbeeld Oronia komt Monchau du Vi (v. Zimba van de IJsseldijk). Haar 7-jarige zoon Krasoto BR (v. Kyoto BR, fokker Liesbeth Bonder) is in België provinciaal kampioen 1.10m geworden, met in het zadel Free Leen.

 

 

 


Tagged horses: FOR SURPRICE DU VI KRASOTO B.R. MILAN DU VI


Terug