Teamgoud en individueel zilver voor NRPS’ers op EK pony

zondag 15 augustus

Teamgoud en individueel zilver voor NRPS’ers op EK pony

STRZEGOM – De Nederlandse ponyruiters deden het goed op het EK: teamzilver bij het springen, en teambrons bij de dressuur. Maar de beste NRPS-pony van het EK, Ken van Orchid (v. Kanshebber), bezorgde Franrijk individueel zilver en teamgoud!

Met zijn (nieuwe!) Franse amazone Marie Ann Sullivan heeft Ken van Orchid het hele EK geen springfout gemaakt. En dat zegt heel wat: inloopproef, eerste kwalificatie individueel, landenwedstrijd, en dan de individuele finale over twee omlopen – allemaal op de maximale hoogte, allemaal zonder springfouten. Jammer genoeg stond de tijd steeds vrij krap en noteerde de combinatie over al deze omlopen totaal 3 strafpunten voor tijdsoverschrijding. Anders waren ze ook nog Europees kampioen geworden, of hadden op zijn minst een barrage moeten rijden om het goud.

Goud kregen ze wel met het Franse team!

De 11-jarige Ken van Orchid is een zoon van NRPS-Boegbeeld Kanshebber uit de merrie Orchid’s Celestyi (v. Kantjes’s Ronald x Rusty, uit een New Forest merrielijn). Celestyi is ook de moeder van onder andere Orchid’s Sea Foam, internationale springpony met Meike Zwartjens, en drievoudig EK-pony (voor Duitsland) Karim van Orchid’s. Gefokt door Carla en Paul van der Laar uit Zeeland (NBr).

Het Nederlandse springteam won zilver en dat is ook een topprestatie, die nog niet zo vaak is geleverd op een EK. Jammer genoeg was de bijdrage van de NRPS-geregistreerde, 19-jarige Special Lady en amazone Ava Eden van Grunsven hierbij niet de doorslaggevende. In de eerste proef bereikte deze combinatie de 16e plaats, in de landenwedstrijd moest ze genoegen nemen met de 23e plek.

Dressuur

Het dressuurteam behaalde, zoals vaker, brons na Duisland (1) en Denemarken (2). De goedgekeurde NRPS-hengst Don Davino Horsepoint en zijn net 14-jarige amazone Bridget Lock scoorden 70,286% in de landenproef en eindigden individueel op de 22e plaats met 71,054%. Gezien het talent van de pas 9-jarige Don Davino, en het feit dat de amazone tijdens dit EK haar 14e verjaardag vierde, is dit een heel mooi begin!

Don Davino Horsepoint (v. Don Carino du Bois) is de enige nakomeling tot nu toe uit de EK-pony Queen of Daily (stamboeknaam Dailonka ster, prest.sport) v. FS Don’t Worry x Scapino BB ox, en hij werd gefokt door Harry Melis uit Gemert.

Even verderop in de uitslag plaatste zich de voormalige NRPS-goedgekeurde hengst Schierensees Mithril (v. Schierensees Marillion) met zijn Zweedse amazone Laura Laustsen.

Verder deed de 17-jarige Icarus van de Bulksehoeve (v. Isarco, m. ster v. Elegant x Troublemaker xx, fokker J.P.M. van de Laar uit Kerkdriel) mee voor Tsjechië, en dat was niet zijn eerste keer.

Andere NRPS-pony’s

Meervoudig EK-pony Winnetou bereikte in de eventing de tiende plaats met zijn Franse ruiter Valentin Quittet Eslan. De 15-jarige Winnetou (v. Wannahave) werd gefokt door Jaap Broers uit Randwijk uit zijn Connemara keurmerrie Rainy van de Kibboets (v. Marvel van Graaf Janshof, m. Snoopy van de Leliaard keur, preferent, prestatie-fok v. Calmore Dew).

In het Britse team zat Sophie Evans met de NRPS’er Oscar van de Beekerheide, tot voor kort met veel succes uitgebracht door Emile Drent. Donderdag eindigden zij in de inloopproef 11e, maar in de landenwedstrijd werden ze uitgebeld en zijn daarna niet meer gestart. De 11-jarige Oscar stamt van Orchard Floris uit de stermerrie Imara van de Beekerheide (v. Isarco, m. Coco Valrosa preferent, prestatie-fok; ook de moeder van o.a. de int. dressuurpony’s Navarone van de Beekerheide en Ico van de Beekerheide, en van tweevoudig hengstenmoeder Nina van de Beekerheide, de moeder van His Royal Badness DK en Madness DK). Oscar is goedgekeurd bij het EASP en van hem zijn ook bij het NRPS enkele nakomelingen geregistreerd. Fokker Jan van Beek, Maasbree.

Orchid's Anucia (v. Kanshebber) deed met Vic De Plecker mee voor België en eindigde op zaterdag als derde in de troostronde. De moeder van Anucia stamt van Cestanii of Orchid x Kantje’s Ronaldo uit een New Forest merrielijn. Fokkers Carla en Paul van der Laar uit Zeeland.

(foto: Ken van Orchid, Poney-As)


Tagged horses: DON DAVINO HORSEPOINT ICARUS VAN DE BULKSEHOEVE KEN VAN ORCHID ORCHID'S ANUCIA OSCAR VAN DE BEEKERHEIDE SCHIERENSEES MITHRIL WINNETOU


Terug