Nieuws

donderdag 13 januari

Gorgeous Black Art tweede in SUBLI-finale

TOLBERT – Donderdagavond 13 januari werd de finale van de SUBLI Competitie voor jonge dressuurpaarden 2021 verreden. SUBLI: ook onze gulle en trouwe VEULENSPONSOR! Bij de vierjarigen eindigde de NRPS-hengst Hexagon’s Gorgeous Black Art (Glock’s Toto jr x Rubiquil, fokker Karin Vissers uit Scheemda) onder het zadel van Benni Pachl als tweede met 87 punten. De combinatie viel onlangs ook al op in de hengstencompetitie.  Subli-jurylid Patricia Wolters: “Deze combinatie kwam als eerste de ring inrijden en we waren direct onder de indruk van het hoge niveau. Gorgeous Black Art beschikt over drie zeer goede gangen met een mooie bergopwaarts gesprongen galop. De verruimingen waren iets zuinig en mochten wat duidelijker getoond worden, maar verder een prachtige proef van een mooie combinatie.” Grote winnaar bij de vierjarigen met 91,7 punten was Amber Hage met haar zelfgefokte hengst Mercurius ACM (v. Dream Boy). Amber heeft tijdens de derde beoordelingsdag van het verrichtingsonderzoek voor het NRPS opgetreden als gastruiter.

Actueel
vrijdag 7 januari

This is Naqueen slaagt met 97 punten

LUNTEREN – This is Naqueen , de 4-jarige dressuurhengst van fokker/eigenaar Jurgen van der Meijden uit Zuilichem kreeg van de verrichtingscommissie de absolute topscore van 97 punten. Naast vijfmaal de 10 (voor de draf, rijdbaarheid, prestatiebereidheid/ werkwilligheid, gehoorzaamheid/ evenwichtigheid, en aanleg) kreeg hij voor vrijwel alle onderdelen 9,5 plus één 9 (voor de stap). De elegante, hoogbenige hengst kan werkelijk fenomenaal bewegen en combineert zijn fysieke talent met zeer veel instelling en werkwilligheid. Trotse amazone, die de hengst zelf heeft opgeleid en het hele onderzoek heeft voorgesteld, is Kim Noordijk. This is Naqueen heeft Trafalgar als vader en komt uit de merrie Aqueeni (v. Samba Hit I uit de Kieni-stam); vertegenwoordigt daarmee zowel aan vaders- als moeders kant het bloed van de legendarische merrie Poesie.   Het verrichtingsexamen kende meer hoogtepunten. Bij het springen scoorde de 5-jarige Bokito v.d. Woestenheide een mooie 87,7 met louter negens en 9,5 voor de springonderdelen. Bokito (Brantzau VDL x Dexter R, Kattebel stam) werd heel netjes voorgesteld door Britt Schaper. Haar vader Danny Schaper fokte de hengst en is nog de eigenaar.   Verder verwelkomde het NRPS de eerste goedgekeurde eventing-hengst: O-Nothing Else Dutch ES (Odilon x Roven xx) van fokker/eigenaar Dutch Eventing Stables/René van der Leest in Nijkerk. De 4-jarige bruine hengst werd voorgesteld door Renske Kroeze.   Van de ponyhengsten kreeg de 5-jarige dressuurpony Ducati du Bois (Diamond Touch x Der Harlekin, Carina-stam) de hoogste punten, 82. Daarbij 8,5 voor de stap, 8 voor de draf en 8,5 voor de galop. Ook voor de aanleg en het schakelvermogen kreeg de cremello hengst een 8,5. Fokker fam. Van den Bosch uit Herwen, eigenaar Hanno van Kalkeren, Ochten.   De als springpony goedgekeurde Messenger van de Koetsiershoeve (Merlijn van den Bisschop x Sunny Side Up) kreeg onder andere een 9 voor vermogen en de aanleg als springpony, totaal 80,3. Fokker en eigenaar Raymond Kamphuis, Nijkerk.   Verder zijn geslaagd: Dressuur All the Way (Apache x Gribaldi) Den Hout (Diamond Hit x Tolando) Don Maddock (Dettori x Krack C) Elton Sollenburg (Electron x Métall) Everest (Especial x Negro) Fürst Napoleon (Feinrich x Negro) Happy Nirvana BMH (Hennessy x Davino V.O.D) Hexagon’s Dutch Newman (Diamond Hit x Rubiquil) Hexagon’s Trademark (Trafalgar x Spielberg) Mac Madison (Ferdinand x Jazz) Pinot Noir d’Or (Painted Black x Chippendale) S’Next Generation (Secret x Vitalis) Try Noqueen (Trafalgar x Apache)   Springen Air Force WM (A Golden Boy Hero Z x Warrant) Arthur TZ (Andiamo x Q.Breitling LS) Diamond Blue VDL (Diamant de Semilly x Mr. Blue) Ivano van Zuidgeest (Iniësta x L’Opinto des Fontaines)   Pony’s allround Ziro La-Di (Zip x Manpower Ludinga)   Pony’s dressuur New Edition M (No Limit x Calido G)   De beoordelingsformulieren van alle geslaagde hengsten staan hier: http://nrps.nl/.../hengsten.../verrichtingsonderzoek-nrps
dinsdag, januari 4

Catch Twenty Two tweede in tussenstand

EXLOO – Tijdens de derde wedstrijd van de hengstencompetitie (springen) viel wat het NRPS betreft vooral de prestatie op van Catch Twenty Two VO Z (Catoki x Mr. Blue, zie foto door Jacky van Tartwijk), ditmaal onder het zadel van Bart van der Maat. De combinatie eindigde als tweede in de klasse Z/ZZ, met twee foutloze ronden en de op een na snelste tijd, achter de AES-goedgekeurde Just On Time O (v. Zirocco Blue VDL). Van der Maat bracht ook Québec (Qlassic Bois Margot x Cento) uit in het ZZ en plaatste zich met een foutloze ronde voor de barrage, maar daarin viel een balk. De fokkers van Catch Twenty Two zijn R. en C. van der Elst uit Marolles les Braults (Fra), en ook Quebec is in Frankrijk geboren, namelijk bij J.L. Lebourgeois in La Lucerne d’Outremer. Eigenaar van beide hengsten is Dekstation De Havikerwaard in De Steeg. Catch Twenty Two staat in de tussenstand van de hengstencompetitie, met nog een wedstrijd te gaan, op een gedeelde tweede plaats met 44 punten uit drie wedstrijden. Québec staat zesde (31 pnt.) van de 17 deelnemers in het Z/ZZ. In de klasse M staat de NRPS-goedgekeurde Lord of Farming HS (Balou du Rouet x Clinton) achtste in de tussenstand (van 20 deelnemers). Onder het zadel van Caroline Müller bereikte hij in Exloo de zesde plaats met twee mooie foutloze ronden. Lord of Farming werd gefokt door de gebr. Bosch uit Luttenberg en is eigendom van J. Schuttert in Ommen. Bij de dressuurhengsten reed Benni Pachl in Exloo voor het eerst mee in deze competitie, met de 4-jarige NRPS-hengst Gorgeous Black Art (Glock’s Toto Jr. x Rubiquil, fokker en eigenaar Stal Hexagon in Schore). Met een mooie 85 punten belandde de combinatie op een gedeelde tweede plaats in de klasse L.
donderdag, december 16

Alle hengsten door naar examen

LUNTEREN – Alle hengsten die hebben deelgenomen aan de inhaaldag van het NRPS verrichtingsonderzoek, hebben het groene licht gekregen om deel te nemen aan het examen op 6 en 7 januari. Bij een enkeling wel met de kanttekening dat ze op het examen overtuigender moeten presteren dan ze op de (voor hun) derde beoordelingsdag hebben gedaan. Maar dat geldt eigenlijk voor alle deelnemers: uiteraard worden de cijfers alleen optimaal wanneer de hengsten progressie tonen en alles laten zien waar ze op dit moment toe in staat zijn. De deelnemers aan de inhaaldag waren Hexagon’s Dutch Newman (Diamond Hit x Rubiquil), Hexagon’s Trademark (Trafalgar x Spielberg), This is Naqueen (Trafalgar x Samba Hit I), Glamour van de Anjershof (Glamourdale x Sandreo), Happy Nirvana BMH (Hennessy x Davino V.O.D), S’Next Generation (Secret x Vitalis), Elton Sollenburg (Electron x Métall) Fürst Napoleon (Feinrich x Negro), Ivano van Zuidgeest (Iniësta x L’Opinto des Fontaines), Air Force WM (A Golden Boy  Hero Z x Warrant), en de ponyhengsten Messenger van de Koetsiershoeve (Merlijn van den Bisschop x Sunny Side Up), Nilay van de Beekerheide (Neptune van de Beekerheide x Conrad SR) en New Edition M (No Limit x Calido G). De dressuurhengsten Glamour van de Anjershof en Elton Sollenburg, die de derde beoordelingsdag niet aanwezig konden zijn, werden alsnog getest door NRPS-jurylid Lotte Schippers, die ditmaal optrad als gastruiter. Wesley Mulder nam als gastruiter plaats in het zadel van Ivano van Zuidgeest. De overige hengsten die op het examen worden verwacht, zijn All the Way (Apache x Gribaldi), Pinot Noir d’Or (Painted Black x Chippendale), Painted Noir (Painted Black x Jazz), Everest (Especial x Negro), Try Noqueen (Trafalgar x Apache), Den Hout (Diamond Hit x Tolando), Mac Madison (Ferdinand x Jazz), Don Maddock (Dettori x Krack C), Diamond Blue VDL (Diamant de Semilly x Mr. Blue), Arthur TZ (Andiamo x Q.Breitling LS), O-Nothing Else Dutch ES (Odilon x Roven xx), Bokito van de Woestenheide (Brantzau VDL x Dexter R), en de ponyhengsten Ducati du Bois (Diamond Touch x Der Harlekin B) en Ziro La-Di (Zip x Manpower Ludinga). In totaal zullen in de eerste week van januari dus 27 hengsten (16 dressuurpaarden, 5 springpaarden, 1 eventing hengst en 5 ponyhengsten) in actie komen voor de verrichtingsjury en de hengstenkeuringscommissie. Foto: Gastjury Lotte Schippers met Elton Sollenburg (foto Sandra Nieuwendijk)
maandag, december 13

Roger Zandbergen is overleden

ZUNDERT – Fokker en hengstenhouder Roger Zandbergen (54) is onverwacht en plotseling overleden. Zandbergen fokte zeer succesvol met de Oberlina-stam. Hun bekendste fokkerssucces tot nu toe is de merrie Kwidanta van de Laarse Heide (ISP 1.60 m en Nederlands kampioen senioren met Mathijs van Asten). Kwidanta is een dochter van Quidam de Revel en stammoeder Ardanta (Ramiro x Marco Polo), maar ook Kwidanta’s dochter Bella Donna van de Laarse Heide (v. Bustique) en nog drie andere afstammelingen springen internationaal. Daarvan is Kwidanta’s 6-jarige zoon T- Kwitoulon van de Laarse Heide (v. Toulon) goedgekeurd bij het NRPS. Ook de 13-jarige hengst Cash-Maker van de Laarse Heide (v. Chin Chin, ISP 1.40 m met Mathijs van Asten) is NRPS-goedgekeurd. Hij is een kleinzoon van Ardanta via haar dochter Cantessa Z (v. Cantus), die op 1.30 m niveau heeft gesprongen. Van T-Kwitoulon, die in de sport wordt uitgebracht door stalruiter Nikita Cheung en zich onlangs nog van zijn beste kant liet zien in de Hengstencompetitie, zijn bij het NRPS nog geen nakomelingen bekend, en van Cash-Maker slechts twee; de familie Zandbergen wilde in eerste instantie op de sport concentreren. Begin april overleed Roger’s moeder Fien Zandbergen op 78-jarige leeftijd. Niemand kon toen weten dat haar zoon haar binnen een jaar zou volgen. De mensen van het NRPS wensen Cees Zandbergen en alle familie en vrienden onnoemelijk veel sterkte met het verwerken van dit enorme verlies.
maandag, december 6

SFN II koopt NRPS-merrie

PESSE - Het Springpaarden Fonds Nederland II (SFN II) heeft de 6-jarige NRPS-merrie Kadorena (v. Daloxe Corton D.N.) aangekocht. Kim Hoogenraat is met de merrie al uiterst succesvol in de springsport. De directie van het SFN II heeft in overleg met onze selecteurs besloten de combinatie Hoogenraat en Kadorena voorlopig in stand te laten. Kadorena werd gefokt door Gerrit Deen in Enkhuizen. Marco Brouwer kocht de merrie en bracht haar naar stal Hoogenraat, waar Kim haar ging rijden. De combinatie ontwikkelde zich uiterst positief  en SFN-selecteur Willy van der Ham benaderde Hoogenraat, die meldde dat hij geïnteresseerd was om met het SFN te gaan samenwerken. Daarop werd een selectiemoment vastgesteld, waarna de selecteurs unaniem besloten de directie een positief aankoopadvies te geven. Vader van Kadorena is de in 2005 geboren, NRPS-goedgekeurde hengst Daloxe Corton D.N. Hij is een zoon van Dollar de la Pierre, die onder de naam Tlalloc la Silla zeer succesvol was in de springsport. In het Mexicaanse Monterrey werd hij één van de steunpilaren van de stoeterij van Alfonso Romo. Na zijn terugkeer naar Frankrijk werd Dollar de la Pierre bereden door Reynald Angot, die met hem het team goud wist te veroveren op de WEG in 2002 in Jerez de la Frontera. In dat team zat ook Gilles Bertran de Balanda, die in 1984 nationaal Frans kampioen werd met de moeder van Dollar de la Pierre, Loripierre. De moeder van Daloxe Corton DN is de merrie U-Sprit (v. Baloubet du Rouet), en de moeder van U-Sprit is Esprit, die als bekendste zoon Tinka's Boy heeft gebracht. Moeder van Kadorena is de NRPS-merrie Royal Dorena D.N. ster. Zij stamt van de NRPS-goedgekeurde Royal Highness (Royal Bravour x Lauriston) uit de merrie Udorena prest.sport (v. Jackson, m. Padorena prest.fok v. Andiamo x Almé, Hannoveraanse merriestam Yuminda). Een halfbroer van Royal Dorena genaamd CDN (v. Celano) komt in de springsport uit op 1.50 m niveau. (foto: Jacob Melissen)
vrijdag, december 3

Halfbroer Chatham wint 1.50 m

Met een halfbroer van de NRPS-goedgekeurde Chatham vloog Kirsten Vanderveen gisteren naar de overwinning in de met 72.900 dollar gedoteerde 5* 'Horse Flight' 1,50m-rubriek in Thermal (USA). Het is de 15-jarige Bull Run’s Risen (v. Utopie), gefokt door Ad den Hartog en Johan Regterschot uit Chatham’s moeder Violette (Indoctro x Voltaire x Ramiro, merrielijn 205/Oldenburger stam 115). Tien combinaties waren foutloos gebleven over het uitdagende 1,50m parcours gebouwd door Michel Vaillancourt. Na drie foutloze rondjes boven de 40 seconden van Nayel Nassar, Margie Engle en Sam Walker kwam McLain Ward in de ring. Hij stuurde zijn HH Azur razendsnel foutloos rond en zette de scherpe tijd van 38,39 seconden op de klokken. Direct na Ward was het de beurt aan Kirsten Vanderveen Bull Run’s Risen. Zonder echt hard te pushen finishte deze combinatie in 37,46 seconden. Vanderveen: “Ik wist dat ik in de barrage nog veel werk voor de boeg had, nadat ik McLain vlak voor me had zien rijden, maar ik was echt blij met mijn paard vandaag. Ik zei tegen mezelf dat ik rustig moest blijven en proberen McLain’s ronde te vergeten, want voor mij zag die er wel heel erg snel uit. Soms als ik te hard van stapel loop, maak ik een fout en jaag ik mijn paard op, dus ik probeerde mezelf eraan te herinneren wat mijn plan was en me daaraan te houden.” Drie combinaties later gooide Erynn Ballard nog bijna roet in het eten van Vanderveen. De Canadese stuurde haar nieuwe aanwinst Billy Aplen ook snel rond. Op de meet was Ballard slechts twee tiende langzamer, en verwees Ward naar de derde plaats. (bron: Horses.nl) https://www.horses.nl/springen/kwpner-bull-runs-risen-springt-onder-kristen-vanderveen-naar-zege-in-5-150m/
donderdag, november 25

Commissies maken voorlopige balans op

LUNTEREN – Naar aanleiding van de derde beoordelingsdag van het verrichtingsonderzoek kon de verrichtingscommissie een voorlopige inschatting bekend maken over de deelnemende hengsten: of ze begin januari tijdens het examen de verwachtingen waar zullen maken, of een jaar extra tijd nodig hebben om zich eerst verder te ontwikkelen. Verreweg de meeste deelnemers kregen groen licht en nemen op 6 en 7 januari deel aan het examen; enkele hengsten van deze jaargang hebben dit najaar een beoordeling gemist en komen vóór het examen nog terug op de inhaaldag. De hengsten die op dit moment op het examen worden verwacht, zijn: de dressuurhengsten: All the Way (Apache x Gribaldi) Den Hout (Diamond Hit x Tolando) Don Maddock (Dettori x Krack C) Elton Sollenburg (Electron x Spielberg) Everest (Especial x Negro) Fürst Napoleon (Feinrich x Negro) Glamour vd Anjershof (Glamourdale x Sandreo) Happy Nirvana BMH (Hennessy x Davino V.O.D) Dutch Newman (Diamond Hit x Rubiquil) Trademark (Trafalgar x Spielberg) (op de foto gereden door Marten Luiten) Mac Madison (Ferdinand x Jazz) Painted Noir (Painted Black x Jazz) Pinot Noir d’Or (Painted Black x Chippendale) S’Next Generation (Secret x Vitalis) This is Naqueen (Trafalgar x Samba Hit I) Try Noqueen (Trafalgar x Apache) de springen/allround hengsten: Air Force WM (A Golden Boy  Hero Z x Warrant) Arthur TZ (Andiamo x Q.Breitling LS) Bokito van de Woestenheide (Brantzau VDL x Dexter R) Diamond Blue VDL (Diamant de Semilly x Mr. Blue) Ivano van Zuidgeest (Iniësta x L’Opinto des Fontaines) O-Nothing Else Dutch ES (Odilon x Roven xx) de ponyhengsten: Ducati du Bois (Diamond Touch x Der Harlekin B) Messenger van de Koetsiershoeve (Merlijn van den Bisschop x Sunny Side Up) New Edition M (No Limit x Calido G) Nilay van de Beekerheide (Neptune van de Beekerheide x Conrad SR) Ziro La-Di (Zip x Manpower Ludinga) Teruggetrokken De hengsten die in overleg met de commissies zijn teruggetrokken en uitstel krijgen, zijn de dressuurhengsten Sir Nashville RD (Secret x Adamo) en Vivre Nabucco BK (Vivaldi x Rhodium), en de springhengst Casago’s Champion (Casago x Clinton). Gastruiters De derde beoordeling is bij het NRPS traditiegetrouw de dag waarop een gastruiter plaats neemt in het zadel, nadat de eigen ruiter hem eerst kort heeft voorgesteld. Dit jaar waren voor de dressuurhengsten Kirsten Brouwer, Marten Luiten en Amber Hage uitgenodigd. Voor de springpaarden kwamen Rianne Nalis en Willem Verdonk naar Lunteren. Voor Kirsten en Rianne was het daarnaast geen probleem om het niveau en de capaciteiten van de ponyhengsten te testen. 
woensdag, november 10

Escobar en Kim Thijssen binnenkort ZZ-Licht

HOOGE MIERDE – In maart 2021 kocht Grand Prix-amazone Kim Thijssen de NRPS-goedgekeurde hengst  Escobar   tijdens de Excellent Dressage Sales. Kim had een jaar voor de veiling al interesse in de hengst, dus greep tijdens de veiling haar kans. Hoe gaat het nu met de nieuwe combinatie. Voor welke eigenschappen van Escobar viel Kim? En wat zijn de doelen van deze veelbelovende nieuwe combinatie? Kim: “Afgelopen halfjaar heb ik me vooral gefocust op het worden van een team met Escobar. Ik vind het belangrijk om daar de tijd voor te nemen. De eerste periode heb ik hem ergens anders gestald, omdat we daar goed begeleid konden worden. Daarna heb ik hem naar huis gehaald en trainen we verder onder begeleiding van Patrick van der Meer. Dat hij nu thuis staat is wel echt heel fijn. Vanuit mijn huis heb ik zich t  op de wei. Daarnaast doet de extra aandacht die ik hem nu kan geven ook veel voor onze connectie.” “Het meest bijzondere van Escobar vind ik zijn karakter. Hij is echt zó braaf. Boos worden kent hij geloof ik niet. Daarnaast heeft hij een echte wedstrijdmentaliteit. In de ring gaat hij ‘aan’ en geeft hij altijd nog een beetje meer dan in de trainingen. Naast zijn karakter, vind ik Escobar gewoon een heel compleet paard. Hij heeft drie goede gangen, waarbij zijn galop er echt uitspringt. Daarnaast heeft hij een mooi model en winnen we veel punten door zijn stabiele en stille aanleuning, waarbij het neusje altijd voor de loodlijn blijft.” “Escobar is echt aangekocht als mijn toekomstige sportpaard. Het lange termijn doel is dan ook de Grand Prix, maar natuurlijk nemen we de tijd om daar naar toe te werken. Afgelopen maanden heb ik Escobar een aantal keer op Z2-niveau gestart. Daar scoorde hij eigenlijk alle wedstrijden tussen de 65% en 70%. Nu werken we vooral aan kracht ontwikkeling en willen we binnenkort de overstap maken naar de ZZ-licht.” (foto en bron: excellentdressagesales.com) De 7-jarige Escobar stamt van El Capone uit een preferente dochter van de Goodtimes-zoon Sydney x Virginia v. Hemmingway x  Natasja v. Bachus x Fina v. Caretino. Uit deze Holsteiner stam 8869 komt een aantal goede springpaarden, succesvol tot op 1.40 m niveau, maar een volle zus van grootmoeder Virginia bracht ook onder andere een PSG-Inter I paard. Fokker van Escobar is Stal Krol in Handel.
maandag, november 1

NRPS-pony’s heer en meester

KRONENBERG – Zowel in de lichte als de zware tour waren de NRPS-pony’s heer en meester tijdens het Peelbergen CSI Youth van afgelopen weekend. Met name de Orchid’s pony’s – allemaal rechtstreekse afstammelingen van Kanshebber – drukten hun stempel op het concours, maar de Grand Prix op zondag kwam op naam van EK-combinatie Ava Eden van Grunsven met de 19-jarige Special Lady. Ava Eden bouwde geroutineerd op met op vrijdag de 2 e prijs in het tweefasen 1.25 m, op zaterdag de 3 e plaats in het direct op tijd 1.30 m, en op zondag de overwinning in de GP, een klassiek met barrage. Overigens reed er niemand foutloos in de finale, en ging de barrage tussen de twee combinaties die in het basisparcours een springfout hadden gemaakt. Ava Eden en Special Lady sloten af met een foutloze barrageronde; hun Duitse concurrent werd uitgebeld. Van Special Lady is geen afstamming of fokker geregistreerd. In de lichte tour vielen onder andere de prestaties op van Anouschka Marinissen met de 8-jarige Kash van Orchid’s (Kanshebber x Kantje’s Ronaldo). Na een 4 e plaats op donderdag in het tweefasen special, wonnen ze zowel op zaterdag als op zondag hun rubriek. Anouschka startte ook Kanoa van Orchid’s, en won daarmee twee 4 e prijzen werd een keer 5 e . Kanoa stamt ook af van Kanshebber uit een merrie van Kantje’s Ronaldo, maar in de moederlijn zijn deze pony’s verder niet verwant. De moeder van Kanoa is een New Forest merrie. De moeder van Kash komt uit de NRPS-pony Orchid’s Pammela (v. Milton) en haar moeder Orchid’s Dayana prest.fok (Kantje’s Carlando x El Khafif ox) is ook de moeder van twee andere jonge Kanshebbers die in Kronenberg goed presteerden: Kerwin van Orchid’s en Keano van Orchid’s. De 11-jarige Kerwin, gereden door Jip Grootegoed, won zowel vrijdag als zaterdag de zware tour rubriek! Heel jammer dat het in de GP dan weer niet liep zoals het moest; dat deed Jip besluiten om het parcours vrijwillig te verlaten. De 7-jarige Keano en zijn amazone Evelien Heere wonnen op vrijdag de tweede prijs in het tweefasen 1.15m en eindigden op zondag met één balk op de 5 e plaats in het direct op tijd. Alle Orchid’s pony’s werden gefokt door Carla en Paul van der Laar uit Zeeland (NBr). Foto: Kerwin van Orchid’s en Jip Grootegoed, gefotografeerd door Digishots.
vrijdag, oktober 29

Hexagon's Grandville Hongaars kampioen

Met haar NRPS’er  Hexagon’s Grandville   (v. Hexagon’s Louisville) heeft Jazmin Yom-Tov een succesvol nationaal kampioenschap achter de rug in haar thuisland Hongarije. De 20-jarige amazone, die in Nederland woont, was zowel in de Grand Prix als in de Kür iedereen de baas en won daarmee anderhalve week geleden de titel bij de senioren. De 10-jarige Grandville is al zes generaties lang NRPS gefokt uit een 1.43 m hoge ponymerrie genaamd Apolientje ster (v. Apollo). Haar NRPS-geregistreerde moeder Pierette Love (v. Aatik ox) komt uit de halfbloed ponymerrie Wendelin (v. Dahman ox x Craven Daylight). Apolientje bracht in combinatie met de rijpaardhengst Amethist onder andere de dochter Gallantstar voort. Diens dochter Surprice Star keur (v. Candy Surprice) is weer de moeder van Rubicanstar (v. Rubiquil), die inmiddels de stokmaat van 1.65 m vertegenwoordigt, en als moeder te boek staat van Hexagon’s Grandville. De bruine hengst werd gefokt door mw. J.C.M. Jacobs uit Koewacht (Zld). Jazmin vormt nog niet zo lang een combinatie met Grandville, die eerder werd uitgebracht in de Grand Prix door Dirk-Jan van de Water. Ze nam kort voor de Hongaarse kampioenschappen ook deel aan het EK in Hagen in de U25. Daar werden ze tiende in de GP-U25 met 70,667% negende in de Kür met een score van 74.885%. De Hongaarse titel won het duo met een score van 71,217% in de Grand Prix en 75,085% in de Kür. Daarmee verwezen ze twee Hongaarse ruiters uit het seniorenkader naar het zilver en brons. 
dinsdag, oktober 26

NRPS heerst in Z/ZZ-klasse

KRONENBERG – De eerste hengstencompetitiewedstrijd (springen) van het seizoen is voor het NRPS bijzonder succesvol verlopen. In de gecombineerde Z/ZZ-klasse eindigden Catch Twenty Two VO Z (foto) met Demi Dijks als tweede, en T-Kwitoulon van de Laarse Heide  ( video ) gereden door Nikita Cheung won de derde prijs. De rubriek, een klassiek met barrage, bestond uit 15 combinaties. Tweederde reed een foutloze omloop en plaatste zich voor de barrage. Nikita en Kwitoulon reden daarbij zo vlot rond dat het leek alsof ze al een voorschot namen op de finale omloop. Acht combinaties reden nogmaals foutloos, maar alleen de snelste vier werden geplaatst. Deze keer was Demi met Catch Twenty Two watervlug; het scheelde precies 0,19 met de winnaar (Kallas gereden door Dennis van den Brink). Catch Twenty Two VO Z, die al uitkomt op ZZ-niveau, stamt van Catoki x Mr. Blue x Voltaire uit de Hannoveraanse Nuecke-stam, en werd gefokt door R. en C. van der Elst. Een halfbroer heeft 1.55m gesprongen en de 6-jarige halfzus Corliss VO is ook al internationaal uitgebracht. De NRPS-hengst Catch Twenty Two VO Z is eigendom van Dekstation De Havikerwaard in De Steeg. Hij werd in 2016 goedgekeurd en heeft nog weinig gedekt (vijf nakomelingen geregistreerd bij het NRPS). T-Kwitoulon van de Laarse Heide (v. Toulon) is een zoon van het internationale springpaard van Mathijs van Asten, Kwidanta van de Laarse Heide (Quidam de Revel x Ramiro x Marco Polo, Oberlina stam) en werd gefokt door Cees Zandbergen. Kwidanta heeft nog een goedgekeurde zoon en een dochter die beide op 1.40 m niveau uitkomen. Van haar acht broers en zusters hebben er zeven op hoog niveau in de springsport gelopen. Van de NRPS-hengst T-Kwitoulon zijn nog geen nakomelingen bekend. Eigenaar is Roger Zandbergen uit Zundert. Foto: De Paardenkrant/Jacqueline van Tartwijk
zondag, oktober 24

Hengstencompetitie: Blom Springen en Anemone Horse Trucks Dressuur

Dit seizoen (2021/2022) kennen de hengstencompetities dressuur en springen drie wedstrijden per fokrichting plus de gebruikelijke finale tijdens de KWPN Stallion Show in 's-Hertogenbosch. Aan de competitie wedstrijden kunnen NRPS goedgekeurde hengsten deelnemen. Het is mogelijk om per wedstrijd aan te melden. Een mooie gelegenheid om de hengsten tussen leeftijdgenoten in actie te zien! (NB. de finale tijdens de KWPN hengstenkeuring is alleen voor KWPN-goedgekeurde hengsten die aan alle drie wedstrijden hebben deelgenomen). Opgave via:  https://www.kwpn.nl/hengstencompetitie Voor de eerste wedstrijd van de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur, aanstaande maandag in Kronenberg, doen geen NRPS hengsten mee. Aan de Blom Hengstencompetitie Springen in Kronenberg nemen drie NRPS goedgekeurde hengsten deel: in het ZZ: Québec (v. Qlassic Bois Margot x Cento) en Catch Twenty Two VO Z (v. Catoki x Mr. Blue), beide van Dekstation de Havikerwaard, De Steeg. in het Z: T-Kwitoulon v/d Laarseheide (Toulon x Quidam de Revel) van R. Zandbergen uit Zundert. De data van de competitiewedstrijden: Kronenberg : 25/26 oktober 2021 Ermelo , 16 november 2021 (alleen dressuur) De Meern , 25 november 2021 (alleen springen) Zuidbroek : 4 januari 2022 De Blom Hengstencompetitie Springen wordt in de volgende klassen gereden: klasse L, hengsten geboren in 2017. klasse M, hengsten geboren in 2016 klasse Z/ZZ springen (in handicap), hengsten geboren in 2015 nemen deel aan de klasse Z, hengsten geboren in 2014 of eerder nemen deel aan de klasse ZZ. De Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur: Klasse L, hengsten geboren in 2017. Klasse M, hengsten geboren in 2016 klasse Z/ZZ-L/ZZ-Z/LT (in handicap), hengsten geboren in 2015 of eerder.
zaterdag, oktober 23

ABOP 2021: alle deelnemers geslaagd

LUNTEREN – De ABOP 2021 van het NRPS kende dit jaar geen grote uitschieters, maar het feit dat alle deelnemers hun certificaat hebben behaald, is ook een mooi wapenfeit. De hoogste beoordeling bij de paarden was voor de allround merrie Gawahir Dancing K (79) (foto) en bij de pony’s voor de dressuurmerrie Bukomansimbi (39,5), allebei pas 3,5 jaar. Gawahir Dancing K ster, röntgen stamt van Glock’s Toto Jr. uit oud-Nationaal kampioen Soraya K elite, röntgen, ABOP (dr+spr) (v. Charmeur). Haar moeder Flair K keur, pref., prest.sport stamt van de NRPS-hengst Prins Alfred uit een Groninger merrie genaamd Fleur. Alle generaties werden gefokt door Jeltje Veenstra en Roderik Faber uit Boarnbergum, en zij zijn nog steeds eigenaren van Gawahir Dancing en Soraya. De nieuwe 3-jarige ster van het fokkerspaar werd heel netjes en eerlijk voorgesteld door Emma Zandbergen. Vooral de dressuuronderdelen werden goed beloond, met 8,5 voor de galop en geschiktheid, maar ook bij het springen toonde de merrie karakter en bouwde duidelijk op. De palomino ponymerrie Bukomansimbi voorl. keur heeft vanaf veulen overtuigd op de keuringen en werd in augustus jongstleden reserve-Nationaal kampioen aan de hand. Nu zette ze deze veelbelovende tendens voort, door als dressuurspecialist 39,5 punten te scoren onder het zadel van Nina van Rooij. Ook zij kreeg voor geschiktheid een 8,5. Bukomansimbi is een dochter van Cassanova du Bois uit de New Forest merrie Mandy ster, prest.sport (Sander x Oosterbroek Sergio) en werd gefokt door Manouk de Wit uit St. Michielsgestel, die ook de eigenaresse nog is. De 5-jarige rijpaardmerrie Lanita I​I  voorl. keur, röntgen kreeg 39,5 punten voor de dressuuraanleg. Eigenaresse Paula Koolen stelde haar merrie zelf voor en kreeg een compliment voor de wijze van voorstellen. Het hoogste cijfer (8,5) was voor de galop. Lanita II werd gefokt door A.F.T. Beeren uit Weert, met Galaxie en de merrie Lanita (Gabor x Bentley x Goudsmid). Een talentvolle jonge dressuurpony is ook de 5-jarige Dijkhof’s Nalino van Ingeborg Wind-Middel uit Achterste Erm. Ze werd keurig voorgesteld door Marissa Spoor en kreeg 38,5 punten. De vosmerrie heeft veel potentie, moet alleen nog wat sterker worden en haar balans vinden. Vader is FS Numero Uno, moeder Nicole van Bemmer stamt van Idzard x Kaoma x Evanto’s Nieuwmoed. Fokker Mieke Ruts uit Poppel (B). De 5-jarige Zara slaagde met 37,5 en omdat ze al een eerste premie veulen heeft en voorlopig keur was, is ze naar aanleiding van deze uitslag keur geworden. De Fergie-dochter Zara komt uit de beeldschone la Chica voorl. keur (Mufaq ox x Cranleigh Arden Shadow x Rushmere’s Gameel x, stam van Fabiola), fokker mw. T. van Vugt uit Oss. Amazone was Marloes Dibbits, eigenaresse is Arita Kraak uit Simonshaven. De andere merrie van Arita Kraak die haar ABOP liep, was Little Me voorl. keur (v. Fergie, m. Melby ZH v. First Stayerhof’s Ramzi H x El Beauty, stam van Marli). De 4-jarige schimmelmerrie liep naar 37,5 punten onder het zadel van Tao Negishi. De pony’s die in zowel dressuur als springen werden voorgesteld, slaagden met resp. 73 (Sterre van ’t Gildeland), 71 (Ruby R.W.), 70,5 (Meike B) en 70 (Marvelous ZH) punten. Sterre van ’t Gildeland ster werd netjes voorgesteld door Joyce van Soest en haar hoogste cijfer was een 8 voor springtechniek. Zij stamt van Goldstar du Bois x First Stayerhof’s Ramzi H x Nicolai, fokker/eigenaar is Hanno van Kalkeren uit Ochten. Ruby R.W. (Desperado x Gomel ox x Baccarat ox) van R. & M. Wekema uit Peize kreeg voor alle onderdelen 7 en voor de galop een 8. De 7-jarige palomino werd gereden door Thirsa Oonk. Meike B (Kasanova van Klaverborch x Atlantic Curragh x Calmore Dew) van Jaap Broers uit Doorwerth is naar aanleiding van deze ABOP keur geworden. Onder het zadel van Maud van Soest deed de 9-jarige merrie nog wat groen aan. Ze kreeg voor alles 7 en voor galop 7,5. De 6-jarige Marvelous ZH ster leek erg weinig ervaring te hebben, maar liet ook een paar goede momenten zien en de jury, bestaande uit Trudy Houwen en Edwin Langevoort, besloot haar het voordeel van de twijfel te geven. Marvelous ZH (v. Kinetic Wizard, m. Marilyn ZH een volle zus van de moeder van boven genoemde Little Me) werd gefokt door Rianne Langeveld uit Horssen en is eigendom van Hanno van Kalkeren uit Ochten.
donderdag, oktober 14

NRPS heeft er weer een hengst bij

LUNTEREN – Tijdens een advies-/thuiskeuring is de 3-jarige dressuurhengst F-Napoleon geaccepteerd door de HK-commissie van het NRPS. Fokker en eigenaar is Stal De IJzeren Man in Weert. F-Napoleon heeft zich op de tweede verrichtingsdag onder het zadel gepresenteerd in de drie basisgangen en zal het verrichtingsonderzoek verder doorlopen tot en met het examen, inclusief deelname aan de inhaaldag. F-Napoleon stamt van Feinrich (v. Fürst Heinrich, m. Gesina v. Sir Donnerhall x Don Schufro; zij bracht een GP-paard en drie PSG/Inter I paarden, vijf ggk zonen waaronder For Romance I en II, en een ggk kleinzoon). Moeder van F-Napoleon is Image elite, prest.sport, een Z2-dressuurmerrie van Negro x Sandro Hit x Donnerhall, Holsteiner stam 18B1. Van de 1.67 m hoge Image zijn verder nog geen nakomelingen geregistreerd. Tweede moeder Dinnacetta elite, pref, prest.sport (ZZ-Licht) is eveneens 1.67 m hoog. De dochter van Sandro Hit heeft negen nakomelingen waarvan Giano, ZZ-Zwaar en AES ggk de bekendste is. Daarnaast nog drie elitemerries, waarvan er twee op Z2 niveau lopen. Derde moeder Donnecette  St.Pr. (v. Donnerhall) bracht ook de GP dressuurhengst Bellino (ggk. Hannover) en in Oldenburg gekeurde Sandrohall. In het algemeen komt er veel sport uit de lijn, ook op het hoogste niveau. Verder terug in de lijn vanaf is de vierde moeder alles springen gefokt. Dit is ook de directe moederlijn van de goedgekeurde hengsten Ronald (KWPN, v. Ramiro) en Logan (Hannover, v. Lorentz). De zwarte F-Napoleon staat voldoende in het type. Het hoofd is wat lang. Exterieur is op onderdelen correct, achter gaat hij iets bodemnauw. Onder het zadel waardeerde de hengst zich enorm op. Gezien zijn interessante afstamming is hij een aanwinst voor de fokkerij.
dinsdag, september 21

Dressuurhengsten op dreef

NIEUW EN ST. JOOSLAND – De NRPS-hengst Hexagon's  Gorgeous Black Art  (Glock’s Toto Jr. x Rubiquil, fokker Karin Visser uit Scheemda) (foto) was een van de drie overall-kampioenen die afgelopen weekend werden gehuldigd in de derde editie van de Duvals Zeeland Dressage Cup bij De Kroo Ruitersport. De 4-jarige Gorgeous Black Art, sympathiek voorgesteld door Benni Pachl, kreeg de in de rubriek voor goedgekeurde hengsten allerhoogste punten. Hij scoorde 93, waarbij een 10 voor de draf, een 9,5 voor de aanleg en negens voor de stap, galop en harmonie. Op Horses.nl staat: “Hij heeft extreem veel uitstraling en veel kwaliteit in zijn bewegingstechniek. Met name in de draf heeft hij heel veel balans en draagkracht.” Er was ook een rubriek voor 3-jarige paarden en daar eindigde de NRPS-goedgekeurde Hexagon’s Trademark  als tweede (van 40 deelnemers) met 85 punten. Voor alle onderdelen kreeg hij 8,5. Trademark (Trafalgar x Spielberg, fokker Tim van Tongeren uit Eede) werd voorgesteld door Sergio Bermejo. De hengst is bij een thuiskeuring aangewezen en neemt deel aan het lopende verrichtingsonderzoek. Op de 12 e plaats bij de 3-jarigen stond een andere ‘thuiskeuringshengst’ die deelneemt aan het verrichtingsonderzoek, de NRPS-goedgekeurde Painted Noir  (Painted Black x Jazz, fokker S. Albers uit Oudenhoorn). Daniel Mosterdijk stuurde zijn troef naar 81 punten, met o.a. een 8,5 voor de draf en harmonie.
donderdag, september 9

Geslaagde eerste verrichtingsdag

LUNTEREN – Op 9 september is het verrichtingsonderzoek 2021-22 van start gegaan met de presentatie onder het zadel van zestien dressuurhengsten, acht springen/ allround en drie ponyhengsten. De eerste verrichtingsdag begon met het beoordelen van drie nieuwe hengsten die aangemeld waren voor thuiskeuring, en alle drie groen licht kregen. Hierover is een apart bericht gepubliceerd. Het africhtingsniveau van de reeds eerder gekeurde hengsten liep nogal uiteen. Sommige deden geroutineerd hun werk en lieten zich optimaal zien. Andere deden nog groen aan en hadden moeite met aanleuning en balans. De verwachting is dat hier tijdens de tweede beoordelingsdag (14 oktober) de nodige progressie te zien is. De eerste groep van de nieuwe, in maart goedgekeurde jaargang bestond uit All the Way , Everest en First No Nonsens R . Daarna kwam Mac Madison samen met Glamour van de Anjershof , die al eerder werd aangewezen maar uitstel heeft gekregen voor het onderzoek. De derde groep bestond uit Next One ACB , Vivre Nabucco B.K.en Pinot Noir D’Or . De commissies vervolgden met de inspectie op de harde bodem van de dressuurhengsten Try Noqueen (foto), Sir Nashville R.D. , S’ Next Generation , Elton Sollenburg en de ‘reus’ VH-Lamborghini-Pomona , die ook al eerder werd aangewezen en uitstel heeft gekregen. Na de harde bodem kwamen zij in groepjes in de baan om hun vorderingen onder het zadel te tonen. De spring- en allround hengsten die zich presenteerden, waren Leipheimer Next Level Dutch ES , Bokito van de Woestenheide , Arthur T Z , Casago’s Champion , Diamond Blue VDL en O-Nothing Else Dutch ES ; en twee springhengsten van vorig jaar: Ivano van Zuidgeest en Air Force WM . Ten slotte waren de ponyhengsten aan de beurt. Ducati du Boi s en Nilay van de Beekerheide , gefokt in de dressuurrichting, en de allround ponyhengst Ziro-La-Di die al wordt uitgebracht in de springsport en nu ook het parcours heeft gesprongen.
donderdag, september 9

Nog drie nieuwe hengsten goedgekeurd

LUNTEREN – Net voor aanvang van het verrichtingsonderzoek zijn nog drie dressuurhengsten aangeboden voor thuiskeuring. De commissie accepteerde alle drie. En de verrichtingscommissie keek mee naar de presentatie onder het zadel, waardoor ze ook meteen aan de eisen hebben voldaan voor de eerste verrichtingsdag. Nog niet alle namen zijn definitief, maar voorlopig staan ze geregistreerd als Den Hout , P-Noir SP en D-Maddock . De 3-jarige Den Hout (stm. 1.64 m, foto) doet que type iets eenvoudig aan, maar kan goed bewegen en waardeerde zich dan ook sterk op onder het zadel. Ook is hij interessant gefokt. Hij stamt van Diamond Hit x Tolando x Ulft uit de Leen-lijn, merrielijn 35. Vooral verderop in de moederlijn zit veel sport, tot en met GP niveau. De 1.72 m hoge moeder van de hengst, Cadeaurijke (v. Tolando) heeft negen nakomelingen, waaronder een stermerrie en een Z1- en een Z2-dressuurpaard. Haar moeder Elvira elite, preferent, prestatie-fok (stm. 1.66 m) bracht dertien veulens groot, daaronder 4x ster en 1x elite sport, verder 1 x Z1, 1 x Z2, 1 X ZZZ en 1 X Inter I. Derde moeder Toranyke keur, preferent (1.67 m) is de grootmoeder c.q. overgrootmoeder van dertien (inter)nationale sportpaarden, meest dressuur t/m GP maar ook Vip (v. Hamlet), CCI3* eventing met Lorna Riley (GBr). Fokker W.F. Meijerink uit Stieltjeskanaal, eigenaar Van Olst Horses, Den Hout. De 3-jarige P-Noir SP (stm. 1.62 m) heeft een heel mooi type, maar doet iets beknopt aan. De draf is zijn sterkste gang, met een uitzonderlijk actief en goed onder tredend achterbeen. Ook hij waardeerde zich onder het zadel nog verder op. De hengst kan trots zijn op vier vaders die zelf op GP niveau hebben gepresteerd: Painted Black en zijn vader Gribaldi x Jazz x Vanitas. Vierde vader Nurprimus was de moedersvader van de NRPS-hengst Respect NH. De moeder van P-Noir SP, Valet elite, PROK D-OC IBOP(drs), bracht ook het PSG/Inter I dressuurpaard Carbon ML v. Dayano. De predicaatrijke moederlijn laat verder merries zien met maat en formaat, met sport tot landelijk niveau, en komt voort uit een combinatie van Gelderse en Groninger stammen. Fokker S. Albers uit Oudenhoorn, eigenaar Quality Stables V.O.F., Oud-Gastel. De 4-jarige D-Maddock (stm. 1.68 m) staat goed in het NRPS-type. De bewegingen zijn voldoende, maar onder het zadel moet hij nog wat meer gaan overtuigen. Hij komt voort uit de Lady Reveil stam. Vader Dettori is LT dressuur. Moeder Veroniek elite, D-OC preferent, sport-(drs) stamt van Krack C x Hitchcock x Onyx en bracht twaalf nakomelingen. De meest bekende is de ggk dekhengst Lord Romantic v. Don Romantic, daarnaast twee aangewezen hengsten waaronder D-Maddock. Verder nog een voorl. keurmerrie, een keurmerrie en een elite merrie. Uit de directe lijn komen dressuurpaarden tot internationaal LT niveau en een nationaal springpaard 1.30 m. Fokker en eigenaar A. van Erp uit Heesch.
donderdag, september 2

Twee Hexagon-hengsten erbij

LUNTEREN – Onlangs zijn bij Stal Hexagon in Schore enkele jonge hengsten bij een advieskeuring beoordeeld door de hengstenkeuringscommissie. Daaruit zijn twee 3-jarige hengsten aangewezen en uitgenodigd voor het verrichtingsonderzoek:  Hexagon's  Trademark  en Hexagon's  Dutch Newman Dutch Newman (foto) is een zoon van Diamond Hit uit de Grand Prix dressuurmerrie Roumanda (Rubiquil x Matador II x Sultan uit de Manda-stam, fokfamilie 1600). Ook zijn grootmoeder Latamanda en overgrootmoeder Indiamanda hebben Grand Prix dressuur gelopen en datzelfde aantal Grand Prix paarden zit ook aan vaders kant (Rubiquil, diens vader Rubinstein I en moedersvader Roemer). Dutch Newman heeft heel veel hengstuitdrukking en optreden, echt een imponerend paard. Draven deed hij met veel veer, daarbij mag hij wel iets meer gaan ‘zitten’. De galop is goed. De hengst werd onder het zadel voorgesteld en ook daarbij sprong de kwaliteit van de galop in het oog. De hoogbenige, iets naar het vierkantmodel neigende Trademark stamt af van Trafalgar uit een merrie van Spielberg x Gribaldi x Doruto (merrielijn 123). Trademark heeft een opvallend mooie hals en galoppeerde los met veel zelfhouding, waarbij hij goed kan changeren. Ook hij mag zich in draf nog wat meer gaan dragen. Beide hengsten hebben een stokmaat van 1.75 m. Dutch Newman werd ook gefokt door Leunus van Lieren, de fokker van Trademark is T.S. van Tongeren uit Eede (Zld). Vanaf de tweede beoordeling zullen deze hengsten te bewonderen zijn in het verrichtingsonderzoek, dat op donderdag 9 september van start gaat met de eerste beoordelingsdag (in Lunteren).
zaterdag, augustus 21

NRPS’ers top in hoogste klassen op Hippiade

ERMELO – Op de Nederlandse kampioenschappen dressuur en springen (oftewel de Hippiade) voor pony’s hebben de NRPS-combinaties zich weer van hun beste kant laten zien. Vier podiumplaatsen (waaronder twee kampioenen) in dressuur en vier podiumplaatsen (waaronder een kampioen) in het Z- en ZZ-springen. Absolute top was de prestatie van Isa Hollands met de NRPS-goedgekeurde His Royal Badness DK in de klasse M1-DE. De combinatie werd kampioen met maar liefst 82%! De talentvolle, pas 5-jarige ponyhengst behaalde afgelopen januari tijdens het verrichtingsonderzoek ook al een monsterscore. Onder het zadel van de 15-jarige Isa Hollands is hij dit nu aan het waarmaken in de sport. His Royal Badness (v. Hesselteich’s Golden Dream) werd gefokt door EK-amazone Demi Kurstjens uit haar Nina van de Beekerheide keur, prest.sport (v. Neptune van de Beekerheide, m. stammoeder Coco Valrosa preferent, prest.fok v. Kooihûster Folkert x Conquistador). Eigenaar Servé Frantzen, Maastricht. In de klasse Z1-DE ging het goud naar Dominique van Dalsen met Zky (69,755%). De 6-jarige Zky is een zoon van de NRPS-goedgekeurde hengst Zodiak Boy for Future (v. Zodiak), gefokt uit Amiera van de Trudie’s Hoeve ster, preferent; een dochter van Mufaq ox x Manrico Dennenoord ox uit de stam van Marina van de Trudie’s Hoeve. De moeder van Zky is een Welsh merrie van Orchard Boginov x Flora’s Hof Magic. Zky werd gefokt door B.T.M. Jansen of Lorkeers uit Beekbergen. In de klasse Z2-DE was er zilver en brons voor NRPS-combinaties. Internationale combinatie Reservekampioen Rowena Weggelaar met Navarone van de Beekerheide scoorde 71,667% en dat scheelde maar 0,171% met de kampioen. De 13-jarige Navarone is nauw verwant aan His Royal Badness, want zijn vader is ook Neptune van de Beekerheide en Coco Valrosa is zijn moeder. Fokker is Jan van Beek uit Maasbree. De bronzen medaille werd uitgereikt aan Morgan Walraven voor haar prestatie met Devills Kiss Naoni . Deze combinatie zit in het A-kader en was aangewezen als reserve voor het EK pony’s van vorige week. De 9-jarige smokey black merrie is een dochter van Don Cremello du Bois en stamt via haar moedersvader Nadir’s Gigolo van individueel Europees kampioen dressuur 1989 Fleur van de Puye. Fokker mw. P. Ketting uit Pernis. Springen In het Z-DE springen sloot de 16-jarige Emily van Seumeren haar ponycarrière af met het behalen van het kampioenschap met haar Kyro Stayerhof's Benjamin . Deze 8-jarige ruin is een zoon van de NRPS-ponyhengst Krachtpatser (Kosmo van Orchid's x Atlantic Curragh) uit de merrie Farassi. Zij is een dochter van First Stayerhof's Ramzi H x Juravel ox uit een NF merrielijn met Golden Wonder bloed. Fokker van Benjamin is de comb. Martens & Martens-Drieshen uit Deurne. De bronzen medaille is de Z-DE was voor Sara van den Hout met de pas 6-jarige Zion II VDK . Dit is een zoon van meervoudig EK-springpony Zeppe van de IJsseldijk uit de internationale springpony Zenzi Girl VDK (v. Zenzi Boy VDK, m. Kastanjehoeve’s Katina v. Kantje’s Ronaldo x Farmer), fokker J. Pepping uit Zuidveld. Het brons van de Z-C werd gewonnen door Vera Spijkers met de 8-jarige Like2Drive Mercedes v. d. Ponderosahoeve , dochter van King Stayershof Jango en de New Forest merrie Grevenrit’s Femke v. Polsbury Pirelli x Ralph, fokker Elise Teunissen uit Oosterhout. In de ZZ-klasse ging EK-ruiter Siebe Leemans (individueel EK-brons 2021 met Voodstock de l’Astree) natuurlijk voor het goud met zijn NRPS-pony Orchid's Lonette  maar hij moest als eerste starten in de barrage. Zijn rit was foutloos en snel, maar de laatste starter bewees dat het nog iets sneller kon. Dus moest Siebe ditmaal genoegen nemen met zilver. Orchid’s Lonette (v. Kanshebber) komt uit de palomino merrie Orchid’s Gianna. Haar vader is Orchid’s Cestanii (Kantje’s Carlando x El Beauty x Mischaz x AA). Haar moeder Orchid’s Linda is een NF merrie van Kantje’s Ronaldo x Ralph. Tweemaal Kantje’s Ronaldo dus (ook de vader van Kantje’s Carlando) in combinatie met bekend NRPS-bloed, en gefokt door Carla en Paul van der Laar – succes gegarandeerd!
woensdag, augustus 18

Sterke Nationale ponykampioenen

LUNTEREN – Bij de pony’s werd in totaal 19 keer het voorlopig keurschap toegekend en vier keer het keurpredicaat uitgereikt. De Nationaal kampioen van de 3-jarige en oudere dressuurpony’s is de stoere 3-jarige Brainpower voorl. keur (v. Golden West) uit een echte NRPS-ponymerrie: Bodine keur (v. Orlando uit Bo ster v. King Kadanz x Bredero, stam van Fatima), fokker en eigenaar Raymond Kamphuis uit Nijbroek. Bodine is ook de moeder van de NRPS-goedgekeurde Nero van de Koetsiershoeve, en Bodine’s volle zuster Koetsiershoeve Bring Me the Money bracht de goedgekeurde hengst Goldfinger van de Koetsiershoeve voort. De reservekampioen Kind of Magic B voorl. keur is met Welsh bloed gefokt, maar vertegenwoordigt wel het gewenste type en ook de bewegingen zijn zoals het NRPS ze graag ziet. Vader is Leuns Veld’s Winston en de moeder Heeterveen Twickel’s Julia ster stamt van Wengelo’s Ricardo x Pitchwood Moonshine. Fokker Paardenhouderij Boeve in Heerde, eigenaresse Michelle Vacquier uit Gemonde. In de zadelrubriek reed Nationaal kampioen Isala’s Naturelle met Anne Griffioen naar 77 punten. De 5-jarige bruine dochter van Woodstock komt uit oud-Nationaal kampioen aan de hand Isala’s Solène keur, preferent v. Krimh ox x Sonny af Højmark. Fokker en eigenaresse is Suzanne Miezgiel uit Biddinghuizen. De veulenkampioen Spirit van het Gildeland (v. Heidepeel’s Sydney) werd door Hanno van Kalkeren gefokt uit Sterre van het Gildeland ster (Goldstar du Bois x First Stayerhof’s Ramzi H). Reserve veulenkampioen was de langgelijnde Cappuccino van het Kroonhof (v. Cassanova du Bois uit Samantha keur v. Heidehof’s Don Diego), f/e. Stal het Kroonhof, Evelien Westdijk-de Kesel uit Eede-Aardenburg. Beide veulens lieten zich optimaal zien en deden in prestatie niet voor elkaar onder. De plaatsing kwam uiteindelijk tot stand dankzij de voorkeur die de juryleden hadden voor het echte ponytype dat Spirit vertegenwoordigt, tegenover de iets paardachtiger Cappuccino. Springen/allround Prachtige kampioen van de fokrichting springen/ allround was de chique, langgelijnde Starwin’s Anoek voorl. keur, ook een NRPS-pony met een geheel Welsh achtergrond: Orchard Wildeman x Bjirmen’s Wytse x Buren’s Valentino. Deze goed bewegende merrie heeft op de keuring in Assendelft laten zien dat ze ook kan springen, hoewel ze zo dus niet bewust is gefokt. Ze werd acht jaar geleden geboren bij J.R. Hilbrands in Drouwen en is sinds kort eigendom van Lars Pronk in Oosterblokker. Reservekampioen Nukwiggy van de Watermolen voorl. keur is een te klein gebleven paard met als vader Je Suis Equus Tame, m. Ukwiggy (Karandasj x Julio Mariner xx) gefokt door Jan Greve en eigendom van Sanne van den Bleek uit Borne. Veulenkampioen was de imposante D&R Sportpony’s Zidane uit de eerste jaargang van de NRPS-ponyhengst Ziro La-Di. Moeder Ismee Z stamt van Ismar x Linde’s Rob x Condor ox, stam van Pur Gasaki. Zidane werd gefokt door de fam. Van de Rakt uit Vorstenbosch en is eigendom van D&R Sportpony’s uit Nistelrode, die er vast nog een keer mee terug komen, maar dan over tweeënhalf jaar op de hengstenkeuring. Reserve veulenkampioen was Luxor, uit de laatste jaargang van de onlangs overleden Le Matsjo. Moeder is de bekende fokmerrie Rosaly keur, preferent v. Morgenland’s Fabian x Apollo, Jolanda stam. Fokker en eigenaar J. Melessen uit Zevenhuizen.
woensdag, augustus 18

Lynn dubbel Nationaal kampioen

LUNTEREN – Op de Nationale keuring werden de merries van Wesley Mulder uit Apeldoorn uitgeroepen tot Nationaal kampioen en reservekampioen van de springpaarden, en zijn jongste fokproduct werd veulenkampioen. Bij de dressuurpaarden was de 5-jarige Lynn (v. Forty) van Harry Melis uit Gemert zowel aan de hand als onder het zadel iedereen de baas. In totaal werden twee merries keur en tien voorlopig keur. De 3-jarige springkampioene is Paradise de la Vita WM. Zij stamt van Harley VDL uit het int. 1.50 m springpaard Witness van ’t Paradijs (Nabab de Reve x Lys de Darmen, uit de Hannoveraanse Landliebe stam) van Stefanie Brugman. Tijdens een thuisinspectie scoorde zij 80 voor het springen en 75 voor exterieur en werd daarmee ster; vandaag kwam daar het voorlopig keurschap bij. De reservekampioene Royal Dutch WM voorl. keur (v. Carthino Z) komt uit het 1.35 m springpaard Farandole van Herikhave keur, prest.sport (v. Warrant x Mytens xx, fokfamilie 89). Farandole is ook de moeder van de NRPS-goedgekeurde hengst Air Force WM. Bij het vrijspringen kreeg de 5-jarige Royal Dutch 85 voor het springen (waarbij 90 voor techniek), maar moest in het exterieur haar meerdere erkennen in stalgenoot Paradise. De hoogbenige veulenkampioen Cashflow Charlie WM (v. Colestus) is ook een zoon van Farandole. Reservekampioen van de springveulens was Queen of the Ponderosa, uit de eerste jaargang van de hengst Conprice van Roelof Waninge uit Dwingeloo. Moeder Etoile voorl. keur stamt van Carthino Z x Chacco-Blue x Animo, fokfamilie 1200. Onderdeel van de nieuwe opzet van de Nationale keuring was dat veulens uit de eerste en tweede jaargang van een jonge hengst zich niet eerst hoefden te kwalificeren op een Regionale keuring, maar direct mochten inschrijven om tijdens de Nationale lineair te worden gescoord. Ook mochten merries die al ster waren rechtstreeks naar de Nationale voor predicaatverhoging, mits ze daarvoor in aanmerking kwamen met een eerste premie veulen en/of voldoen aan de prestatie-eis. Hier maakten Waninge en nog een aantal fokkers dankbaar gebruik van. Het NRPS genereerde zo meer informatie over de afstammelingen van jonge hengsten én meer deelnemers in de ring, en de fokkers hoefden maar eenmaal met hun veulens te reizen. De meeste dressuurdeelnemers waren wel al regionaal of thuis bezichtigd. Zo ook de 5-jarige Lynn voorl. keur (v. Forty), die eerst met Romée Morsink de grote winnaar werd van de zadelrubriek, en vervolgens aan de hand overtuigend naar de titel danste. De moeder van Lynn is de keur, preferente Uradea (v. Kennedy, m. Narada keur v. Highline uit Jintha ster, voorl. keur, preferent, prestatie-fok v. Ulft, merrielijn 91). Lynn wordt opgeleid in de sport en heeft nog geen veulens gebracht. Daarom kan ze nu nog geen keur worden. Maar ze heeft haar ABOP al behaald. Reservekampioen was de elegante 3-jarige Nouraya Turfhorst voorl. keur (v. Rubin Royal) van Corné van Herwaarden. Zij werd gefokt door de fam. Koele in Wezep uit de merrie Hibiscus T PROK (Florencio I x Rubinstein I x Ramino, Oldenburger stam 27). Ook de hengst Ronaldo komt uit deze stam. De veulenrubrieken werden gedomineerd door twee zeer aansprekende nakomelingen uit de eerste jaargang van de NRPS-goedgekeurde For Moqueen van Jurgen van der Meijden uit Zuilichem. Deze veulens waren thuis geïnspecteerd, en kwamen nu de Nationaal kampioens- en reservetitel opeisen. Kampioen was het langgelijnde en top bewegende hengstveulen For-Kunette (m. Kunette elite v. Fellini x Gribaldi x Rex Magna xx uit de Botti stam, merrielijn 52). De moeder van de reservekampioen For-Pleasure is Hpleasure ster, PROK (Apache x Prestige VDL, merrielijn 3).  
zondag, augustus 15

Teamgoud en individueel zilver voor NRPS’ers op EK pony

STRZEGOM – De Nederlandse ponyruiters deden het goed op het EK: teamzilver bij het springen, en teambrons bij de dressuur. Maar de beste NRPS-pony van het EK, Ken van Orchid  (v. Kanshebber), bezorgde Franrijk individueel zilver en teamgoud! Met zijn (nieuwe!) Franse amazone Marie Ann Sullivan heeft Ken van Orchid het hele EK geen springfout gemaakt. En dat zegt heel wat: inloopproef, eerste kwalificatie individueel, landenwedstrijd, en dan de individuele finale over twee omlopen – allemaal op de maximale hoogte, allemaal zonder springfouten. Jammer genoeg stond de tijd steeds vrij krap en noteerde de combinatie over al deze omlopen totaal 3 strafpunten voor tijdsoverschrijding. Anders waren ze ook nog Europees kampioen geworden, of hadden op zijn minst een barrage moeten rijden om het goud. Goud kregen ze wel met het Franse team! De 11-jarige Ken van Orchid is een zoon van NRPS-Boegbeeld Kanshebber uit de merrie Orchid’s Celestyi (v. Kantjes’s Ronald x Rusty, uit een New Forest merrielijn). Celestyi is ook de moeder van onder andere Orchid’s Sea Foam, internationale springpony met Meike Zwartjens, en drievoudig EK-pony (voor Duitsland) Karim van Orchid’s. Gefokt door Carla en Paul van der Laar uit Zeeland (NBr). Het Nederlandse springteam won zilver en dat is ook een topprestatie, die nog niet zo vaak is geleverd op een EK. Jammer genoeg was de bijdrage van de NRPS-geregistreerde, 19-jarige Special Lady en amazone Ava Eden van Grunsven hierbij niet de doorslaggevende. In de eerste proef bereikte deze combinatie de 16 e plaats, in de landenwedstrijd moest ze genoegen nemen met de 23 e plek. Dressuur Het dressuurteam behaalde, zoals vaker, brons na Duisland (1) en Denemarken (2). De goedgekeurde NRPS-hengst Don Davino Horsepoint en zijn net 14-jarige amazone Bridget Lock scoorden 70,286% in de landenproef en eindigden individueel op de 22 e plaats met 71,054%. Gezien het talent van de pas 9-jarige Don Davino, en het feit dat de amazone tijdens dit EK haar 14 e verjaardag vierde, is dit een heel mooi begin! Don Davino Horsepoint (v. Don Carino du Bois) is de enige nakomeling tot nu toe uit de EK-pony Queen of Daily (stamboeknaam Dailonka ster, prest.sport) v. FS Don’t Worry x Scapino BB ox, en hij werd gefokt door Harry Melis uit Gemert. Even verderop in de uitslag plaatste zich de voormalige NRPS-goedgekeurde hengst Schierensees Mithril (v. Schierensees Marillion) met zijn Zweedse amazone Laura Laustsen. Verder deed de 17-jarige Icarus van de Bulksehoeve (v. Isarco, m. ster v. Elegant x Troublemaker xx, fokker J.P.M. van de Laar uit Kerkdriel) mee voor Tsjechië, en dat was niet zijn eerste keer. Andere NRPS-pony’s Meervoudig EK-pony Winnetou bereikte in de eventing de tiende plaats met zijn Franse ruiter Valentin Quittet Eslan. De 15-jarige Winnetou (v. Wannahave) werd gefokt door Jaap Broers uit Randwijk uit zijn Connemara keurmerrie Rainy van de Kibboets (v. Marvel van Graaf Janshof, m. Snoopy van de Leliaard keur, preferent, prestatie-fok v. Calmore Dew). In het Britse team zat Sophie Evans met de NRPS’er Oscar van de Beekerheide , tot voor kort met veel succes uitgebracht door Emile Drent. Donderdag eindigden zij in de inloopproef 11 e , maar in de landenwedstrijd werden ze uitgebeld en zijn daarna niet meer gestart. De 11-jarige Oscar stamt van Orchard Floris uit de stermerrie Imara van de Beekerheide (v. Isarco, m. Coco Valrosa preferent, prestatie-fok; ook de moeder van o.a. de int. dressuurpony’s Navarone van de Beekerheide en Ico van de Beekerheide, en van tweevoudig hengstenmoeder Nina van de Beekerheide, de moeder van His Royal Badness DK en Madness DK). Oscar is goedgekeurd bij het EASP en van hem zijn ook bij het NRPS enkele nakomelingen geregistreerd. Fokker Jan van Beek, Maasbree. Orchid's  Anucia (v. Kanshebber) deed met Vic De Plecker mee voor België en eindigde op zaterdag als derde in de troostronde. De moeder van Anucia stamt van Cestanii of Orchid x Kantje’s Ronaldo uit een New Forest merrielijn. Fokkers Carla en Paul van der Laar uit Zeeland. (foto: Ken van Orchid, Poney-As)
zaterdag, augustus 7

Thuisinspectie levert nog tien sterren op

LUNTEREN – Op de valreep zijn er nog dertig merries en veulens beoordeeld tijdens thuisinspecties op zaterdag 7 augustus. Daarbij werden tien merries ster verklaard en kregen 18 andere dieren ook een eerste premie. Eén veulen kreeg een 2 e premie, en een merrie was onregelmatig, waardoor beoordelen vandaag niet mogelijk was. Juryleden Marjolein van den Bosch en Edwin Langevoort startten om 08.00 in Nijkerk, waar ze op Stal Silvestris Hof het sterpredicaat verleenden aan de ponymerries Nosey Neighbour en No No Noblesse . Dit zijn volle zusters (v. Nightfever II) uit de Connemara merrie Shannon van de Bossenhoeve preferent, prestatie-fok (Diplomat x Paddy of Caherlistrane). Zij is ook de moeder van onder andere de goedgekeurde EK-ponyhengst Knock Out en int. springpony Contessa’s Baileys. Een derde volle zus genaamd No No Nanette kreeg wel een eerste premie maar geen ster; haar veulen Miss May FK (v. Koetsiershoeve Messenger) werd ook beloond met een eerste premie, net als het veulen Tibbit FK (v. Totilando) uit No No Noblesse. Verder ging de ster naar de 20-jarige Lots of Luck (Kanshebber x King Kadanz x Krimh ox). Van Nijkerk uit reden ze naar Wenum Wiesel waar Wesley Mulder een veulen voorstelde en vier aansprekende springpaard merries aanbood voor stamboekopname. Alle vier merries kregen de ster. De hoogste beoordeling was voor de 5-jarige Royal Dutch WM (foto) (v. Carthino Z, moeder het 1.35 m springpaard Farandole van Herikhave keur, prest.sport v. Warrant x Mytens xx, fokfamilie 89). Farandole is ook de moeder van de NRPS-goedgekeurde hengst Air Force WM. Ook Paradise de la Vita WM liet zich heel goed zijn tijdens het vrijspringen  en scoorde mooie punten. Zij stamt van Harley VDL uit het int. 1.50 m springpaard Witness van ’t Paradijs (Nabab de Reve x Lys de Darmen, uit de Hannoveraanse Landliebe stam) van Stefanie Brugman. Verder ging het om For Happiness WM en Chaquiccini WM , beide van Leon Oude Nijhuis uit De Lutte. De 5-jarige For Happines (v. For Your Pleasure) komt uit een merrie van Indoctro x Papillon Rouge, Hannoveraanse Wassi stam en scoorde op de springonderdelen precies even hoog als Paradise. Chaquiccini WM (v. Chaqui Z) komt uit de merrie Zin Zin C ster, preferent (Chin Chin x Carprilli, Hannoveraanse Schwersella stam). Zij is de moeder van onder andere de NRPS-goedgekeurde hengsten Catoccini WM en Collistar (beide v. Catoki), en het 1.35 m springpaard Coleccini (v. Colestus). Colestus is ook de vader van het 1 e premie springpaardveulen Cashflow Charlie WM , en Farandole van Herikhave is zijn moeder. Het volgende adres was bij Jan Arts in Klarenbeek. Daar kregen twee ponyveulens een eerste premie: NoviA FortunA en Magic . Vader van beide is Leuns Veld Winston Jr. Moeder van NoviA FortunA is NorA ster (v. Zarif FortunA, m. Malouk keur v. Kwaliteit van Orchid’s x Vita Nova’s Hanassie, stam van Jolanda). Magic komt uit Jenny voorl. keur (v. Vitano x Bayard, stam van Bianca van Meijel). Daarna werd de jury in Berghem bij Stal BoerKes van Yutine van Kessel en Auke Boersma opgewacht door zeven dressuurveulens en twee jonge merries. De 4-jarige Miss Oxstrona la Donia kreeg de ster, ze is een dochter van de Arabisch volbloed Z.A. Imago ox uit een merrie van Jazz x Jetset D, Hastrona-stam (merrielijn 107). Een eerste premie zonder ster ging naar de 3-jarige Noblesse B.K. (v. Furst Romancier), dochter van Cynthia voorl. keur, röntgen (v. Vivaldi x Gribaldi, fokfamilie 2127). Zes veulens kregen een eerste premie en maar liefst vier werden uitgenodigd voor de Nationale keuring. De beoordeling van deze vier was heel uniform, ze scoorde voor op één na alle onderdelen 75 punten. Alleen Rhythm is a Dancer B.K. kreeg 80 voor de draf. Haar vader is Fynch Hatton, moeder Damora (Jazz x OO Seven) is een halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengsten El Capone en Feel Good uit de Karin-stam (merrielijn 121). De andere drie zijn Rendez-Vous Wendy B.K., Smart Guy B.K. en Remember Me B.K. Rendez-vous Wendy (v. Sir Donnerhall I) komt uit F.J. Wendy elite, PROK (Rhodium x Ulft, merrielijn 100), ook moeder van de NRPS-goedgekeurde hengst Vivre Nabucco B.K. Smart Guy (v. So Perfect) is het eerste veulen van de 4-jarige Mata Hari B.K. (Negro x Gribaldi). En de vader van het februari-veulen Remember Me B.K. is Valverde, moeder Keep in Mind B.K. ster, röntgen stamt van Goedhart B.K. x Kadans. Verder een eerste premie voor First Found B.K. (First Lewis x Kadans) en de nog naamloze dochter van Liquid Silver B.K. uit Miss Smokey Black BK (Goedhart B.K. x Cocktail’s Whinny). Het laatste adres was bij dierenarts Jurgen van der Meijden in Zuilichem. Hij stelde vier veulens voor van zijn hengst For Moqueen, en een vijfde veulen van For Moqueen werd beoordeeld bij fokker eigenaar J. van Hemert, vlakbij in Ammerzoden. Daarnaast kregen twee 3-jarige dochters van D’Joep de ster. Alle vijf veulens kregen een eerste premie, en For-Ever en For-Pleasure werden uitgenodigd voor de Nationale keuring. De moeder van For Ever stamt van Johnson x Balzflug, haar grootmoeder Zidina brecht onder andere een GP dressuurpaard en een eventer op driester niveau. De moeder van For-Pleasure is Hpleasure ster, PROK (Apache x Prestige VDL, merrielijn 3) en ook uit deze familie komen zowel dressuur- als springpaarden voort. Het hengstveulen For-Kunette komt uit een elitemerrie van Fellini x Gribaldi uit de Botti-stam (merrielijn 52), die bekend staat om haar goede dressuurpaarden. De moeder van het hengstveulen For-Rinette is Rinette elite (v. Gribaldi x Ulft x Amor, met daarachter de Engels volbloeds Persina Path en Cobbler’s Thread, fokfamilie 26). Rinette is ook de moeder van de KWPN-goedgekeurde All the Way. Het merrieveulen Rosella van Van Hemert komt uit Juultje-Juliana, dochter van Fairytale x Balzflug en vertegenwoordigster van merrielijn 137. De 3-jarige merries van D'Joep waren nog weinig in handen geweest en in iets rijke conditie. Maar met name Dandy (dochter van Rinette elite) liet zich bij de vrije expressie heel goed zien, waarbij de galop (80) de hoogste beoordeling kreeg. De andere, D-Lady , is een halfzus van het veulen For-Ever. Zij overtuigde juist net wat meer in de draf, maar mist iets de souplesse.
zaterdag, augustus 7

NRPS-merries en de Olympische Spelen: vervolg

LUNTEREN – Voor het NRPS was het al zo’n mooie opsteker dat All-in in Tokio individueel zilver behaalde, en Indiana met een foutloze barrage nét buiten de medailles reed. Maar er bleek nog meer te komen: het Zweedse springteam, met daarin de afstammelingen van twee heel verschillende NRPS-merries, heeft ook nog Olympisch teamgoud veroverd. In de landenwedstrijd bleef het spannend tot het allerlaatst. Alle drie Zweedse combinaties reden met een volledig schone lei de finale binnen. Uitgerekend Peder Fredricson met All-in en Malin Baryard met Indiana (foto) lieten in de eerste omloop een springfout noteren, en maakte daarmee een barrage noodzakelijk met het Amerikaanse team, dat ook 8 strafpunten op hun conto kreeg. Laura Kraut ging met Baloutine als eerste van start in die barrage en zette met een foutloze ronde de standaard op 41.33 sec. Henrik von Eckermann koos met King Edward (die de hele week geen enkele springfout maakte) een nieuwe route, maar kwam een fractie langzamer door de finish (42.00). Jessica Springsteen stuurde Don Juan van de Donkhoeve foutloos rond in 42.95 sec. Dus toen Malin Baryard en Indiana na een foutloze rit de klok lieten stoppen op 41.89 sec, kreeg Zweden een minieme voorsprong. Mclain Ward reed Contagious voor wat hij waard was en vloog, wederom zonder springfouten, in 39.92 sec door de finish. De uitkomst van deze thriller lag dus letterlijk in de handen van Fredricson en All-in. In een alles of niets rit met een paard dat razendsnel, onvoorstelbaar efficiënt en soepel als een jagende kat door het parcours raasde, bezegelde hij de overwinning in een verbluffende 39.01 sec. “In zo’n situatie, met twee top teams als deze, wil je natuurlijk winnen! Mclain was snel, ik heb hem zien rijden en ik wist wat me te doen stond. Vandaag zat alles mee! Ik had het tempo erin en gaf mijn paard veel ruimte. Hij is in topvorm, maar op de laatste was ik echt bang dat hij met zijn achterbenen de voorste paal mee zou nemen, maar hij opende goed”, verklaarde Fredricsen direct na zijn winnende rit. “Ik ben zo ontzettend blij met deze medaille, en mijn paard verdient hem ook voor de manier waarop hij heeft gepresteerd. Ik ben zo blij voor hem, en zijn eigenaar, en groom, en het hele team en de andere teamleden.” Mclain Ward, zelf veelvuldig winnaar van medailles en Grote Prijzen, erkende dat het de rit van een ware kampioen was. “Fredriscon behoort tot de besten, en zijn staat van dienst met All-in is ronduit spectaculair.” Voor Malin Baryard-Johnsson kwam een droom uit. “Ik denk dat elke atleet ervan droomt ooit Olympisch goud te kunnen winnen. We hebben ons perfect voorbereid en hebben een geweldig team achter ons staan. Aan onze prestaties kun je zien hoeveel vertrouwen we erin hadden en hoe zij ervoor hebben gezorgd dat wij totaal gefocust konden blijven op wat er van ons werd verwacht. We wisten dat er een barrage kon komen, omdat het maar één omloop was, en we wilden deze keer in elk geval geen zilver winnen”, zei de amazone die 17 jaar geleden in Athene met het Zweedse team Olympisch zilver won.   Nog even voor alle duidelijkheid: De NRPS-moeder van All-in is Fortune (v. Andiamo, m. Bellafleur v. de Lucky Boy xx-zoon Omega, fokfamilie 263). All-in werd gefokt door Bas Huybregts uit Rijsbergen. De fokker van Fortune is G.J. Rotgans uit Bergschenhoek. De NRPS-moeder van Indiana is Halifax . Haar vader is de NRPS-goedgekeurde Animo’s Hallo, de moeder stamt van Cavalier x Amor x Doruto en vertegenwoordigt merrielijn 201. Fokker L. Dingemanse uit Kalmthout. All-in en Indiana hebben beide Kashmir van Schuttershof als vader.
woensdag, augustus 4

NRPS-merries en de Olympische Spelen

LUNTEREN – Voor de Olympische Spelen had zich één NRPS-geregistreerd paard gekwalificeerd, de 10-jarige Shutterflyke die voor Tsjechië deelnam in de discipline eventing. Maar de winnaar van het individueel eventing-goud Amande de B’Neville heeft ook een bepaalde connectie met het NRPS, en het individueel zilver bij het springen ging naar een bekend paard uit een NRPS-moeder, All-In. Amande de B’Neville werd gefokt in Frankrijk door Jean-Baptiste Thiebot, uit de Selle Français merrie Perle de B’Neville. Hij dekte haar met de hengst Oscar des Fontaines, die in 2010 in Lanaken winnaar was van de Sires of the World. De fokker van Oscar is Aart Alberts uit Maartensdijk, die jaren in Frankrijk een kleine stoeterij (des Fontaines) heeft gerund en veel van zijn fokproducten bij het NRPS registreerde. Denk bijvoorbeeld aan de NRPS-goedgekeurde Jumpy des Fontaines, die in 2008 aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen voor Japan. Een andere hengst die de fokkerij kort heeft gediend bij het NRPS, is L’Opinto des Fontaines. Van hem is kleinzoon Ivano van Zuidgeest vorig jaar bij het NRPS geaccepteerd. Aart Alberts zelf werd door het NRPS begin 2009 uitgeroepen tot Paardenman van het Jaar. De vader van L’Opinto én van Oscar des Fontaines is Olympisch zilver winnaar Lando (met Albert Voorn). De filosofie van Aart dat je Olympische paarden moet fokken met Olympische paarden, wordt hier weer aardig in beeld gebracht. JUMPY DES FONTAINES  speelde overigens op deze OS voor Nederland een belangrijke rol, hij is namelijk de moedersvader van brons-winnaar Beauville Z (v. Bustique) met Maikel van der Vleuten. Beauville’s moeder Wrinton voorl. keur, PROK (fokfamilie 2265) is een KWPN ingeschreven dochter van Jumpy uit een merrie van de NRPS-goedgekeurde Andiamo. Zo blijkt maar weer dat ook paarden die zich zelf niet in de sport hebben bewezen, de kwaliteiten kunnen hebben om Olympische toppers voort te brengen. Een goed voorbeeld is ook de NRPS-geregistreerde moeder van het springpaard All-in (v. Kashmir van Schuttershof), met Peder Fredricson nu voor de tweede maal winnaar van het Olympisch zilver (eerste keer OS 2016 Rio de Janeiro, daarnaast Europees kampioen en winnaar van diverse wereldbekerwedstrijden en Grote Prijzen). De moeder van All-in is de NRPS-merrie FORTUNE  (v. Andiamo, m. Bellafleur v. de Lucky Boy xx-zoon Omega, fokfamilie 263). All-in, ook bekend onder de naam H&M All-in, werd gefokt door Bas Huybregts uit Rijsbergen. De fokker van Fortune is G.J. Rotgans uit Bergschenhoek. Naast All-in komen nog vier nakomelingen van Fortune met succes uit in de springsport, respectievelijk op 1.55 m, 1.40 m en 1.30 m; de jongste afstammeling is net 1 jaar. Dus het verhaal van Fortune, die nooit op de keuring is geweest en nog in het NRPS-veulenboek staat, is nog lang niet uit. Van dezelfde vader Kashmir van Schuttershof, uit een andere NRPS-merrie, is H&M Indiana, die met de Zweedse Malin Baryard ook de individuele finale in Tokio reed en foutloos bleef tot en met de barrage. Alleen in tijd kwam ze een fractie tekort op brons-winnaar Beauville Z met Maikel van der Vleuten, en eindigde op de ondankbare vierde plaats. De NRPS-moeder van H&M Indiana is HALIFAX . Ook zij is nog nooit op de keuring geweest en staat nog in het veulenboek. Haar vader is Animo’s Hallo, de moeder stamt van Cavalier x Amor x Doruto en vertegenwoordigt merrielijn 201. Fokker L. Dingemanse uit Kalmthout. Shutterflyke (v. Sir Shutterfly uit de NRPS-merrie Zaramba keur, prest.sport v. Kigali x Ed King Hill, fokker Sipke Bijzitter en Marieke de Roos uit Donkerbroek) en haar ruiter Miroslav Trunda zagen hun kansen op enig succes eigenlijk al bij de dressuur in rook op gaan. In de cross, hun specialiteit, brachten ze het er nog redelijk van af met één weigering en tijdfouten. Ze hebben de cross dus in tegenstelling tot de Nederlandse deelnemers, wel goed uit gereden. In het springparcours zag de op dit niveau nog totaal onervaren Shutterflyke geen kans om foutloos te blijven. Maar deelnemen aan de Olympische Spelen is een prestatie op zich, waar het allergrootste deel van de sporters in heel hun leven niet aan toe komt. En wie weet hoe Shutterflyke zich in de komende vier jaar nog ontwikkelt.
zaterdag, juli 31

Gorgeous Black Art naar 85 Pavo-punten

OUD-TURNHOUT – In de Pavo selectiewedstrijd van 31 juli scoorde de NRPS-goedgekeurde GORGEOUS BLACK ART  (v. Glock’s Toto Jr.) een mooie 85 punten onder het zadel van Hexagon-stalruiter Benni Pachl. Dit was goed voor de tweede plaats achter een andere afstammeling van Toto Jr., die 86 kreeg.   Jurylid Marian Dorresteijn: “Gorgeous Black Art is een paard met een heel mooi silhouet. Hij stond er goed aan en werd mooi open voorgesteld. Deze hengst valt op met een draf die veel takt en veer heeft, daarbij lijkt hij makkelijk te kunnen sluiten en neemt hij al eenvoudig gewicht op op het achterbeen. In het wijken ging hij groot opzij met behoud van takt en houding, daarnaast zagen we een goede verruiming zonder dat hij snelheid maakt. Dit zagen we ook in de galop, waar hij tevens goed verruimde en veel balans en gemak had. In de galop kan hij nog net iets meer bergop blijven. De stap is taktzuiver en resoluut, een heel compleet paard.” De 4-jarige Gorgeous Black Art kreeg afgelopen winter in het verrichtingsonderzoek 94,7 punten, en dat was maar 0,3 puntje minder dan de verrichtingstopper Gorgeous Latino, die inmiddels is geëxporteerd naar Amerika. De moeder van Black Art is  BEAUTY VIENNA D voorl. keur (v. Rubiquil x Jazz, merrielijn 237) en hij werd gefokt door Karin Visser uit Scheemda. Eigenaar Stal Hexagon, Schore. In dezelfde Pavo-selectiewedstrijd deed ook aan andere 4-jarige NRPS-hengst mee, GUINNESS  (v. Glamourdale, m. Jennifer voorl. keur v. Johnson x Haarlem, fokfamilie 1666) gereden door Charlotte Fry. Door spanning bleven zijn punten steken bij 79, maar dat was de hengst niet echt aan te rekenen omdat er tijdens zijn proef vlak in de buurt paarden in de wei gelaten werden. Guinness werd gefokt door B.J. Broenink uit Reutem, eigenaar Van Olst Horses, Den Hout. (bron: Horses.nl)
donderdag, juli 22

D’Joep reservepaard voor WK

LUNTEREN – De kans dat hij daadwerkelijk aan de start zal komen in Verden, is niet groot. Maar het is het vermelden waard dat de NRPS-goedgekeurde hengst D'JOEP  met zijn amazone Kim Noordijk als tweede reserve is aangewezen voor deelname aan het WK voor jonge dressuurpaarden (25 t/m 29 augustus). De 7-jarige D’Joep loopt al ZZ-Zwaar, en met succes: bij hun debuut in de subtop wedstrijd van Beesd op 6 juli scoorde de combinatie 68,36%. Dat is een van de criteria geweest om hem tot het laatst in de selectie te houden en hem mee te nemen, mochten er twee andere 7-jarige combinaties uitvallen. “Bij de zevenjarigen hebben we nog meer op het proeftechnische gedeelte gelet. Op het WK wordt dat ook als tweede onderdeel beoordeeld, dat is dan ook een belangrijk punt. De dierenarts heeft de paarden gecontroleerd en alles lijkt goed. Begin augustus gaan we nog één keer trainen met de teams om de laatste puntjes op de i te zetten. We hopen alle paarden fit en gezond te houden om in Verden goede resultaten te halen,” vertelt Monique Peutz, die samen met Floor Dröge, Johan Rockx en Johan Hamminga de selectiecommissie vormt. D’Joep (v. Desperado) werd als 3-jarige bij het NRPS goedgekeurd en heeft zich meteen vanaf het begin voorbeeldig ontwikkeld onder het zadel van Kim Noordijk.  Moeder Rozimone ster, preferent, PROK, prestatie-fok (v. Ferro) bracht ook onder andere de Lichte Tour-paarden Farewell en Gibson, beide met Tango als vader. Van grootmoeder Zimone (Roemer x Neander) zijn afstammelingen in met succes zowel de spring- als dressuursport uitgebracht. Fokker en eigenaar van D’Joep is Jurgen van der Meijden uit Zuilichem.
maandag, juli 12

Shutterflyke naar Olympische Spelen

LUNTEREN – De Tsjechische eigenaren hebben laten weten dat de 10-jarige NRPS-merrie Shutterflyke zich heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen, en daar eind juli van start gaat in de Eventing. SHUTTERFLYKE  (v. Sir Shutterfly) werd gefokt door Sipke Bijzitter en Marieke de Roos uit Donkerbroek, uit de keur, prest.sport merrie Zaramba (Kigali x Ed King Hill x Samber x Nimmerdor). Zij is een vertegenwoordigster van de bekende Karla-stam. Nadat Zaramba een aantal veulens had gebracht, kon Nienke van der Werf haar kopen. Nienke vertelt:  “Door Shutterflyke moest ik ineens ook serieus na gaan denken om met deze merrie door te gaan fokken! Ik heb nu drie nakomelingen van haar thuis staan. Een jaaring merrie van Il est Balou, haar tweejarige volle broer, een ruin, en een 6-jarige bonte met als vader een niet-gekeurde, bruinbonte hengst (v. Purioso) uit een volle zus van Samber. Volgend jaar hoop ik een Shutterflyke 2.0 te krijgen uit Zaramba, met als vader High Shutterfly.” Shutterflyke is opgeleid en wordt uitgebracht door Miroslav Trunda. Mede-eigenaar Adela Svobodova liet weten dat Shutterflyke “is qualified and ready for Olympic Games in Tokio”. Adela en Miroslav runnen sinds 2009 een stal in de buurt van Praag. "Maar we rijden allebei al paard vanaf dat we konden lopen", verduidelijkt Adela. Het tweetal houdt zich voornamelijk bezig met eventing en richt zich in principe op jonge paarden. "We kopen ze meestal als driejarige, leiden ze op en brengen ze uit op wedstrijden. Shutterflyke loopt vanaf 2015 in de sport en was als jong paard Tsjechisch kampioen bij de vijfjarigen, het jaar daarvoor tweede bij de vierjarigen. In 2017 derde bij de zesjarigen in Tsjechië, en achtste van de wereld in Le Lion d’Angers. En nu gaat ze optreden in Tokio!”
donderdag, juli 8

Sir Nashville RD goedgekeurd

TETERINGEN – De hengstenkeuringscommissie heeft op een advieskeuring het groene licht gegeven aan de 3-jarige dressuurhengst SIR NASHVILLE R.D.  (Secret x Adamo x Farrington x Havidoff). Fokker en eigenaar Rick Jespers uit Teteringen. Sir Nashville werd heel netjes onder het zadel voorgesteld door Jeroen van Bokhoven. De commissieleden waren enthousiast over de hengst en zien hem graag komend najaar terug in het verrichtingsonderzoek. “De hengst is goed ontwikkeld, zou nog wel iets meer hengstuitdrukking mogen hebben. Hij doet nog erg groen aan, wat hem gezien zijn leeftijd natuurlijk niet aan te rekenen is. We hebben gezien dat hij zich fijn laat bewerken.” Sir Nashville heeft een mooi front met een goede schouder en staat goed in het rechthoeksmodel. Het kruis heeft goede lengte. De stap is correct en zeer ruim. Draven kan hij goed, de galop is zeer goed.   Sir Nashville RD is mooi gefokt. Vader Secret (v. Sezuan) leverde dit jaar de kampioen op de NRPS-hengstenkeuring en heeft in Duitsland al verschillende goedgekeurde zonen uit zijn nog jonge jaargangen. Moeder Flower Power is elite, prest.sport (ZZ-licht), een dochter van Adamo (v. Sandreo). De hengst Adamo heeft niet heel veel merries gedekt tot 2021 (45 geregistreerde nakomelingen) maar heeft wel vier elite merries en twee stermerries nagelaten. Daarnaast een PSG/Inter paard en drie nakomelingen Z1, Z2 en ZZ-licht. Grootmoeder Winde is de moeder van KWPN gekeurde hengst Hummer. De moederlijn is de Trichta stam, waar bij het NRPS meerdere goedgekeurde hengsten uit voort komen, onder andere Arthur TZ, Ashwin van de Friochaborgh en Karolus van Wittenstein. Uit de rechtstreekse moederlijn komen enkele Lichte tour paarden en het Grand Prix paard MacSharom (v. May Sherif).
donderdag, juli 8

Elton Sollenburg goedgekeurd

LUNTEREN –Naar aanleiding van een advieskeuring heeft de commissie de 6-jarige dressuurhengst ELTON SOLLENBURG  (Electron x Métall x Let’s Go V x Nimmerdor) geaccepteerd. Fokker en eigenaar is Arie Zekveld uit Almere. Elton Sollenburg heeft een goed type, veel uitstraling en een mooi hoofd. De hoofd-hals verbinding is iets zwaar. Het beenwerk is opvallend hard. De stap is ruim, draf en galop zijn goed waarbij in draf de balans, schoudervrijheid en souplesse opvielen. Vader Electron heeft na een succesvolle periode in het ZZ-Zwaar april 2019 met goed gevolg de overstap gemaakt naar de Lichte Tour en hij lijkt nog veel meer in petto te hebben. Zijn vader Ampère leverde al meerdere Grand Prix-paarden en kampioenen. Moeder Zamba Sollenburg stamt af van de sterk verervende Grand Prix-hengst Fidermark I en slaagde zelf met goede cijfers voor de merrietest. Ze is een halfzus van het ZZ-Licht dressuurpaard Fizz Sollenburg (v. Zizi Top) en uit deze directe lijn komen al meerdere verdienstelijke sportpaarden. De nakomelingen van Electron vallen op in de jonge paardenwedstrijden en op de keuringen. Zo scoorde Joule (mv.OO Seven) 82 punten in de Pavo Cup, werd Jack Daniels (mv. Ferro) vijfde in de Pavo Cup-finale en liep Jarlien (mv. Krack C) 80 punten bijeen in de IBOP. Zijn nakomelingen blinken net als hun vader uit met een goede galop, sterk achterbeengebruik en werkwillig karakter. Moedersvader Métall die zelf succesvol Lichte Tour liep, is de vader van het dressuurfenomeen Uthopia die samen met Carl Hester teamgoud behaalde op het EK in Rotterdam en teamgoud op de Olympische Spelen in Londen. De hengsten Special D en Broere Ufo zijn KWPN goedgekeurde zonen van Métall. Verschillende nakomelingen startten ZZ-Licht of Lichte Tour en Tiva-Nana (Metall x Cabochon) loopt Grand-Prix dressuur. Wat de laatste jaren ook opvalt, is dat verschillende nakomelingen van Métall internationaal op het hoogste niveau in de springsport acteren, waaronder Saveur (mv. Contango), Rentall (mv. Gurioso) en Sante (mv. Akteur). Elton’s overgrootvader van moeders kant Let’s Go V is een Zangersheide goedgekeurde hengst met Voltaire als vader. Zelf heeft Let’s Go 1.50m gesprongen. In United VDV (v. Ramiro Z) heeft hij bij Zangersheide nog een goedgekeurde zoon gebracht.  Moeder Zoya Sollenburg heeft zelf LT dressuur gelopen. Zij vertegenwoordigt Holsteiner stam 1907 en heeft zes nakomelingen gebracht. Hiervan zijn er drie elite, en twee ster preferent, en bovenstaande hengst in 2018 aangewezen bij het KWPN. Verder nog een nakomeling die dit jaar drie wordt. Stermerrie Davina Solleburg heeft ook reeds drie ster dochters. Een volle broer van Zoya Sollenburg genaamd Well Done is GP dressuur en een volle zus loopt ZZ-Licht. Uit de rechtstreekse lijn komen verder onder andere een LT en een ZZ-L dressuurpaard, twee 1.60 m springpaarden, en drie springpaarden resp. 1.30 m-1.40 m-1.45 m.
dinsdag, juli 6

Succesvol debuut van Diedjee TCE en D’Joep

BEESD – De voorheen goedgekeurde NRPS-hengst (nu ruin) Diedjee TCE heeft zijn debuut gemaakt in de Lichte Tour dressuur onder het zadel van mede-eigenaar Chris Epskamp. In de Prix St. Georges verdiende de combinatie daarbij een mooie 64.55% en de tweede prijs. De 9-jarige Diedjee (v. Dreamboy) is vierde generatie NRPS-gefokt. Moeder Winsley elite, röntgen (v. Paddox) komt uit de stermerrie Sandy, een dochter van de Anglo-Arabier Saint Urus d’Olympe x. Haar moeder Brendie keur, preferent (v. Zeus) Bracht onder andere de goedgekeurde hengst Big Ben NH. Fokker Diedjee en zijn voormoeders uit de Nomia-stam is A. Hofenk uit Toldijk. Diedjee TCE stond eerder als Diedjee NH ter dekking bij De Nieuwe Heuvel en is door Marijke Folmer netjes opgeleid en uitgebracht tot in de klasse Z2. “Ongeveer twee jaar geleden hebben wij hem gekocht”, vertelt de andere eigenaar Henri Jacobsen, “Dat paard heeft zo'n fijn karakter, hij wil zo graag z'n best doen. We zijn onwijs blij met hem en beleven veel plezier met hem. In het begin zijn we veel met hem naar buiten geweest, en hebben aan de basis gewerkt. Zodat hij nog beter in z'n vel ging zitten en nog meer lol erin kreeg. Heel geleidelijk zijn we steeds een beetje meer gaan vragen. Dat heeft goed uitgepakt!” Nog wel goedgekeurd en hengst, is D'JOEP  (Desperado x Ferro). Onder het zadel van Kim Noordijk debuteerde D’Joep op dezelfde wedstrijd in de klasse ZZ-Zwaar. En hun 68.36% was ook meteen goed voor de eerste prijs.
donderdag, juli 1

Don Davino Horsepoint weer in EK-team

Met zijn nieuwe amazone Bridget Lock zit de goedgekeurde NRPS ponyhengst Don Davino Horsepoint in het dressuurteam voor het komende EK pony’s, van 10 t/m 15 augustus in het Poolse Strzegom. Het zat er aan te komen. Don Davino heeft van jongs af aan de aandacht getrokken met zijn imposante verschijning en indrukwekkende manier van bewegen. Eerst won hij meerdere keren de Divoza finale voor jonge dressuurpony’s onder het zadel van Kim Noordijk. Vervolgens presteerde hij internationaal op EK-niveau met Lilli van den Hoogen. En afgelopen winter kwam hij op stal bij zijn nieuwe, ambitieuze amazone Bridget Lock. Bridget is pas 13 jaar (haar 14 e verjaardag valt in het EK-weekend!) maar heeft van kleins af aan zeer succesvol dressuur gereden met B- en C-pony’s, en is nu samen met Don Davino klaar voor het ‘echte’ werk. Op de Hengstenshow hebben we al kunnen genieten van een prachtige dressuurdemonstratie van de talentvolle combinatie. Don Davino Horsepoint (2012) is een zoon van Don Carino du Bois. Zijn moeder Dailonka (sportnaam Champ of Daily) heeft zelf ook EK ponydressuur gelopen en stamt van FS Don’t Worry uit de stermerrie Viltzicht’s Sorpressa (Scapino BB ox x Atleet x Suraz ox, uit een Finse merrielijn). Het huidige EK-team bestaat verder uit Veerle van Hof met de Belgische Welshpony Equine Parks Xander, Jill Kempes met de Duitse Rijpony Next Black Magic en Ilse se Wilde met de Welsh ruin Falco. Reserve Sophie van der Steen rijdt op Yellow Boy (v. Klein Roderijs Cocktail). Deze ruin is als veulen ingeschreven bij de Welsh, maar werd door Hilde Drent gefokt uit de NRPS-pony Boogie Woogie . Dit is een NRPS-geregistreerde dochter van Idzard uit de NRPS-merrie Byonda keur, prest.sport (Prins Baccarat x Apollo). Bondscoach Imke Schellekens kijkt uit naar het EK. “Ik ga met twee 'oudgedienden' en twee groene EK-gangers naar Polen. Veerle van Hof zat vorig jaar in het Children team en Jill Kempes zat met Black Magic vorig jaar ook al in het ponyteam. Ilse, Bridget en Sophie zijn debutanten op een internationaal kampioenschap, maar ik heb veel vertrouwen in het kunnen van alle vijf de meiden en zin in de komende weken.” De samenstelling van de ponyteams voor springen en eventing is nog niet bekend gemaakt.
dinsdag, juni 29

Twee sterren op thuiskeuring

Twee sterpredicaten en zes eerste premies kon de jury vandaag toekennen tijdens een thuiskeuring op de Mariskahoeve in Poortvliet. Als vaderdier was de dit jaar overleden hengst Formidable de ster van de dag: eerste premie voor twee veulens en de ster voor twee grote dochters. De uitslag: Sterpredicaat voor de 3-jarige Nigrante (Formidable x Rhodium), fokker/eigenaar Ina Mulder-van Dam, Tholen. (foto) Sterpredicaat voor de 5-jarige Liezella ster (Formidable x Hofnar), fokker J. van Stee, Yerseke; eigenaar Ina Mulder-van Dam, Tholen. 1 e premie veulens: Rosareina AM (Formidable x Houston), fokker/eigenaar Ina Mulder-van Dam, Tholen. Dilano van de Mariskahoeve (Dante U.S. x Formidable), fokker/eigenaar Mariska Ponse, Poortvliet. Filly van de Mariskahoeve (Fürst Dior x Kosmonaut van Klaverborch), fokker/eigenaar Mariska Ponse, Poortvliet. Finney Gold van de Mariskahoeve (Fizz Silver Flame x Dutchman), fokker/eigenaar Mariska Ponse, Poortvliet. Fenna Gold van de Mariskahoeve (Fizz Silver Flame x Verona’s Bo-Gi), fokker/eigenaar Mariska Ponse, Poortvliet. Flores (Formidable x Corland), fokker/eigenaar Melissa Sonneveld, Vlaardingen. 2 e premie: 3-jarige Fancy van de Mariskahoeve (Formidable x Kosmonaut van Klaverborch), fokker/eigenaar Mariska Ponse, Poortvliet. 13-jarige Daylita (Corland x Farmer), fokker/eigenaar Melissa Sonneveld, Vlaardingen. Veulen Totally Black van de Mariskahoeve (v. Totilas), fokker/eigenaar Mariska Ponse, Poortvliet.
vrijdag, juni 11

Ponyhengst Vlegel is overleden

Ondanks intensieve veterinaire zorg is de goedgekeurde ponyhengst Vlegel afgelopen weekend overleden. VLEGEL  werd gefokt door Adri van Esch uit Erp, met als vader de EK-dressuurpony Volltreffer. Moeder Teun ster, preferent stamt van Idzard uit stammoeder Oldert’s Karola keur, preferent, prestatie sport&fok (Oldert’s Fastwind x Springbourne Blueberry). Vlegel werd goedgekeurd in 2008 en heeft weinig merries gedekt. Zijn vijf nakomelingen, vier uit 2009 en een uit 2010, zijn echter zeer succesvol en hebben allemaal hun eigen verhaal: De merrie Springflower  H (mv. Lobeke ox) heeft tot dusver zeven veulens voortgebracht (de jongste is van 4 mei j.l) die op de keuring hoog zijn beoordeeld. Springflower zelf is door Vlegel verbeterd op de moeder. De goedgekeurde hengst Vigo en zijn volle zuster Cezana van ’t Molenbosch keur, preferent komen uit de bekende Goana van ’t Molenbosch elite, röntgen, preferent, prestatie-fok (v. Gomel ox, m. stammoeder Santana keur, preferent v. Conquistador). Goana bracht onder andere vijf goedgekeurde zonen, en Cezana ook alweer een. De merrie Vyanna (m. Verana v. Country) is een succesvolle fokmerrie. De merrie Vlinder van Sinekoba ster, prest.sport is een van de twee laatste vertegenwoordigers van de interessante merriestam van de eerste Nationaal kampioen rijpaarden van het NRPS, Gerwina (1975, v. Apollo). Vlegel was pas 16 jaar. Op de Hengstenshow van 3 april j.l. heeft hij nog een mooie dressuurdemonstratie gegeven met Anne van Schijndel in het zadel. De hengst was Z-dressuur. Eigenaresse Mirlanda Klok uit Leersum beschikt nog over diepvriessperma.
vrijdag, juni 4

Le Matsjo is overleden

NUIS – Geheel onverwacht is de bekende NRPS-goedgekeurde ponyhengst Le Matsjo keur, preferent, prestatie sport&fok overleden. Desiree Veenstra schrijft op facebook: “Gisteravond ( = 4 juni, red.) hebben we hem moeten laten gaan. Maandag hadden we nog lekker gereden en dinsdag heeft hij nog gedekt. Hij was nog top fit en vooral erg vrolijk.” Desiree vond de hengst ’s ochtends ziek in de stal. Hij is nog naar de kliniek gebracht maar zijn situatie verslechterde snel. Wat hem gemankeerd heeft, is niet duidelijk. “Waarschijnlijk was hij op, en is het beter zo.” Le Matsjo is 23 jaar geworden. Le Matsjo (v. Leuns Veld’s Elegant, m. de bekende Welsh merrie Sonjahof’d Pallatin prest.fok, preferent, kroon v. Kompas Solferino) werd in 2001 goedgekeurd als dekhengst. Fokker en eigenaar is Erik Veenstra uit Nuis. Le Matsjo heeft zelf in de sport Z2 dressuur en Z springen gelopen, en was als 4-jarige kampioen bij de jonge hengsten. Bij het NRPS staan tot dusver 251 afstammelingen geregistreerd, maar zijn laatste veulens worden dus volgend jaar nog geboren. Destijds was hij een van de eerste palomino’s in Nederland en heeft hij zijn bijdrage geleverd aan de verspreiding van de cream factor, maar belangrijker is dat hij veel talentvolle sportpony’s met fijne karakters tot zijn nakomelingen mocht rekenen. Zijn veulens kregen meestal een eerste premie, veel dochters zijn ster of keur, en enkele van zijn zonen werden goedgekeurd. Een groot aantal afstammelingen behaalde het prestatie sport predicaat, meest in de dressuursport.
donderdag, mei 27

Vrijspringen en vrijbewegen op de Regionale keuringen

Na een jaar zonder regulieren keuringen is het komende tijd gelukkig weer mogelijk om per regio een beoordelingsdag te organiseren en het seizoen gepast af te sluiten met een Nationale keuring. De Regionale keuringen zijn op de gebruikelijke locaties, maar gaan er wel anders uit zien dan voorheen. Sinds ‘corona’ is alles anders, en dat geldt ook voor de opzet van de keuringen. De rubrieksindeling bijvoorbeeld heeft een verandering ondergaan, vooral om te vermijden dat er heel veel kleine rubriekjes ontstaan waardoor je ‘door de bomen het bos niet meer ziet’. Ook de procedure voor het behalen van predicaten is iets eenvoudiger geworden (terwijl de eisen hetzelfde zijn gebleven). De grootste wijziging echter, is de introductie van het vrijspringen en vrij bewegen voor 3-jarige en oudere spring- c.q. dressuurmerries. De keuring van een driejarige voor stamboekopname bestaat allereerst uit de gebruikelijke handelingen zoals meten, controle van de identiteit en (steeksproefgewijs) controle van de influenza vaccinatie. Daarna komt het lineair scoren en stappen en draven op de harde bodem, gevolgd door het nieuwe onderdeel: vrij bewegen voor de dressuur gefokte dieren, en vrijspringen/-bewegen voor de springen en allround/eventing gefokte dieren. Dit vindt binnen plaats in een veilig omheinde ruimte. Om vanuit het veulenboek of Register A te worden opgenomen in het stamboek, moet een springen gefokte merrie minimaal 50 punten voor exterieur en springen (galop, reflexen, techniek en vermogen) behalen en niet lager dan 50 voor stap en draf. Merries die opgenomen zijn in het Register B, kunnen op dezelfde manier en onder dezelfde voorwaarden worden opgenomen in het Hulpstamboek. Nieuw is dat een merrie die op de Regionale keuring in het stamboek wordt opgenomen, op diezelfde keuring meteen ook het sterpredicaat kan verdienen. Daarvoor moet haar bovenbalk score minimaal 70 punten zijn voor exterieur, en minimaal 75 punten voor springen (galop, reflexen, techniek en vermogen). Merries ouder dan 3 jaar, die het prestatie-sport predicaat in springen of eventing hebben behaald of een voldoende ABOP in de discipline springen of dressuur + springen, krijgen dispensatie voor het vrijbewegen en -springen op de Regionale keuring. Dressuurmerries met het sportpredicaat of een voldoende ABOP dressuur krijgen vrijstelling voor het vrijbewegen op de keuring. Bij het vrijspringen en -bewegen van zogende merries moet het veulen tijdens de presentatie buiten de baan blijven. Stermerries die in hoge mate overtuigen en zowel qua exterieur als in beweging keurwaardig zijn, maar nog geen 1 e premie veulen hebben gebracht, behalen op de Nationale keuring het voorlopig keur predicaat. De beoordeling is dan alleen aan de hand in stap en draf. Dit kan tegenwoordig dus allemaal in één seizoen! Het voorlopig keurschap is een predicaat op zich en blijft voor het leven verbonden aan de naam van de merrie, tenzij ze het jaar daarop of later alsnog voldoet aan de eis van een 1 e premie veulen en prestatiesport predicaat / Abop deelname met voldoende score. Dan wordt ze keur en hoeft daar niet meer apart voor naar de Nationale keuring. Zo is er nog veel meer te vertellen over de nieuwe opzet van de keuringen, maar dat wijst zich komend seizoen allemaal vanzelf. Wie wil, kan de complete nieuwe uitvoeringsbepalingen voor de keuring raadplegen door te klikken op Keuring Paarden of Keuring pony’s.
vrijdag, mei 21

Mac Madison goedgekeurd bij NRPS

STUIFZAND – De NRPS hengstenkeuringscommissie heeft tijdens een advieskeuring bij Riekus en Ilonka Veninga het groene licht gegeven aan de interessant gefokte 4-jarige dressuurhengst Mac Madison, stokmaat 1.73 m. Mac Madison heeft Ferdinand als vader. Deze zoon van Vivaldi uit een merrie van Havidoff x Wolfgang uit de Kieni stam is Prix St. Georges geklasseerd, en is verkocht naar Rusland. De moeder van Mac Madison, Elsarina, is een elite, preferente merrie van Jazz uit een elite, prestatie-sport merrie (Z2 dressuur) van Flemmingh x Nabuur, en zij vertegenwoordigt de Karla-stam. Deze stam staat bekend om de vele goede sport- en fokpaarden. Uit de directe lijn komen de ggk hengst Transvaal en nog twee aangewezen hengsten bij het KWPN en de bij het AES gekeurde Griffin. Verder in de moederlijn nog vier elitemerries, een keurmerrie, vijf stermerries, een prestatie-fok merrie en twee preferente merries. Uit de directe stam komen zowel dressuur- als springpaarden, nationaal tot op niveau Prix St. Georges en 1.40 m springen. Ook de ggk. hengsten Mr. Blue, Zucarlos, Nabuur en de NRPS-hengst Haico komen voort uit de Karla-stam. Mac Madison is de derde nakomeling van Elsarina; de eerste twee lopen net in de sport. Als veulen was Mac Madison reserve Nationaal kampioen; een jaar later werd zijn moeder derde van Nederland op de NMK van het KWPN. Grootmoeder Sarina was als 7-jarige Nationaal kampioen en is de grootmoeder van de ggk hengst Blue Hors Kingston. De commissieleden spraken hun waardering uit over het mooie exterieur, schitterende type, imposante optreden en de overtuigende uitstraling van de hoogbenige Mac Madison. De stap is goed, in draf plaatst de hengst het achterbeen goed onder de massa en met een aansprekend voorbeengebruik. De galop is mooi bergop gesprongen. De fokkers van Mac Madison zijn J. Zeewuster en erven J.S. de Jager uit Sleen, tevens eigenaren samen met Riekus en Ilonka Veninga uit Stuifzand. Klik hier voor de video presentatie van Mac Madison.
maandag, mei 10

NRPS accepteert Lord of Farming

OOTMARSUM – Vandaag is de hengstenkeuringscommissie voor een advieskeuring op Stal de Wiemselbach van Hans en Daan Horn geweest. Naar aanleiding daarvan is de 5-jarige springhengst LORD OF FARMING  voor de NRPS-fokkerij geaccepteerd. Lord of Farming heeft zich al bewezen in jonge paarden proeven: afgelopen jaar was hij tijdens de Blom Cup in Valkenswaard de afgetekende winnaar in de halve finale, en met een 4e plaats in de finale de best presterende hengst. Dat was voor het KWPN reden om hem uit te nodigen voor deelname aan het verrichtingsonderzoek, en daarvoor slaagde hij vervolgens met glans. De NRPS-commissie heeft nu, na bezichtiging aan de hand en onder het zadel. eveneens een positief oordeel uitgesproken over de bruine hengst. Lord of Farming werd gefokt bij de gebr. Bosch uit Luttenberg en  heeft een stokmaat van 1.70 m. Exterieur is in alles correct en functioneel. In galop beschikt hij over kracht, balans, ruimte en een goed ritme. Op de sprong gaf de hengst blijk van veel elastiek, veel vermogen en goede rijdbaarheid. Achter opende hij telkens opvallend goed. De hele presentatie werd gekenmerkt door nuchterheid, instelling en werkwilligheid. Lord of Farming is zeer interessant gefokt, met een aaneenschakeling van stempelhengsten: Balou du Rouet, Clinton, Heartbreaker, Voltaire en Pilot. Uit deze Westfaalse moederlijn komen meerdere goedgekeurde hengsten en internationale sportpaarden, waaronder ook het bekende 1.60m Grand Prix springpaard Garant. Deze kleinzoon van Numero Uno won onder de Amerikaanse amazone Beezie Madden onder andere de wereldbeker in New York, North Salem NY en is geselecteerd voor deelname aan de Olympische spelen in Tokyo. Link naar video finale Blom Cup 2020  (nog met de naam Ladykiller)
woensdag, april 21

Dressuurhengst Formidable overleden

Geheel onverwacht is vanochtend de 15-jarige dressuurhengst Formidable overleden aan een hartstilstand. Formidable was de enige zoon van Florett As die in Nederland was goedgekeurd. Zijn moeder Jubilante (Ulster x Abgar xx x Pericles xx) bracht de keur preferente merrie Nigrante voort die op haar beurt weer de KWPN goedgekeurde hengst Solitair bracht. Ook bracht zij Triviant, een zoon van Voltaire, die springt op 1.60m niveau. Grootmoeder Zephira preferent-fok heeft nakomelingen gegeven welke zowel in de dressuur als springsport op hoog niveau hebben gepresteerd. Formidable werd op zijn tiende bij het NRPS voorgesteld en goedgekeurd, en doorliep met goed gevolg het verrichtingsonderzoek 2015/2016: hij werd verrichtingskampioen van de jaargang. Tijdens de Hengstenpresentatie van het NRPS op 10 Maart 2019 in Ermelo werd het prestatie-sport predicaat aan hem uitgereikt voor zijn verdiensten in de dressuursport, behaald met eigenaresse Annet Mulder. Tussen 2017 en 2020 zijn 25 nakomelingen van Formidable bij het NRPS geregistreerd, en mede gezien zijn formidabele afstamming is dit eigenlijk veel te weinig. In 2018 werden vijf veulens voorgesteld. Op de regionale keuringen ontvingen er vier een 1ste premie en één veulen werd regio kampioen, twee veulens ontvingen een uitnodiging voor de Nationale keuring, waaruit zelfs de reservekampioen werd gekozen. Op de najaarskeuring september 2018 werd een Formidable nakomeling gekozen tot beste veulen van de dag.
zaterdag, april 3

De nieuwe jaargang goedgekeurde hengsten

De Hengstenshow was voor iedereen wat onwennig, zo zonder toeschouwers en onder de allesziende ogen van de televisiecamera van ClipMyHorse. Maar het resultaat was in alle opzichten geslaagd. Deze veertigste hengstenkeuring van het NRPS mogen we gerust beschouwen als de beste in de geschiedenis van het stamboek, met zeer veel kwaliteit in de nieuwe jaargang, aansprekende presentaties van diverse al eerder goedgekeurde hengsten, en een zeer vlot verloop van het programma! De nieuwe ponyjaargang bestaat uit: Kampioen Just a Champ (Jonker’s Jayden x FS Champion de Luxe) Reservekampioen Kasper van Equi Center (Kasanova van Klaverborch x Polsbury Pajero) 3 e in de kampioenskeuring Nilay van de Beekerheide (Neptune van de Beekerheide x Conrad SR) Cocacola (Coelenhage’s Purioso x Heidehof’s Hero) Der Charmeur KH (Dreiklang AT x Orchid’s Tygo) Jay Magnifico A.B . (Jonker’s Jayden x Veenstra’s Promise) Made in Holland ACB (FS Mr. Right x Zhivago) Heihoeve’s Gouverneur (Kinou des Maronniers x Lamento III) Kobra van Orchid’s (Kanshebber x Kantje’s Ronaldo) De nieuwe jaargang spring- en eventinghengsten bestaat uit: Kampioen Bokito van de Woenstenheide (Brantzau VDL x Dexter R) Reservekampioen O-Nothing Else  Dutch ES (Odilon x Roven xx) 3 e in de kampioenskeuring Casago’s Champion (Casago x Clinton) Arthur T Z (Andiamo x Q.Breitling S) Jay Jay (Jay Star x Etienne F) Leipheimer Next Level Dutch ES (Leipheimer van ’t Verahof x Roven xx) De nieuwe jaargang dressuurhengsten bestaat uit: Kampioen S’Next Generation (Secret x Vitalis) (foto) Reservekampioen First No Nonsense R (Fürstenball x Olivi) 3 e in de kampioenskeuring Nacho (Negro x Krack C) 4e All the way ( Apache x Gribaldi) 5 e Everest (Especial x Negro) Flexman B.K . (Feinrich x Cocktail’s Whinny) Willem Normandi (For Romance I x Ferro) Vivre Nabucco B.K . (Vivaldi x Rhodium) Happy Nirvana BMH (Hennessy x Davino VOD) Next One ACB (Hero ACB x Dream Boy) Just No Mercy AVO (Just Wimphof x Jazz) This is Naqueen (Trafalgar x Samba Hit I) Pinot Noir d’Or (Painted Black x Chippendale) Try Noqueen (Trafalgar x Apache) Johnson Montgomery C (Johnson x Ferro) Goedgekeurd in het certificering- c.q. sporttraject: Sir Quicksilver van de Puttehof (SölRing’s Question of Honour x Pik Labionics) Gribaldi Junior RT (Gribaldi x Purioso) Erkende volbloeds: ASE R Zad Shiraz ox (Shiraz de Lafon ox x QR Marc ox) Havana xx (Le Havre xx x Anabaa xx)
maandag, maart 22

Deepani’s Sirana in perspectieventeam

De NRPS-pony Deepani’s Sirana is met de 16-jarige Larissa Jansma opgenomen in het perspectieventeam mennen. Bondscoach Ad Aarts heeft 13 menners geselecteerd die een trainings- en wedstrijdprogramma van drie jaar mogen volgen. Hun eerste training hebben ze inmiddels achter de rug. Larissa Jansma heeft haar 9-jarige D-pony omgedoopt in Viana. De merrie loopt ruim anderhalf jaar voor de wagen, maar komt ook onder het zadel uit in de sport. In dressuur is ze M2 geklasseerd, en Larissa springt ook wel eens met haar. “Ik vind mennen en rijden even leuk. De afwisseling van onder het zadel en mennen vind ik heel leuk. Ook denk ik dat het een voordeel is voor het mennen dat ik mijn pony ook goed onder het zadel kan rijden. Wel vind ik de menwedstijden veel leuker en gezelliger.” Larissa zit vol ambitie: “Ik wil sneller worden in de vaardigheid en de marathon. Ook wil ik beter worden in het schakelen in de dressuur én de dressuur nog beter kunnen rijden. In de toekomst wil ik graag internationaal gaan mennen en meedoen aan het EK jeugd volgend jaar.” De valkkleurige pony stamt van Don Cremello du Bois. Ze werd gefokt door mw. F.D. van Buuren uit Ternaard en is de enige nakomeling van de bruine merrie Bo (Sjapoer ox x De Niro), die in 2003 werd geboren bij oud-NRPS-voorzitter Hennie Brunekreef in Lunteren. De fokker van de moeder van Bo, Annabel, is oud-NRPS-secretaris Adri van Esch uit Erp. Meer NRPS kan haast niet! (bron: Hoefnet.nl)
donderdag, maart 4

Equitation-carrière voor NRPS-springpaard

De NRPS-geregistreerde VDL Doha GPH komt met veel succes uit in equitation rubrieken voor kinderen onder het zadel van de 13-jarige Taylor Cawley, dochter van internationaal springamazone Molly Ashe. De 8-jarige schimmelruin werd twee jaar geleden voor 180.000 dollar verkocht op de jaarlijkse veiling van VDL-Stud in Florida (op het Winter Equestrian Festival WEF). Sindsdien is hij eerst met succes als springpaard uitgebracht door de in Amerika wonende Belg Filip de Wandel, waarna hij werd ontdekt als equitationpaard. Met Taylor Cawley hoeft hij niet hoger te springen dan een meter, maar zijn trainers en amazone zijn laaiend enthousiast over zijn speciale kwaliteiten. Trainer Mitchell Robinson vertelt: "Doha heeft een ongelooflijk fijn en comfortabel ritme in de galop, een heel fijne, zachte mond en een geweldige instelling. Daarbij is hij voorzichtig, maar hij raakt niet van slag als het hem een keer wat moeilijk wordt gemaakt. Het is echt een fantastische allrounder, die hier in Amerika in alle drie disciplines jumper, hunter en equitation succesvol kan zijn." Doha GPH werd gefokt door de familie Angenent in Woubrugge met de NRPS-goedgekeurde hengst Douglas uit de schimmelmerrie Emmasinaa-A (Cardento x Indorado x Emilion x Nimmerdor x Lucky Boy xx), uit de bekende Sina-stam. Een volle zus en een halfbroer van Emmasinaa-A springen op 1.50 m. niveau. De vierde moeder Dersinaa bracht onder andere het 1.60m springpaard (en goedgekeurde hengst) Modesto voort.
donderdag, december 17

NRPS-kantoor verhuist naar Lunteren

ERMELO - Het NRPS-kantoor gaat verhuizen. Vandaag, 17 december 2020, is het contract ondertekend door interim-voorzitter Gerard Schuttert van het NRPS, en Femke Dijkstra van De Nieuwe Heuvel. Als alles verder ook volgens plan verloopt, is het NRPS-kantoor vanaf 1 maart 2021 actief op de nieuwe thuisbasis aan de Oude Arnhemseweg 101 in Lunteren. Momenteel wordt de ruimte boven de nieuwe hengstenstal verbouwd en in overleg met het NRPS ingericht als kantoor. De eerste aanzet is al zichtbaar voor iedereen die de manege van De Nieuwe Heuvel bezoekt, namelijk het bord bij de ingang met daarop het NRPS-logo. Voor het NRPS biedt het diverse voordelen om De Nieuwe Heuvel als thuisbasis te hebben. De locatie is mooi centraal gelegen en zelf met openbaar vervoer makkelijk te bereiken; op het prachtige terrein zijn alle denkbare faciliteiten aanwezig om door het jaar heen de gebruikelijke én nieuwe evenementen te organiseren; en niet in de laatste plaats kan het NRPS voortaan rekenen op de service en support van het fantastische Nieuwe Heuvel-team. Bij De Nieuwe Heuvel denken veel mensen in eerste instantie aan Friese hengsten. Dat is niet onterecht, maar de familie Folmer/Femke Dijkstra runt hun hengstenhouderij met alle mogelijke rassen al vanaf 1971 op deze locatie, en is sinds de oprichting van het NRPS in 1981 met het stamboek verbonden geweest. Zeker in eerste helft van het 40-jarig bestaan van het NRPS hebben ze met hun hengsten grote invloed gehad op de fokkerij, en daarmee het stamboek helpen groeien. Dat het NRPS-kantoor zich nu op deze locatie kan vestigen, is daarom geen 'uitstapje', maar een soort van 'terug van weggeweest'.
vrijdag, november 27

Derde beoordelingsdag verrichtingsonderzoek

De derde beoordeling van het verrichtingsonderzoek, de dag waarop de gastruiters plaats nemen in het zadel van alle hengsten, is ook weer achter de rug en goed verlopen. In totaal presenteerden zich 17 hengsten in de rijhal van De Nieuwe Heuvel. De rijdende juryleden waren 's ochtends bij de dressuur Joyce Lenaerts en Hellen Rotteveel. Joyce maakt met ingang van dit seizoen deel uit van de hengstenkeuringscommissie, en Hellen is al jaren lid van de verrichtingscommissie. 's Middags kwamen de springhengsten en de pony's aan de beurt, en zij werden getest door amazones Wendy Scholten en Sandra Schmuecker. De hengsten die zich aan de jury hebben gepresenteerd, op catalogusvolgorde: Dressuurpaarden: Guinness (ex Mats van de Diekboer) Mick (vrijwillige deelname) Depay Gorgeous Latino Gorgeous Black Art Irvi For Moqueen Vivalicor Gorgeous Matteo Springpaarden: Conprice For Ever El Morado Chatham  (foto) Ponyhengsten: His Royal Badness DK Davinci du Bois Ploeg Thim Forsyth Junior   De springhengsten Conprice en For Ever hebben een beoordeling gemist, en dit compenseren zij op de inhaaldag in december. De dressuurhengst Glenn is verkocht naar Portugal. Daarnaast zijn enkele hengsten dit jaar aan het onderzoek begonnen, maar konden door diverse omstandigheden twee keer niet meedoen. Zij krijgen de kans om volgend jaar het hele onderzoek te doorlopen. Het examen vindt plaats op 7 en 8 januari 2021 in Lunteren.
vrijdag, oktober 30

NRPS'er in veiling bij Holger Hetzel

De Duitse Grand Prix-ruiter en trainer Holger Hetzel organiseert zijn jaarlijkse springpaardenveiling op zaterdag 21 november vanaf 21.00 uur. In de uitzonderlijke collectie ook een NRPS'er! De 7-jarige Airwaves werd bij het NRPS geregistreerd met de naam CORLEONE . Hij stamt van Clarimo uit de merrie Rianda (Landeur x Ferro x Bismarck Trak.), fokker Paardenhouderij Janssen in Wanssum. De grote schimmel heeft al nationaal en internationaal gesprongen tot 1.40 m. beschikt over veel techniek en vermogen, en is klaar om door te stomen naar het hoogste niveau. De collectie van de zestiende Sport Horse Sales van Holger Hetzel bestaat uit dertien paarden (5 t/m 8 jaar) met een indrukwekkende staat van dienst, met actuele overwinning in de zware proeven en klasseringen op internationaal niveau. “In dit bijzondere jaar hebben wij ervoor gekozen om ons te focussen op jonge paarden die klaar zijn om deel te nemen aan wedstrijden. Voor onze buitenlandse klanten is het vanwege de Corona-crisis niet eenvoudig om te reizen. Wij hebben daarom ons service-portfolio van de veiling uitgebreid”, vertelt Holger Hetzel. De testdagen zijn reeds begonnen, waarbij klanten de mogelijkheid hebben om op afspraak de paarden uit te proberen. Op verzoek kunnen de paarden ook live online worden gepresenteerd naar wens van de klant. Ook in de veiling zelf is er een aantal wijzigingen doorgevoerd. De veiling, die op zaterdagavond 21 november plaatsvindt op het centrum van Hetzel in Goch, vlak over de Duitse grens, zal een zogenaamde hybride veiling zijn. Naast een beperkt aantal geïnteresseerden, die conform de Corona-maatregelen kunnen worden toegelaten, kan er online worden meegeboden. Alle paarden zijn te bekijken op www.holger-hetzel.com/collection .
zaterdag, oktober 24

Dream Girl verzamelt 77,5 pnt.

LUNTEREN – De jaarlijkse ABOP van het NRPS heeft 16 geslaagde merries opgeleverd. De hoogste score bij de allrounders was voor de 4-jarige ponymerrie Dream Girl (foto) gereden door Naomi Kok (77,5 pnt). Het hoogst beoordeelde springpaard was de 4-jarige Jiobhan SAG met Djura Eringa (39 pnt). Van de dressuurspecialisten waren er drie die 39 scoorden: de 4-jarige pony's Danique van de Puttehof met Daisy van Dolderen en Isabella du Bois met Robin Heems; en de 4-jarige rijpaardmerrie Lynn gereden door Romée Morsink. De 1.46 m hoge Dream Girl is hiermee keur geworden. Ze stamt van Don Cremello du Bois x Verona's Bo-Gi x Zodiak. Ze werd gefokt door J.W.H. Huurneman uit Groenlo en is eigendom van Fabiënne Berns uit Pannerden. De springmerrie Jiobhan SAG stamt van Shere Kahn du Banney x Diarado x Cento en doet haar afstamming alle eer aan. Ze werd gefokt op Gestüt Lewitz/ Paul Schockemöhle en is eigendom van Teake Eringa en Irma Leenman uit De Veenhoop. De dressuurmerrie Lynn stamt van Forty x Kennedy x Highline, fokker en eigenaar is Harry Melis uit Gemert. Een halfbroer van Lynn is de KWPN-goedgekeurde hengst Kevin (v. Dream Boy). De derde moeder Jintha (v. Ulft) bracht onder andere twee LT dressuurpaarden en een 1.40 m springpaard, en haar volle broer Derris was GP dressuur.   De dressuurpony Danique van de Puttehof (Don Cremello du Bois x Lamento III x Kantje's Ronaldo) is keur geworden. Ze heeft een stokmaat van 1.45m. Ze werd gefokt door G. van de Putte-de Vries uit Zuidbroek en is eigendom van Edwin Jansen uit Elst. De dressuurpony Isabella du Bois heeft nog geen veulen gebracht en is met deze ABOP  voorlopig keur geworden. Zij stamt van Goldstar du Bois x Dornik B x Golden Dancer, stokmaat 1.45 m. Fokker/eigenaar is A.M.C. van den Bosch uit Herwen. Dressuur De andere dressuurspecialisten die geslaagd zijn: Dewi keur (37,5) en Donna Matthea voorl. keur (38) van Pauline van Nispen uit Wouwse Plantage, Samouranova elite (37,5) van de fam. Duyvestijn uit Beerta en Kalesta's Love elite (38,5) van Wendy Hendriks uit Groesbeek; en de ponymerrie Noa voorl. keur (37,5) van C. en H. Soethout-Koopman uit Didam. De 8-jarige Dewi (Don Matcho x Krack C x Beethoven) en haar 3-jarige dochter Donna Matthea, röntgen (v. Don Joe) werden voorgesteld door Megan Riemens. Amazone van de 9-jarige Samouranova (San Amour I x Ramiro x Ramano) was Rianne Duyvestijn. De 5-jarige Kalesta's Love (Love for You x Pyriet x Rossini) liep de proef met haar eigenaresse, en de 9-jarige Noa (Zip x Kierow van Klaverbroch x Nieuwmoed's Ersaco) werd gefokt door Piet Verkerk en gereden door Britt Menkehorst. Allround De andere allrounders zijn de ponymerries Fleur van 't Gildeland voorl. keur (72) van Hanno van Kalkeren uit Ochten, Royal Cayana ster (70,5) van Jikke ter Haar uit Bergambacht, Kwinty van Asten voorl. keur (73,5) van M.A.C. van Antwerpen uit Haaren, Rosaly keur, preferent ( (71,5) van J. Melessen uit Zevenhuizen, Lynn BK elite (70,5) van J.P. Brands uit Lithoyen, en Orchid's Dunja keur (71) van Conny ten Wolde uit Akersloot. De 9-jarige Fleur van 't Gildeland (Kijony x Casper x Condor ox) werd voorgesteld door Joyce van Soest. De 3-jarige Royal Cayana (Call me Mister Handsome x Country) werd gereden door Lizzy Bulham. Amazone van de 3-jarige Kwinty van Asten (Kraneveld's Kadans x El Beauty x Baccarat ox) was Neelke van Kollenburg. De 13-jarige Rosaly Morgenland's Fabian x Apollo x Tamarak ox) presenteerde zich onder het zadel van Jennifer Veenstra. De 5-jarige Lynn BK (Kinetic Wizard x Justice HR x Idzard) reed met Lars van de Geijn uit Hernen, en de 9-jarige Orchid's Dunja (Kanshebber x Kantje's Carlando x Milton) stelde zich voor onder het zadel van Rina van der Kolk.
donderdag, oktober 15

Joyce Lenaerts in NRPS-hengstenkeuringscommissie

Het NRPS heeft haar hengstenkeuringcommissie uitgebreid met een nieuw jurylid. Joyce Lenaerts (39) is met haar gedegen sport-achtergrond toegetreden tot de commissie als dressuurspecialist. Tijdens de hengstenkeuringen van 2018 en 2019 heeft Joyce de commissie al terzijde gestaan als adviseur. Dat beviel beide partijen zo goed dat tot nauwere samenwerking werd besloten. Met de komst van Joyce bestaat de commissie naast Joyce uit Gert Teunissen (vz), Jan van Beek en Dick Groenwoud. Joyce Lenaerts runt samen met haar partner Marcel Sterrenburg dressuurstal De Beukenvallei in Leende, Noord Brabant. Ze is een actief dressuuramazone en heeft zowel merries als goedgekeurde hengsten opgeleid tot Grand Prix niveau. Op De Beukenvallei wordt ook gefokt, en Joyce brengt momenteel de zelf gefokte, goedgekeurde hengst Iconic uit op het hoogste niveau. Met deze hengst heeft ze eerder twee keer deelgenomen aan het WK jonge dressuurpaarden. Joyce en Marcel hebben verder onder andere een aantal NRPS-hengsten uitgebracht in de sport en op shows, zo reed Joyce recent de NRPS-goedgekeurde Stiffelio naar het ZZ-L. Daarnaast heeft ze als gastruiter de dressuurhengsten getest tijdens het verrichtingsonderzoek van het NRPS. Naast het rijden en opleiden van paarden begeleidt Joyce dressuurruiters tot op het hoogste niveau. Jureren doet ze niet in de basiswedstrijdsport, maar ze beoordeelt wel al zeker tien jaar met veel plezier proeven voor jonge dressuurpaarden. De Hengstenkeuring van het NRPS zal plaatsvinden in februari en maart 2021.
zaterdag, september 26

NRPS'ers 2e en 3e in Bonfix subtopwedstrijd

WEZEP - Petra van Esch met FIJI   (v. Florencio) en Dirk Jan van de Water met HEXAGON'S GRANDVILLE  (v. Hexagon's Louisville) hebben de 2e en 3e prijs gewonnen in de Grand Prix tijdens de subtop kadervormingswedstrijd van de Heuvelruiters i.s.m. de firma Bonfix BV uit Zwolle. Fiji, een van de volle broers van Florencio uit Nelinora (Noa-H) keur, prestatie-sport &-fok, behaalde 69,022%. De fam. Van Esch uit Gemonde fokte deze en nog een aantal meer GP dressuurpaarden uit de dochter van Climax x Ex Libris. Nelinora is opgeleid en met heel veel overwinningen en belangrijke wedstrijdresultaten tot in de PSG/Inter I uitgebracht door een nog piepjonge Petra van Esch. Voordat ze in de GP kon debuteren, raakte de merrie geblesseerd en begon haar fokkerijcarrière. Er zijn maar weinig merries die DRIE zware tour dressuurpaarden hebben voortgebracht. En de jongste nafok heeft de leeftijd nog niet...   Op de derde plaats stond Dirk Jan van de Water met Hexagon's Grandville, zij scoorden 68,225%. De 9-jarige Grandville werd vijf generaties NRPS gefokt door J.C.M. Jacobs. Behalve het nodige Anglo-Arabische bloed voert hij 6% Arabisch volbloed, wat veel is voor een rijpaard. Dit komt uit de moederlijn. De moeder is Rubicanstar, zij stamt van Rubiquil uit een dochter van Candy Surprice x Amethist, met daarachter een ponymerrie van Apollo x Aatik ox x Dahman ox x Craven Daylight. Deze Apolientje ster had een stokmaat van 1.43 en voerde 72,08% Arabisch bloed. Daar is dus met behulp van de genoemde vaders een succesvol Grand Prix dressuurpaard uit gefokt!  Als fokker van de in 1978 geboren Apolientje staat G.J. Herbrink te boek.
zondag, september 13

Hoofdrol voor NRPS-pony's

LAMPRECHTSHAUSEN - Op het internationaal jeugdconcours waren de NRPS-pony's weer in de hoofdrol. Dankzij topprestaties van Logan Fiechter (Kadanz van Orchid's v. Kanshebber x Kantje's Carlando), Tamara van Manen (Holstud's Olijfje v. Paddington O'Malley x Quidam de Revel) en Emile Drenth (Oscar van de Beekerheide v. Orchid's Floris x Isarco) wonnen ze de landenwedstrijd voor Duitsland en België. Emile en Oscar hielden in de GP 1.30 m de NRPS-eer hoog (3e plaats). De Nederlandse ponyruiters onder leiding van bondscoach Edwin Hoogenraat begonnen in de eerste omloop met vier strafpunten. Tamara/Olijfje en slotruiter Logan /Kadanz bleven beiden foutloos. In de tweede manche was alleen Tamara foutloos en door een balk van Logan kwamen de Oranje ruiters op twaalf strafpunten. De Duitsers hadden toen nog kunnen winnen, maar hun laatste ruiter kreeg op de laatste sprong een fout, waardoor Duitsland ook op twaalf strafpunten uitkwam. Een barrage moest de beslissing brengen. Emile Drenth trapte daarin af met een foutloze ronde. Het vierde NL teamlid Isabel Roepel zette alles op alles om met Anouk een snelle tijd neer te zetten, maar dat moest ze bekopen met een balk en een stop. Tamara en Olijfje hielden vervolgens alle balken in de lepels en zette een vlotte tijd neer. De Duitse ponyruiters hadden intussen één foutloze ronde en twee keer vier strafpunten op het scorebord gezet. Dat betekende dat de als laatste startende Logan foutloos moest blijven voor de zege. Hij deed dat met verve met de fantastisch springende Kadanz van Orchids. Individueel leverden verschillende NRPS'ers de goede prestaties die we van ze gewend zijn. Zo won de Belg Vic de Plecker donderdag de inloopproef small tour met Orchid's Anucia (Kanshebber x Orchid's Cestanii). En werd Siebe Leemans met de nauw aan Anucia verwante Orchid's Lonette (Kanshebber x Orchid's Cestanii) de volgende dag winnaar van het 1.20 m. en zaterdag winnaar van het 1.25 m.! Mikai Brandes reed drie dagen achter elkaar in de prijzen met Zenzi Girl (Zenzi Boy VDK x Harley VDL), en won de vierde prijs in het 1.25 m met Orchid's Garina (Kanshebber x Kantje's Ronaldo x Furzey Lodge Golden Wonder).
donderdag, september 3

Verrichtingsonderzoek start op 10 september

LUNTEREN - De eerste beoordelingsdag van het Verrichtingsonderzoek 200/201 vindt plaats op donderdag 10 september, aanvang zadelpresentaties 10.30 uur. De locatie is ditmaal De Nieuwe Heuvel te Lunteren, en hier zullen alle beoordelingen en het examen (7-8 januari 2021) plaatsvinden. Op de startlijst staan 24 hengsten. Onder de dertien dressuur gefokte de kampioen van 2020 Licor (Vivaldi x Charmeur), die voorgesteld wordt door Dirk Jan van de Water. Ook de Vivaldi-zoon VH-Lamborghini-Pomona (mv. San Remo), die vorig jaar het onderzoek niet af kon maken, zal zich alle beoordelingsdagen presenteren (amazone Linda Leeflang). Eén dressuurhengst is in februari op de hengstenkeuring ster geworden en loopt mee in het kader van het vrijwillig onderzoek. Er zijn vijf springhengsten aangemeld, daaronder de kampioen van de HK 2019 Chatham (Connect x Indoctro) onder het zadel van Robert Puck, en de kampioen 2020 El Morado (Eldorado van de Zeshoek x Celano) gereden door Marwin van den Nieuwenhuijzen. Bij de zes ponyhengsten de kampioen van 2019 Davinci du Bois (Diamond Touch x Don Carino du Bois). Daarnaast de interessante springpony's Koetsiershoeve Messenger (Merlijn van de Bisschop x Sunny Side Up) gereden door Britt Ribbels en Forsyth Junior Z (Forsyth x Unaniem) met Colet van Vliet. Ponyhengsten die als 3-jarige hun goedkeuring krijgen, hoeven pas als 4,5-jarige aan het verrichtingsonderzoek te beginnen. De ponykampioen 2020 New Edition is er ditmaal dus nog niet bij. Catalogus NRPS verrichtingsonderzoek
zondag, augustus 16

Emile Drenth/Oscar van de Beekerheide houden NRPS-eer hoog

WIERDEN - In de Landenwedstrijd van het Dutch Youngster Festival hadden de Nederlandse ponyruiters de kans om het vorbeeld van het Juniorenteam te volgen en als winnaar uit de strijd te komen. Drie van de vier teamleden waren NRPS-combinaties: Myla van Andel met Uriel (v. Matchello), Logan Fiechter met Kadanz van Orchid's (v. Kanshebber) en Emile Drenth met  OSCAR VAN DE BEEKERHEIDE (v. Orchid's Floris). Emile en Oscar reden alletwee de omlopen foutloos, Myla en Logan lieten allebei één balk noteren plus het wegstreepresultaat. Het bleef tot het laatst toe spannend. Zou de laatste starter Siebe Leemans met de enige niet-NRPS'er Voodoo de l'Astree de tweede ronde ook nul rijden? Dat zou een barrage afdwingen tegen het Britse team, dat ook totaal 8 strafpunten had staan. Maar die hoop ging op de allerlaatste hindernis in rook op. De balk viel, en daardoor wonnen de Britten en passeerden ook Duitsland (9 strafpunten) de formatie van chef d’équipe Edwin Hoogenraat op de valreep nog. Maar de superprestatie van Emile Drenth met de 10-jarige Oscar van de Beekerheide kon al niet meer stuk; door zijn twee foutloze ronden eindigde hij individueel als tweede en kon een interessant bedrag aan prijzengeld in ontvangst nemen. Oscar van de Beekerheide stamt van Orchid's Floris x Isarco x Kooihûster Folkert x Conquistador, fokker Jan van Beek uit Maasbree). Natuurlijk was bondscoach Edwin Hoogenraat wat teleurgesteld met het uiteindelijke resultaat. “Je wilt altijd winnen, daar rijden de kinderen ook allemaal voor. Door het wegvallen van Yannick van Grunsven en Joyce Wolters, van wie de pony’s licht geblesseerd waren, misten we twee steunpilaren en wat ervaring. Emile heeft al eens een landenwedstrijd gereden, de anderen waren relatief nog puppy-achtig. Maar deze jonge groep heeft het uitstekend gedaan en dat geeft de burger moed. Dat het zo afloopt, hoort bij de sport en maakt die tegelijk ook mooi.” Hoogenraat was zeer te spreken over de organisatie van DYF. “Die maakt het toch maar mogelijk dat we hier weer een geweldig concours hebben. Ik ben er hartstikke dankbaar voor dat ze het hier hebben aangedurfd het te laten doorgaan. Normaal gesproken stop je in de zomer met testen. Nu is er geen EK en krijgen we hopelijk nog drie landenwedstrijden. Daar proberen we het beste van te maken. Eigenlijk heb je vandaag de ploeg voor volgend jaar aan het werk gezien."
vrijdag, augustus 7

Uitslag thuisinspecties 7-8-2020

1e premie: Laverno van 't Hogeland v. Love for You, m. Naomi van 't Hogeland. Fokker/eigenaar José Kuilman, Usquert. 2e premie: It's Pression La'Vantaro (It's Highlander VDK x Toronto x Nonstop), fokker/eigenaar Regina Uuldriks-Kies, Siddeburen. 1e premie: Golden-Lady (Jonker's Jayden x Klein Roderijs Cocktail x Le Matsjo), fokker/eigenaar A.J.M. Elema, Siddeburen. 1e premie: Victoria (Veenstra's Krack x Le Matsjo x Gomel ox), fokker/eigenaar A.J.M. Elema, Siddebburen. 1e premie, ster: Misty (Desperado x Kielshoop Honeyhill x Vita Nova's Hannassie), fokker/eigenaar K. Hartlief, Boerakker. 1e premie, ster: Sanne J (Celtic Sir Parsifal x Oosterveld's Marsaz ox x Saint Cloud). Fokker L. Vos, Mantinge; eig. 1e premie, ster: Sannah (De Goede Ree's Alwin x Le Matsjo x Morgenland's Fabian), fokker/eigenaar H.J. Baving, Leutingewolde. 1e premie: Nelleke (Woodstock x Gzat ox x Amonza ox), fokker/eigenaar J. Gietema, Hommerts. 1e premie, ster: Roswitha (Le Matsjo x Morgenland's Fabian x Apollo), fokker/eigenaar J. Melessen, Zevenhuizen. 1e premie, voorl. keur: Rosaly (Morgenland's Fabian x Apollo x Tamarak ox), fokker/eigenaar J. Melessen, Zevenhuizen. 1e premie: Dana (Dynast x Williams x Eisenherz I), eigenaar Gaby van den Brink-Bouwense, Oldemarkt. 1e premie: Perle of Magic, v. Meander van de Heimerite, m. Dana. Fokker/eigenaar Gaby van den Brink-Bouwense, Oldemarkt. 1e premie, ster: Donovan (Don Cremello du Bois x Condor ox x Ismaël ox), fokker/eigenaar L. Vos, Mantinge. 1e premie, ster: Hannewies (Celtic Sir Parsifal x Condor ox x Ismaël ox), fokker/eigenaar L. Vos, Mantinge. 1e premie: Joanna van het Grote Blaar (Leuns Veld Winston Jr. x Caricello x Samber), fokker/eigenaar mw. Janny Postma-Kamphuis, Hall. 1e premie: Ember van het Grote Blaar (Kratos B x Bodinus x Royal Bravour), fokker/eigenaar mw. Janny Postma-Kamphuis, Hall. Opgenomen in het Register B: Estrella (Onbekend), eigenaar  mw. Janny Postma-Kamphuis, Hall. 1e premie: Lisandro van het Grote Blaar v. Leuns Veld Winston Jr., m. Estrella. Fokker/eigenaar mw. Janny Postma-Kamphuis, Hall. 1e premie: Lorenzo (Leuns Veld Winston Jr. x Ysselvliedts Yarmouth x Bengad Dogberry), fokker/eigenaar Harry van 't Erve, Beemte Broekland.
vrijdag, augustus 7

Uitslag thuisinspecties 4-8-2020

Op dinsdag 4 augustus zijn we de hele dag in Ulicoten geweest, bij Christie Dreessen en Aldo Doveren (Kinsky Stables). De paarden en veulens die een eerste premie kregen, van een predicaat voorzien werden of predicaatverhoding kregen, staan hieronder. Ze zijn allemaal gefokt door en eigendom van Christie Dreessen/Kinsky Stables, tenzij anders vermeld. 1e premie: veulen van Baron Exactly x Jazz x Ulft. 1e premie, ster: Hilkens Alisha (Rff the Alchemist xx x Davignon II x Rubinstein I), fokker S. Meiners, Spanharrenstätten (D). 1e premie: veulen v. Baron Dino uit Hilkens Alisha. 1e premie, ster: Hilkens Alize (Rff the Alchemist xx x Florestan I x Ferragamo), fokker S. Meiners, Spanharrenstätten (D). 1e premie: veulen v. Charming Gold Baron uit Hilkens Alize. 1e premie: veulen v. Charming Gold Baron x Eric T x Test. 1e premie: veulen v. Baron Dino x Quaterback x Future. 1e premie, voorl. keur: Hilkens Mona Lisa (Magic Memphis x Davignon II x Rubinstein I), fokker S. Meiners, Spanharrenstätten (D). 1e premie: veulen v. Charming Gold Baron uit Hilkens Mona Lisa. 1e premie: veulen v. Cum Laude x Baron x Concorde.(Corona) 1e premie: veulen v. Charming Gold Baron x Baron x Beethoven. (Dilly) 1e premie: veulen v. Charming Gold Baron x Baron x Ulft.(Cocoxanne) 1e premie, ster: Carming Girl Barones (Charmeur x Baron x Ulft). 1e premie: veulen v. Quaterback uit Charming Girl Barones. 1e premie, ster: Etoxa Barones (Etoile x Baron x Ulft). 1e premie: veulen v. Totilas uit Etoxa Barones. 1e premie, ster: Camlough Coral Tyger (Camlough Delphi x Roundhills Dancing Cloud x Still Time Left xx), fokker C. Plews, Wales (GBr). 1e premie, voorl. keur: Charming Chick Barones (Charmeur x Baron x Krack C). 1e premie, voorl. keur: Charming Oxanne Barones (Charmeur x Baron x Ulft). 1e premie, ster: Oxygen Barones (Baron Exactly x Ulft x Grand Empereur xx). 1e premie: Sexy Barones (All at Once x Charmeur x Baron). 1e premie, ster: Hilkens Win my Heart (Win the Gold x Rouletto x Feiner Stern), fokker S. Meiners, Spanharrenstätten (D). 1e premie, ster: Diva Barones (Don Deluxe x Magic Memphis x Davignon II) 1e premie, ster: Dixi Barones (Don Deluxe x Charmeur x Baron). 1e premie, ster: Zhovago Baron (Zhivago x Baron x Concorde). 1e premie, keur: Samantha (Heidehof's Don Diego x Bokkesprong Czardas x Naughty Boy). Fokker W.A., Mussel, eig. mw. E.C. Westdijk-de Kesel, Eede. 1e premie: Caramelle Dream van de Kroonhof, v. Golden Grey NRW uit Samantha. Fokker/eigenaar mw. E.C. Westdijk-de Kesel, Eede.
maandag, augustus 3

Uitslag thuisinspecties 3-8-2020

1e premie, keur: Fay (Beart x Riverman x Zevenster). Fokker onbekend, eig. C.F.H. de Keijzer-Derks, Alphen a/d Maas. 1e premie: Kjajento van 't Keijzershof, v. Kjento, m. Fay keur. Fokker/eigenaar C.F.H. de Keijzer-Derks, Alphen a/d Maas. 1e premie, voorl. keur: It's Me (Cocktail's Whinny x Ronaldo, x Flemmingh), fokker René van Erp, Oss; eig. Malissa Gijsbers, Haren. 1e premie: Priya MGH, v. Desperado, m. It's Me voorl. keur. Fokker/eigenaar: Malissa Gijsbers, Haren. 1e premie, voorl. keur: Chantella du Bois (Don Cremello du Bois x Idzard x Eduard). Fokker: A.C.M. van den Bosch, Herwen; eig. Kim Vugts, Boxtel. 1e premie: Goldfever Bloemendael v. Goldfinger van de Koetsiershoeve, m. Chantella du Bois. Fokker/eigenaar: Kim Vugts, Boxtel. 1e premie, keur: Little Didle (Mentos x Kantje's Ronaldo x Wicked Courtjester). Fokker: H.V.M. Goossen, Beek; eig. Raymond Kamphuis, Nijbroek. 1e premie: Jaguar van de Koetsiershoeve, v. Jup, m. Little Didle keur. Fokker/eigenaar: Raymond Kamphuis, Nijbroek. 1e premie, keur: Joyce BEVS (Orlando x Depardieu AT x Waldemar). Fokker: B.E. von Stetten, Seeg (D), eig. Raymond Kamphuis, Nijbroek. 1e premie: Joly Weihgand van de Koetsiershoeve, v. Dodo Weigand, m. Joyce BEVS keur. Fokker/eigenaar: Raymond Kamphuis, Nijbroek. 1e premie, ster: Golden Temptation WNE (FS Champion de Luxe x Kasanova van Klaverborch x Highlight), fokker Henk Strik, Oss; eig. W.C.M. Egelmeers, Mariahout.
zaterdag, augustus 1

Uitslag thuisinspecties 1-8-2020

1e premie, voorl. keur: Sterre van de Beekerheide (Sha Lazio ox x Isarco x Apollo van Heel ox), fokker Jan van Beek, Maasbree; eig. Fred Swinkels, Almere. 1e premie: Valencio-SH, v. Vis di Gallura ox, m. Sterre van de Beekerheide voorl. keur. Fokker/eigenaar Fred Swinkels, Almere. 1e premie, ster: Imagine (So You Know x Corotino x Columbus). Fokker: Bonnie Wolf, Broek in Waterland, eig. A. Trenning, Bellingwolde. 1e premie: Chopin HW, v. Cassanova du Bois, m. Imagine ster. Fokker/eigenaar Bonnie Woilf, Broek in Waterland. 1e premie, ster: Elaine (Platinum's Bosco x Magic Memphis x Edison), fokker J.H. & T.H. Wassenaar-Sijbrandij, Deinum; eig. Stal Chavaleh, Rijnsburg. 1e premie, keur: Wolinde (Polansky x Argus x Aktion), fokker L. Janssen, Nootdorp; eig. J.M. van der Salm, Stompwijk. 1e premie: Peppadew Storm, v. For Ferrero, m. Wolinde keur. Fokker/eigenaar: Pudry van der Salm, Stompwijk. 1e premie, voorl. keur: Luxurity (Grand Galaxy Win x De Niro x Flemmingh). Fokker: Johan Wilmink, Oud-Gastel; eig. Sandy van der Salm, Stompwijk.(foto) 1e premie: Jackpot van de Meerhoeve, v. Jameson RS2, m. Luxurity voorl. keur. Fokker/eigenaar Sandy van der Salm, Stompwijk. 1e premie, keur: Peru's Cool Concept (Palousa-Sturdy Fellow x Sammy x Gershwin). Fokker R. Dijkstra, Hallum; eig. A.M. van der Salm, Stompwijk. 1e premie: Paradisa van de Meerhoeve, v. Le Formidable, m. Peru's Cool Concept keur. Fokker/eigenaar Sandy van der Salm, Stompwijk. 1e premie, voorl. keur: Palousa-Cyara (Desperado x Gribaldi x Mackael-Grey). Fokker: Y. Haverhoek-Looy, De Hoef; eig. A.M. van der Salm, Stompwijk. 1e premie: Deseo (Dettori x Sarmiento ox x Zacateco ox), fokker/eigenaar Lilian Hemmelder, Purmerend. 1e premie: I Have a Dream (Leuns Veld Winston jr. x Coelenhage's Purioso x Stukhûster Ricardo), fokker/eigenaar G. Pijper, Ter Aar. 1e premie: La Belle Leila vE, v. Leuns Veld Winston jr., m. Libelle. Fokker/eigenaar L. van Eerden, Voorburg. Opgenomen Reg. B: Libelle, eig. L. van Eerde, Voorburg.
zaterdag, juli 25

Uitslag thuisinspecties 25-7-2020

1e premie, ster: Beyoncé (Bright's Hero-SB x Casimo x Cavalier), fokker/eigenaar Fokko Wever, Assen. 1e premie, voorl. keur: Bright's Pride (Bright Speed x Calvados x Abgar xx), fokker Hans Wever, Tynaarlo; eig. L. Bouwman, Westerlee. 1e premie: Just Jack v. Just Wimphof, m. Bright's Pride voorl. keur. Fokker/eigenaar L. Bouwman, Westerlee. 1e premie, ster: Marona SB (Love fot You x Samber x Beethoven), fokker/eigenaar M. Smegen en R. Brinks, Schoonebeek. 1e premie, keur: Ferona Marijke van de Marke (JJust Royal Dancer x Landwind II B x Rivaal), fokker/eigenaar M. Buntjer, Vlagtwedde. 1e premie: Lesther MB van de Feensel v. Le Formidable, m. Ferona Marijke van de Marke keur. Fokker/eigenaar M. Buntjer, Vlagtwedde. 1e premie: Crystal (Joint Venture x Casimo x Cavalier), fokker/eigenaar Fokko Wever, Assen. 1e premie, voorl. keur: G-Star (Brainpower x Ed King Hill NH x Purioso), fokker Debbie van de Mheen, Eemdijk; eig. Sietske Annema, Waskemeer. 1e premie: Zepp, v. Zapatero VDL, m. G-Star voorl. keur. Fokker/eigenaar Sietske Annema, Waskemeer. (foto) 1e premie, ster: Gabryon SAG (Glasgow van 't Merelsnest x Laroche x Faldo), fokker/eigenaar T. Eringa en I. Leenman, De Veenhoop. 1e premie: Idaiagranta SAG (Briljant x Jazz x Akteur), fokker/eigenaar T. Eringa en I. Leenman, De Veenhoop. 1e premie: N.N. (Catch Twenty Two VO Z x Niveau x Laroche), fokker/eigenaar T. Eringa en I. Leenman, De Veenhoop. 1e premie: Jethro go Lightly (Just Wimphof x Forty x Turbo Magic), fokker/eigenaar Femmie de Groot, Tjalleberd. 1e premie, ster: Loena van de Hiemsterhoeve (Zhivago x El Rambo x Krimh ox), fokker/eigenaar S. Brouwer, Boarnbergum. 1e premie: Desperado Kim's Kyan (v. Davinci du Bois, m. Vesper). Fokker/eigenaar Amy van Gelder, IJhorst.
vrijdag, juli 24

Uitslag thuisinspecties 24-7-2020

1e premie, keur: Filena (Cassini Boy Junior x Candillo x Larno), fokker/eigenaar C. Enders, Castenray. 1e premie, ster: Astrada B (Nespresso x Cantos x Locato), fokker/eigenaar C.A.G. Brouwers-Sleegers, Lieshout. 1e premie, ster: Karina (Djamaï du Bois x Nucari x King Kadanz), fokker/eigenaar Harrie Melis, Gemert. 1e premie, keur: Saqueenah (FS Pearcy Pearson x Idzard x Condor ox), fokker Hans Verwijst, Uden, eig. H. Verwijst en W. de Groot, Uden. 1e premie: Dark Diamond v. Designed in Black AT, m. Saqueenah keur. Fokker/eigenaar H. Verwijst en W. de Groot, Uden. 1e premie: Kennocha (Rubiquil x FS Delamanga x Opan), fokker C. Smits, Schijndel; eig. Stephan van Helvoort, Oss. 1e premie, ster: Illinois (Burgthoeve's Isarco x FS Harry Potter x Krimh ox), fokker/eigenaar J.C.M. Keuninx, Udenhout. 1e premie, ster: Ibiza (Idzard x Casper x El Beauty), fokker/eigenaar J.C.M. Keuninx, Udenhout. 1e premie, ster: Kayla (Kasanova van Klaverborch x FS Harry Potter x Krimh ox), fokker/eigenaar J.C.M. Keuninx, Udenhout. 1e premie, ster: Kwinty van Asten (Kraneveld's Kadans x El Beauty x Baccarat ox), fokker/eigenaar M.A.C. van Antwerpen, Haaren. 1e premie, keur: Bandita (Orchard Boginov x Idzard x Heroij ox), fokker/eigenaar J. Groenen, Luyksgestel. 1e premie: Isuzu v. Ploeg Thim, m. Bandita keur. Fokker/eigenaar J. Groenen, Luyksgestel. 1e premie, ster: San Marino (Sorento x Burggraaf x Wolfgang), fokker/eigenaar A. Koolen, Reusel. 1e premie, voorl. keur: Zolga's Sundae (Sorento x Burggraaf x Wolfgang), fokker/eigenaar A. Koolen, Reusel.
maandag, juli 20

Uitslag thuisinspecties 17-7-20

Dit zijn de paarden/pony's/veulens die op vrijdag 17 juli zijn geïnspecteerd en een premie en/of predicaat(verhoging) toegekend kregen. 1e premie: Giulietta ACB ster, röntgen (Zhivago x Havel x Belisar), geb.24-4-2011. Fokker/eigenaar Anne-Claire Bongers. 1e premie: Miss Giulietta, v. FS Mr. Right, m. Giuletta ACB ster; röntgen, geb. 19-5-2020. Fokker/eigenaar Anne-Claire Bongers, Woudenberg. 1e premie: Dreams to Remember (ruin v. Don Cremello du Bois x Polsbury Pajero x Oudelandes John), geb. 30-4-2017. Fokker/eigenaar Yvonne Jacobs, Overberg. 1e premie, ster, voorl.keur: Dottie Elsa (Don Cremello du Bois x Holthausen Frodo x Oosterbroek Sergio), geb. 8-5-2016. Fokker: H. Morang-Vinke, Haarlem; eig. Wanda de Vos-Merkens, Ravenswaaij. 1e premie: Amanda, geb. 28-4-2020, v. Davinci du Bois, m. Dottie Elsa voorl. keur. Fokker/eigenaar Wanda de Vos-Merkens, Ravenswaaij. 1e premie, voorl. keur: Golden Diva (Don Carino du Bois x Nieuwmoed's Nepal x Mir ox), geb. 26-4-2014. Fokker/eigenaar Petra Gerritsen-Versluis, Kedichem. 1e premie, ster: Royal RW (Veenstra's Grapjas x Gomel ox x Baccarat ox), geb. 22-5-2017. Fokker: R. & M. Wekema, Peize; eig. Julia de Heus, Spijk. 1e premie: Sunshine (Don Cremello du Bois x Di Caprio du Bois x Baccarav van de Corijon), 6-5-2015. Fokker/eigenaar: Janneke den Hartog, Ingen. 1e premie, ster: Sterre van het Gildeland (Goldstar du Bois x First Stayerhof's Ramzi H x Nicolai), 21-3-2017. Fokker/eigenaar: Hanno van Kalkeren, Lienden. 1e premie, ster: Fairytale (Fergie x Kompas Marco x El Beauty), geb. 10-3-2015. Fokker: J. Speijers, Middelaar; eig. Marloes Dibbts, Horssen. 1e premie, ster: Zara (Fergie x Mufaq ox x Cranleigh Arden Shadow), geb. 2-7-2016. Fokker: T. van Vugt, Oss; eig. Marloes Dibbits, Horssen. 1e premie: Lyam (Leuns Veld Winston jr. x Thunder Valley, Silver Heaven), geb. 30-5-2020. Fokker/eignaar: Miranda van den Broek, Horssen. 1e premie, elite: Fenne Fortuna (Manpower Ludinga x Condor ox x Mirok ox), geb. 22-3-2005. Fokker: Corné van Herwaarden, Grathem; eig. Rianne Langeveld, Horssen. (foto) 1e premie, ster: Faya Fortuna, v. Picasso van Knedo, m. Fenne Fortuna elite, geb. 20-6-2017. Fokker: Riane Langeveld, Horssen; eig. Mariska van den Berg, Dreumel. 1e premie: Daisy Dream, geb. 18-5-2020, v. Alwoods Dream of Mowgli, m. Faya Fortuna ster. Fokker/eigenaar Mariska van den Berg, Dreumel. 1e premie, ster: Anouska BR (Krachtpatser x Kooihûster Teake x Ashkar ox), geb. 18-6-2013. Fokker: Liesbeth Bonder, Bergambacht; eig. Hellen Schmitz, Herveld. 1e premie, ster: Hatchikidee (Movie Star x Nørlunds Mr. Swing King x Oxenholm Chess), geb. 1-6-2016. Fokker/eigenaar Hellen Schmitz, Herveld. 1e premie, ster: Meneer Nielson (Movie Star x Nørlunds Mr. Swing King x Oxenholm Chess), geb. 19-6-2017. Fokker/eigenaar Hellen Schmitz, Herveld. 1e premie: Mc Flurry (FS Mr. Right x Priory Firelight II x Valentino NF), geb. 15-4-2020. Fokker/eigenaar Hellen Schmitz, Herveld. 1e premie: Eston M (Everdale x Wup x Palousa Convenance), geb. 30-5-2013. Fokker/eigenaar: Margot Thomas, Doorwerth.
maandag, juli 20

NRPS-pony's presteren internationaal

WIPPERFüRTH - Een grote groep Nederlandse ponycombinaties heeft afgelopen weekend internationaal gesprongen in Duitsland. De NRPS-pony's deden het weer geweldig en reden vrijwel allemaal meerdere malen in de prijzen. In de small tour 1.10-1.15 m presteerde onder anderen de combinatie Olivia Braaksma met Sara FortunA (Orchard Wildeman x Zodiak, fokker Jan Arts uit Klarenbeek) opvallend goed: alle dagen foutloos, met op vrijdag een gedeelde 1e plaats, op zaterdag de 2e prijs in het tweefasen, en op zondag de 10e prijs in het direct op tijd 1.15 m.   Verder reden op vrijdag de volgende NRPS-combinaties foutloos in de prijzen (small tour): Siebe Leemans met Orchid's Lonette (Kanshebber x Orchid's Cestanii), Anouk van Hese met Contessa's Baileys (Kanshebber x Diplomat, fokker Ina Majoor) en Tamara van Manen Holstud's Olijfje (Paddington O'Malley x Quidam de Revel, fokker Jørgen van der Holst uit Lunteren). Siebe stapte daarna over naar de Large tour (1.25-1.30 m) en reed op zaterdag naar de 7e plaats (van 50 starts) en zondag eindigde deze combinatie in het 1.30 m hoge parcours met barrage als beste NRPS'er op de 9e plaats. De Belg Vic de Plecker draaide het om. Hij stuurde Orchid's Anucia (Kanshebber x Orchid's Cestanii) op vrijdag in de Large tour naar een gedeelde eerste plaats, en nadat het op zaterdag niet helemaal naar wens verliep, won deze combinatie op zondag de Small tour. Verder onderscheidden zich Logan Fiechter met Kadanz van Orchid's (Kanshebber x Kantje's Carlando), Yoni Santvoort met Kailey van de Beekerheide (Kantje's Ronaldo x Leunsveld's Elegant, fokker Jan van Beek uit Maasbree), en Bo Dictus met Karst van Orchid's (Kanshebber x Kantje's Carlando).
maandag, juli 20

Uitslag thuiskeuringen 18-7-20

Dit zijn de paarden/pony's/veulens die op zaterdag 18 juli zijn geïnspecteerd en een premie en/of predicaat(verhoging) toegekend kregen. 1e premie, ster: Pippa (Turfhorst Landlord x Orchard Red Prince x King Kadanz), geb. 19-5-2017. Fokker/eigenaar: Theo Karnebeek, Haaksbergen. 1e premie: Safira FortunA ster (Zodiak x Condor ox x Mirok ox), geb. 30-5-2007. Fokker: Jan Arts, Klarenbeek, eig. Ido Jacobs, Vragender. 1e premie: Nozem, v. Nightfever II, m. Safira FortunA ster, geb. 6-4-2020. Fokker/eigenaar Ido Jacobs, Vragender. 1e premie: Nightstar (Nightfever II x Raja Fortuna voorl.keur v. Zodiak x Condor ox), geb. 18-4-2020. Fokker/eigenaar Ido Jacobs, Vragender. 1e premie, voorl. keur: Jenny (Vitano x Bayard x Montie), geb. 17-3-2002. Fokker: H.C.P. Arts, Wanroij; eig. P.A. Kerkers, Asten. 1e premie: El Chica v. Kasanova van Klaverborch, m. Jenny voorl. keur, geb. 4-6-2020. Fokker/eigenaar Jan Arts, Klarenbeek. 1e premie, ster: Nora (Zarif Fortuna x Kwaliteit van Orchid's x Vita Nova's Hannassie), geb. 27-4-2017. Fokker/eigenaar Jan Arts, Klarenbeek. 1e premie, ster: Gracia (Zarif Fortuna x De Goede Ree's metall x Vita Nova's Golden Boris), geb. 24-5-2017. Fokker/eigenaar: Jan Arts, Klarebeek. 1e premie, voorl. keur: Danique van de Puttehof (Don Cremello du Bois x Lamento III x Kantje's Ronaldo), geb. 26-3-2016. Fokker: G. van de Putte-de Vries, Zuidbroek; eig. Edwin Janssen, Haalderen.(foto) 1e premie: Pleun EPJ, v. His Royal Badness DK, m. Danique van de Puttehof voorl. keur, geb. 18-5-2020. Fokker/eigenaar Edwin Janssen, Haalderen. 1e premie: Phailin Pearliena JVR (Jayson x  Sandreo x Wellington), geb. 27-2-2020. Fokker/eigenaar Christie Jolink, Harreveld. 1e premie, ster: Fayliena JVR (Fürstenball x Sandreo x Wellington), geb. 26-5-2017. Fokker/eigenaar Christie Jolink, Harreveld. 1e premie, ster: Zwavo's Nena (FS Champion de Luxe x Kantje's Ronaldo x Broomy Slip-on), geb. 11-3-2006. Fokker J. Zwaans, Herpen; eig. Shelley Rauwers, Winterswijk. 1e premie: Mistery Lana (Don Cremello du Bois x onbekend x Home T Ranch Yves Picasso), geb. 25-4-2016. Fokker Fabienne Berns, Pannerden; eig. C. Wielhezen. 1e premie: Araz IBR (Ase R Zad Shirah ox x Wallenberg x Julio Mariner xx), geb. 11-6-2020. Fokker/eigenaar Ilona van der Kooij, Winterswijk Kotten.
maandag, juli 13

Thuisinspecties uitslag 11-7-2020

Dit zijn de paarden/pony's/veulens die op zaterdag 11 juli zijn geïnspecteerd en een premie en/of predicaat(verhoging) toegekend kregen. 1e premie, voorl.keur: Christal du Bois (Golden West x Dornik B x Condor ox), geb.19-3-2015. Fokker/eigenaar fam. van den Bosch, Herwen. 1e premie: De Niro du Bois, v. Designed in Black AT, m. Christal du Bois voorl. keur. Fokker/eigenaar fam. van den Bosch, Herwen. 1e premie, voorl.keur: Carice du Bois preferent (Der Harlekin B x Condor ox x Pobeditel ox)2-6-2008. Fokker/eigenaar fam. van den Bosch, Herwen. 1e premie: Dubai du Bois v. Damon du Bois, m. Carice du Bois voorl.keur, preferent, geb. 5-4-2020. Fokker/eigenaar fam. van den Bosch, Herwen. 1e premie: Celebration LRD (Cassanova du Bois x Kantje's Armando x Young Winsome Adrian), 26-4-2020. Fokker/eigenaar S. Horstik en L. Roeterink, Varsselder. 1e premie: Cenna du Bois (Damon du Bois x Deinhard B x Idzard), geb. 8-4-2020. Fokker/eigenaar fam. van den Bosch, Herwen. 1e premie, sterpredicaat: Famous Girl van de Ponderosahoeve (Cassanova du Bois x King Stayerhof's jango x Viva la Bam), geb. 18-4-2017. Fokker/eigenaar E. Teunissen-Weys, Oosterhout. 1e premie, sterpredicaat: Cheerio van de Ponderosahoeve (Nightfever II x Leuns Veld's Lord x Bjirmen's Wytse), 17-5-2017. Fokker/eigenaar E. Teunissen-Weys, Oosterhout. 1e premie, sterpredicaat: Dream Girl (Don Cremello du Bois x Verona's Bo-Gi x Zodiak), 30-6-2016. Fokker/eigenaar F. Berns, Pannerden. 1e premie: Ivanka du Bois (Davinci du Bois x Dornik B x Golden Dancer), 6-4-2020. Fokker/eigenaar fam. van den Bosch, Herwen. 1e premie: Carola du Bois (Damon du Bois x Don Carino du Bois x Eduard), geb. 12-5-2020. Fokker/eigenaar fam. van den Bosch, Herwen. 1e premie: Iggy du Bois (Davinci du Bois x Golden Moonlight x Ismaël ox). Fokker/eigenaar fam. van den Bosch, Herwen. 1e premie, voorl.keur: Angels's Abigail (Goldstar du Bois x Leuns Veld's Winston x Aester el Nino), geb. 8-4-2016. Fokker: A.G.M. Teunissen, Bennekom; eig. A.G.M. Teunissen en fam. Slemmer, Ederveen. 1e premie: O'Atje, v. Oosting Alexander, m. Angel's Abigail voorl. keur, geb. 23-5-2020. Fokker: A.G.M. Teunissen, Bennekom; eig. A.G.M. Teunissen en fam. Slemmer, Ederveen. 1e premie, voorl. keur: Elmira Gold (Goldstar du Bois x Drug ox x Mufaq ox), geb. 8-5-2016. Fokker/eigenaar A.G.W. van Erp, Berghem. 1e premie: Hailey, v. Hesselteich's Golden Dream, m. Elmira Gold voorl. keur, geb. 17-3-2020. Fokker/eigenaar A.G.W. van Erp, Berghem. 1e premie: Formidable "S" (FS Champion de Luxe x Kasanova van Klaverborch x Highlight), geb. 21-5-2020. Fokker/eigenaar H.W.M. Strik, Oss. 1e premie: Fairytale "S" (FS Numero Uno x Cosmopolitan D x Anthal ox), geb. 3-5-2020. Fokker/eigenaar H.W.M. Strik, Oss. 1e premie: Proud Silver Lady BK (Liquid Silver BK x Cocktail's Whinny x Nero), geb. 23-5-2020. Fokker/eigenaar Y. van Kessel, Berghem. 1e premie: Papillon Donier BK (Donier x Kadans x Louis le Bon), geb. 31-3-2020. Fokker/eigenaar Y. van Kessel en A. Boersma, Berghem. 1e premie, sterpredicaat: Keep in Mind BK (Goedhart BK x Kadans x Louis le Bon), geb. 15-4-2015. Fokker/eigenaar Y. van Kessel en A. Boersma, Berghem. 1e premie: Zorro Zack Smokey Black BK v. Blue Hors Zackerey, m. Keep in Mind BK ster, geb. 5-4-2020. Fokker/eigenaar Y. van Kessel, Berghem.(foto) 1e premie, sterpredicaat: Just a Charming Lady (Charmeur x Cocktail's Whinny x Nero), geb. 2-4-2014. Fokker: Y. van Kessel en A. Boersma, Berghem, eig. B.W. de Jongh, Huizen.      
maandag, juli 6

Thuisinspecties uitslag 4-7-2020

Dit zijn de paarden/pony's/veulens die op zaterdag 4 juli zijn geïnspecteerd en een premie en/of predicaat(verhoging) toegekend kregen. 1e premie, sterpredicaat: Princess Fortuna H (Flint Fortuna x Lobeke ox x Brutus van de Meijershoeve), geb. 4-5-2017. Fokker: J. Hesselink, eig. Milko Withagen. 1e premie, voorl. keur: Sterre van Equi Center (Kraneveld's Kadans x Mikel x Rocky), geb. 2-5-2014. Fokker: Mirjam Bekkers, eig. Mirjam Timmermans. 1e premie: Phallon MT v. Cassanova du Bois, m. Sterre van Equi Center voorl. keur, geb. 26-3-2020. Fokker/eigenaar Mirjam Timmermans. 1e premie: Kashmire (Kinetic Wizard x Sjapoer ox), geb. 10-6-2017. Fokker: H. Theunis, eig. Kim Maingart. 1e premie, sterpredicaat: Kelly B (Kasanova van Klaverborch x Kenaf x Elegant), geb. 1-5-2005. Fokker: H.F.M. Beumer, eig. Marleen Braspenning. 1e premie, sterpredicaat: Sky van Equi Center (Kraneveld's Kadans x Irakion x Rocky), geb. 19-2-2017. Fokker: Mirjam Bekkers, eig. Adri Somers. 1e premie, voorl. keur: Dewi (Don Matcho x Krack C x Beethoven), geb. 4-7-2012. Fokker/eigenaar L.G. van Nispen en P.L. van Nispen-Knols. 1e premie: Kendra v. Kjento, m. Dewi voorl. keur, geb. 7-4-2020. Fokker/eigenaar L.G. van Nispen en P.L. van Nispen-Knols. 1e premie, sterpredicaat: Donna Matthea v. Don Joe, m. Dewi voorl. keur, geb. 7-6-2017. Fokker/eigenaar L.G. van Nispen en P.L. van Nispen-Knols. 1e premie: Jaysi (Jayson x Nespresso x Ronaldo), geb. 20-2-2020. Fokker/eigenaar P.L. van Nispen-Knols.(foto) 1e premie, voorl. keur: Catch Me (L'Opinto des Fontaines x Livingstone x Dublin), geb. 9-6-2007. Fokker: L.P. Goudzwaard, eig. Kevin Groffen. 1e premie, sterpredicaat: Wolfgang (Winston x Show Star x Osmium), geb. 18-5-2017. Fokker: H.G. P{laatsman, eig. Mariska Konings. 1e premie: Fancy van de Mariskahoeve (Formidable x Kosmonaut van Klaverborch x Dutchman), geb. 19-12-2017. Fokker/eigenaar Mariska Ponse. 1e premie: Diva Z van de Mariskahoeve (Dominator 2000 Z x Flemmingh x Weltmeyer II), geb. 5-2-2017. Fokker/eigenaar Mariska Ponse. 1e premie: Miss Perfect van de Mariskahoeve v. Bodinus, m. Diva Z van de Mariskahoeve, geb. 7-6-2020. Fokker/eigenaar Mariska Ponse. 1e premie: Star van de Mariskahoeve (Spielberg x Bas Safari ox x Gribaldi), geb. 1-3-2020. Fokker/eigenaar Mariska Ponse. 1e premie: Fiësta van de Mariskahoeve v. Fizz Silver Fame, m. Vogelenzang's Vere, geb. 23-5-2020. Fokker/eigenaar Mariska Ponse. 1e premie, sterpredicaat: Vogelenzang's Vere (Verona's Bo-Gi x Cocky Dundas x Prince Ragusa), geb. 29-6-1999. Fokker: A.J.W. Teunissen, eig. Mariska Ponse. 1e premie, sterpredicaat: Florenzzo (Formidable x Jazz x Juventus), geb. 21-4-2016. Fokker/eigenaar W.P. Mulder-van Dam. 1e premie: Didi (Uphill x Jazz x Urban), geb. 14-5-2008. Fokker W. Wagenaar, eig. Annet Mulder. 1e premie: Vajèn (Formidable x Bontfire M), geb. 23-4-2020. Fokker/eigenaar Mariska de Leeuw.
maandag, juli 6

Thuisinspecties uitslag 3-7-2020

Dit zijn de paarden/pony's/veulens die op vrijdag 3 juli zijn geïnspecteerd en een premie en/of predicaat(verhoging) toegekend kregen. 1e premie: First D-Tails of a Dream v. Fizz Silver Fame, m. Noortje (onbekend), geb. 11-6-2020. Fokker/eigenaar Lisette Groen 1e premie: Schermeer's hof Snowwhite (Don Cremello du Bois x Cupkeshof Winobert x Flora's Hof Minstrel), geb. 2016. Fokker/eigenaar Stoeterij de Middenweg, fam. Barendregt. 1e premie, sterpredicaat: Schermeer's Hof Cinderella (Don Cremello du Bois x Cupkeshof Winobert x Flora's Hof Minstrel), geb. 2015. Fokker/eigenaar Stoeterij de Middenweg, fam. Barendregt. 1e premie, keur: Debora's Devaney (Don Cremello du Bois x Jasper x Merrie Moscan), geb. 12-7-2010. Fokker/eigenaar Mandy Schipper. 1e premie: Crack V (v. Cassanova du Bois, m. Debora's Devaney keur), geb. 23-5-2020. Fokker/eigenaar Mandy Schipper. 1e premie, sterpredicaat: Dewi's Danika (Djamaï du Bois x Milton x Boyd), geb. 24-4-2012. Fokker/eigenaar Mandy Schipper. 1e premie, sterpredicaat: Roman's Euphoria v. Roman Lifestyle W, m. Elise Emelwerth (onbekend), geb. 5-3-2017. Fokker/eigenaar C. de Ruiter. 1e premie: Mr. Perfect Carré (Milford VDL x Show Star x Osmium), geb. 2-5-2020. Fokker/eigenaar fam. Plaatsman, Stoeterij Carré. 1e premie, voorl. keur: Famous Vurona (Tuschinski x Negro x Vincent), geb. 14-2-2010. Fokker: Chr. de Feyter, eig. Wendy Tonneman. 1e premie, sterpredicaat: Kennedy LGC v. Charmeur, m. Famous Vurona voorl. keur., geb. 25-5-2015. Fokker: P. Terwee, eig. Wendy Tonneman. 1e premie: Diablo Charlie v. Davinci du Bois, m. PRE (onbekend), geb. 12-5-2020. Fokker/eigenaar Debbie Warmenhoven. 1e premie, sterpredicaat: Roman's Melody van Nieuwland (Roman Lifestyle W x OO Seven x Havidoff), geb. 7-7-2016. Fokker/eigenaar J.N.M. Zandvliet en mw. S. Zandvliet-Gans. 1e premie: Madame Ziva (Dark Dressed Man x Numero Uno x Celano), geb. 12-6-2017. Fokker/eigenaar J.N.M. Zandvliet en mw. S. Zandvliet-Gans. 1e premie, sterpredicaat: Zolinda (Krack C x Cocktail x Formateur), geb. 1-4-2004. Fokker: F. Swanenberg, eig. Fokker/eigenaar J.N.M. Zandvliet en mw. S. Zandvliet-Gans. 1e premie: Vitality (Gribaldi x Volturno x Cato), geb. 28-4-2002. Eigenaar J.N.M. Zandvliet en mw. S. Zandvliet-Gans. 1e premie: Pink Floyd van Nieuwland v. Jayson, m. Vitality, geb. 29-4-2020. Fokker/eigenaar J.N.M. Zandvliet en mw. S. Zandvliet-Gans. 1e premie: voorl. keur: Royal Nadina (Wup x Puissance xx x Then Again xx), geb. 30-3-2013. Fokker/eigenaar Eveline Calis. 1e premie: Royal Nala (Winston x Wup x Puissance xx), geb. 20-3-2020. Fokker/eigenaar Eveline Calis. 1e premie, voorl. keur: Hyandra (Sandreo x Puissance xx x Then Again xx), geb. 30-4-2012. Fokker/eigenaar Eveline Calis. (foto) 1e premie: Wilton v. Winston, m. Hyandra voorl. keur, geb. 19-5-2020. Fokker/eigenaar Eveline Calis.
zaterdag, mei 30

Thuisinspectie: opgeven kan vanaf nu

De inschrijving voor thuisinspectie is geopend. Schrijf in op nrps.nl via deze link: https://nrps.nl/evenementen/nrps-keuringen/thuisinspectie De regionale keuringen en de Nationale keuring gaan dit jaar niet door. Uiteraard is het wel mogelijk om 3-jarige en oudere merries in het stamboek te laten opnemen. Ook veulens en oudere dieren komen voor inspectie in aanmerking: de veulens die kunnen bijdragen aan een predicaat(verhoging) van de merrie, of aan het afstammelingenonderzoek van een jonge hengst. Ook welkom zijn de 4-jarige en oudere dieren die al in het stamboek zijn opgenomen en nu in aanmerking komen voor een predicaat(verhoging). Aan de hand van de aanmeldingen wordt een schema opgesteld met de data, tijden en locaties. Daarom is het belangrijk dat u zo snel mogelijk uw dieren aanmeldt. De inspecties vinden plaats in juli en augustus. Op 19 september, de datum van de Late Veulenkeuring, kunt u dieren voor inspectie aanbieden waarvoor nog niet eerder een mogelijkheid is geweest. De indeling is onder meer afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Bij aanmelding kunt u aangeven welke dagen van de week voor u het best uitkomen om een thuisinspectie te plannen. Mocht u een bepaalde periode niet kunnen i.v.m. vakantie, kunt u dat ook doorgeven. Op deze wijze hopen wij in overleg met u, onze juryleden deze zomerperiode zo efficiënt mogelijk in te kunnen plannen. De juryleden zullen het hele land door reizen en zo mogelijk bij de fokkers thuis de dieren komen bekijken, maar het zal wellicht moeilijk worden om echt iedere fokker persoonlijk te bezoeken. Heeft u een ruime locatie en zijn enkele andere fokkers uit de omgeving welkom om hun dieren bij u te laten inspecteren? Geef dit dan door aan het stamboekkantoor, om samen tot een goede afspraak te komen.  
donderdag, mei 28

Hickstead krijgt ereplaats in Hall of Fame

CALGARY - De NRPS-goedgekeurde  HICKSTEAD komt met zijn ruiter Eric Lamaze in de Sports Hall of Fame van Canada. Lamaze ontvangt hiermee de Orde van Sport, de hoogste onderscheiding die een sporter in Canada kan krijgen. De enige andere paard-ruiter combinatie in dit museum is Ian Millar met Big Ben. Eerder is er op Spruce Meadows al een standbeeld voor Hickstead opgericht. De legendarische Hickstead, geboren 1996, werd als 2,5-jarige als eerste goedgekeurd bij het NRPS. In het verrichtingsonderzoek viel het onbegrensd vermogen van de slechts 1.64m hoge hengst al op. Na zijn eerste opleiding bij Conny van Stokkom kreeg de hengst verschillende ruiters, maar kon het met niemand echt vinden. Tot hij vanuit België naar Eric Lamaze ging. Die kocht hem in 2004 als speedpaard, maar haalde al snel de ongelooflijke capaciteiten van de hengst naar boven. Hoogtepunt van hun carrière was het winnen van individueel Olympisch goud en teamzilver in Beijing 2008. (foto: Jacob Melissen). In 2010 won de combinatie brons op het WK, waarbij Hickstead in de finale met paardenwissel werd uitgeroepen tot Beste paard. Andere belangrijke wapenfeiten zijn het winnen van de Grand Prix van Calgary (2007 en 2011), Genève (2008), Aken (2010), La Baule (2011) en Rome (2011), en individueel brons plus teamzilver op de Pan American Games in 2007. In totaal sprong Hickstead 3 miljoen dollar aan prijzengeld bij elkaar, voordat hij in 2011 tijdens een wereldbekerwedstrijd in Italië – letterlijk 'in het harnas' – stierf aan een gescheurde aorta.  Hickstead werd gefokt door Jan van Schijndel uit Maren-Kessel, uit de combinatie Hamlet x Ekstein x Ulft. Als veulen kreeg hij de naam Opel, maar omdat de naam van goedgekeurde hengsten bij het NRPS moet beginnen met de eerste letter van hun vaders naam, werd hij na zijn goedkeuring (door de herkeuringscommissie) omgedoopt tot Hickstead. Later is hij bij veel meer stamboeken goedgekeurd. In Horsetelex zijn 42 afstammelingen van Hickstead te vinden. Daarvan heeft precies de helft tot dusver internationaal gelopen, maar nog niemand op het allerhoogste niveau (1.55 m is het hoogste, een dochter uit een Iers warmbloedmerrie van Cruising x Ronald). Maar dat zegt niet alles, want de jongste nafok is van 2019. Tot nu toe zijn drie van zijn zonen goedgekeurd in Holstein, bij Selle Français en OS. Volle broer Hickstead II (geb. 2004) is goedgekeurd bij Zangersheide en heeft 1.40 m gesprongen. http://www.sportshall.ca/events/class-of-2020-21.html?lang=EN?lang=EN#Lamaze
zondag, maart 8

NRPS voegt 36 hengsten toe aan bestand

ERMELO - Na een geslaagde Hengstenshow op zondag 8 maart is het NRPS 36 jonge hengsten rijker. Het is een collectie om heel trots op te zijn. Van de 30 hengsten die op de keuring van 14 februari groen licht kregen, is er één door de eigenaar teruggetrokken; alle andere hebben aan alle verdere eisen voldaan en mogen aan hun eerste dekseizoen beginnen. Ook de twee hengsten die op de nakeuring werden aangewezen, zijn op de showdag gehuldigd. Daarnaast zijn er vijf hengsten via advieskeuringen aan de collectie toegevoegd. Opmerkelijk is dat twee van de drie kampioenen via deze 'extra' keuringen zijn toegetreden. Op de Hengstenshow zijn daarnaast twee ponyhengsten keur geworden: de dressuurpony Zip (Zodiak x E-Boy), die al met zijn derde amazone in de Z dressuur uitkomt, en de springpony Kosmo van Orchid's (Kanshebber x Kantjes's Carlando), die zelf driemaal EK heeft gesprongen en van wie in alle drie disciplines nakomelingen op de EK pony's zijn gestart. Dit jaar geen NRPS-Paardenman van het Jaar, maar een huldiging van de trouwe vrijwilligers, dus eigenlijk zeven Paardenmannen van het eerste uur: Harry Melis, Jan Staring, Peter Brouwers, Piet Verkerk, Rinus van der Meijden, Pieter van der Doelen, en Wim van Riel. Jaargang dressuurhengsten Kampioen Licor (Vivaldi x Charmeur) (advieskeuring) Reservekampioen For Moray-Pomona (For Romance x Ferro) Derde plaats Glamour van de Anjershof (Glamourdale x Sandreo) Capri's Jim Beam (Capri Sonne jr. x Hexagon's Louisville) (advieskeuring) Depay (Don Joe x Hohenstein) Don Charming Baron (Don Deluxe x Charmeur) For Moqueen (For Romance x Apache) François (Blue Hors Farrel x Cantos) Gorgeous Black Art (Glock's Toto jr. x Rubiquil) (advieskeuring) Glenn (George Clooney x Everdale) Irvin (Inspire x Negro) J. Marin de Jeu (Johnson x Gribaldi) Latino (Glock's Toto jr. x Rubiquil) (advieskeuring) Matteo (Glock's Toto jr. x Rubiquil) (advieskeuring) Ruiz (Rock Forever x Fürst Heinrich) Sir Kemeldo MVK (Spielberg x Goodtimes) Dazzling Colours van de Rheehoeve (Kaleido's Don Pedro x Bacelor NH) (Certificering) Jaargang springhengsten Kampioen El Morado (Eldorado van de Zeshoek x Celano) Reservekampioen I'm Minister President (I'm a Star x Goodtimes) Derde plaats For Ever (For Pleasure x Cassini I) Airforce WM (A Golden Boy Hero Z x Warrant) Conprice (Conthargos x Quaprice Z) Diamond Blue VDL (Diamant de Semilly x Mr. Blue) Ivano van Zuidgeest (Iniësta x L'Opinto des Fontaines) Exclusive (Numero Uno x Burggraaf) (Sporttraject) Jaargang ponyhengsten Kampioen New Edition M (No Limit x Calido-G) Reservekampioen Ducati du Bois (Diamond Touch x Der Harlekin B) Derde plaats Koetsiershoeve Messenger (Merlijn van de Bisschop x Sunny Side Up) Bright Diamond (Bijsterhof's Diamond Dancer x Valentino) Heidepeel's King Arthur (Waxwing Penny Guy x Hogeland's Nandor) Kasall van Equi Center (Kraneveld's Kadans x Irakion) Renkum Duns are (Not) Done (Renkum Seigneur x Viento Uno W) Ziro La-Di (Zip x Manpower Ludinga) Trenco van de Schutlakenweg (Fergie x Apollo) (Certificering)  
zaterdag, februari 29

Op de nakeuring zijn nog twee hengsten aangewezen voor de hengstenshow van 8 maart

Aanwijzingen uiteraard op voorwaarde dat komende week aan alle veterinaire eisen en een voldoende moederrapport wordt voldaan. Het gaat om de ponyhengst New Edition M en de appaloosa dressuurhengst Kaleido's Brillant. Beide hengsten zijn geboren in 2017. De vos schabrakbonte Kaleido's Brillant heeft als vader Kaleido's Don Pedro, en dat is een zoon van Isala's Orient (Krimh ox x Sonny af Højmark). Hij is een volle broer van de oud-Nationaal kampioen NRPS-merrie Isala's Solène. De moeder van de 3-jarige hengst is de NRPS-rijpaardmerrie Sparkling Aleiga van het Anserland (Bachelor NH x Ed King Hill NH). Deze hengst is dus van twee kanten met NRPS-bloed gefokt, maar brengt ook een aparte kleur in. Daarbij toonde hij zeer veel ruimte, afdruk en souplesse in de bewegingen. Hij komt dan ook in aanmerking voor certificering. Fokker is M. Govers uit Lutjewinkel en de eigenaar is Mw. S. Roggen uit Rhee. New Edition M heeft als vader de Duitse Rijpony No Limit (Neckar x Constantin). Moeder Bella Swan M stamt van de Welsh hengst Calido-G uit een klein gebleven rijpaardmerrie (stm. 1.52 m) van Sandro Hit x Donnerkiel x Waidmansheil. Deze pony liet zowel in beweging als bij het vrijspringen kwaliteit zien, en is geaccepteerd voor de fokrichting Nederlandse Sportpony (NSP). Fokker is S. Müller uit Badbergen (D) en eigenaar D.M. Hasselbach uit Gendt. De bloedmooie dressuurhengst Gaspare Grania (Gamble H x Nourejev x Dream of Heidelberg I) van Marije Heuvel uit Losdorp is in de tweede bezichtiging ster verklaard.
zaterdag, februari 1

Het eerste veulen van 2020 is al vroeg geboren

DEN BOSCH/ERMELO - Het NRPS heeft het eerste veulen van dit jaar al geregistreerd. En nóg leuker nieuws is dat gisteren weer een sponsorcontract met Subli is ondertekend, voor de veulenactie van dit jaar. Net als afgelopen jaar ontvangt u gratis een zak Subli Merriebrok of Subli Veulenbrok wanneer u uw veulen bij het NRPS registreert! Het eerste NRPS-veulen van dit jaar is geboren op de Bemi Hoeve in Hoogeloon. In de nacht van 3 januari heeft de internationale springponymerrie W-Gipsy (Kantje's Korporaal x Netron ox) daar haar hengstveulen gekregen. Als vader staat Goliath van de Groenweg te boek. Fokker en eigenaar is Bibi-Kim Kortrink, die zelf de merrie tot op het hoogste niveau in de sport heeft uitgebracht. De NRPS-geregistreerde W-Gipsy is keur en prestatie-sport, en al 25 jaar oud. Ze heeft internationaal op Grand Prix niveau gelopen. Ze maakte in haar jongere jaren deel uit van het Nederlands team en is Nederlands Kampioen ZZ-springen geweest. Een dochter van haar in combinatie met Djebel van het Stichelhof springt ook int. GP en zit in het Belgisch team. De vader van het veulen, Goliath van de Groenweg, heeft ook internationaal grote prijzen gewonnen, dus het zit van twee kanten in de genen. Dat belooft wat voor de toekomst! Sinds 2014 is dit haar vierde veulen dat bij het NRPS wordt ingeschreven. De oudste, nu 6 jaar, is een merrie van de rijpaardhengst Arko III. Daarna komen twee volle zusters met Grand Slam VDL als vader, nu 4 en 5 jaar. Het veulen van 3 januari jl. is de eerste hengst van de familie.
maandag, januari 13

De schouders eronder

Tijdens de Algemene Ledenvergadering in november 2019 heeft Ronald Funke Küpper (voorzitter) te kennen gegeven dat hij in het voorjaar 2020 aftredend zou zijn en niet meer herkiesbaar. Inmiddels heeft Ronald laten weten al vanaf heden niet meer beschikbaar te zijn voor het NRPS; wel zal hij zich in gaan zetten voor de Koepel Fokkerij. De functie van Ronald zal worden waargenomen door Gerard Schuttert, de vice voorzitter, totdat er een nieuwe voorzitter is gekozen. Tijdens de Ledenvergadering werd ook medegedeeld dat Caroline Brandes tussentijds was afgetreden, en dat Gerrie Hogenbirk in het voorjaar aftredend is en eveneens niet herkiesbaar. Inmiddels heeft onze penningmeester, Bouke Hovinga, ook aangegeven te stoppen als bestuurslid, maar toegezegd nog wel de cijfers van 2019 te verzorgen. Het Algemeen Bestuur bestaat sindsdien nog uit drie mensen: Gerard Schuttert, Liesbeth Bonder en Marjolein Gerritsen. In het laatste NRPS-Nieuws van 2019 stond al een oproep voor nieuwe bestuursleden, te weten een voorzitter en een algemeen lid, belast met sponsoring. Nu zijn we ook nog op zoek naar een nieuwe penningmeester.  Vriendelijk verzoek aan iedereen die dit leest, om de schouders eronder te zetten en rond te kijken of u iemand kent en geschikt acht, om voor te dragen voor één van deze functies! Wij gaan ervan uit dat u vertrouwen heeft in de drie nog zittende bestuursleden. Indien u vragen heeft kunt u deze mailen naar info@nrps.nl.
zaterdag, januari 11

Landino VDL en Gregory verrichtingstoppers

ERMELO - Aan het verrichtingsexamen dat gisteren en vandaag heeft plaatsgevonden, hebben dertien jonge hengsten meegedaan, en alle dertien zijn geslaagd. De hoogste beoordeling bij de springhengsten ging naar Landino VDL (v. Stakkato Gold) en bij de dressuurpaarden waren de hoogste cijfers voor Gregory (v. George Clooney). De best beoordeelde ponyhengst is Veenstra's Krack (v. Veenstra's Grapjas). Landino kreeg een 8,5 als algemene indruk, evenals voor het parcoursspringen. De onderdelen techniek, vermogen en afdruk werden beloond met respectievelijk 8,5, 8,5 en 9. Ook karakter/werklust was goed voor een 9.  Er kan er maar één de beste zijn, maar toch waren er meer springpaarden die verschillende 8,5'en op hun lijst kregen. Cash-Maker van de Laarse Heide (v. Chin Chin) en Budweiser (v. Berlin) deden niet zo heel veel voor Landino onder. Cash-Maker kreeg ook 8,5 voor algemene indruk en het parcoursspringen; voor de subonderdelen 8-8,5-8. Budweiser een 8 voor parcoursspringen en algemene indruk, maar ook 8-8,5-8 voor de onderdelen.  De overige geslaagde springhengsten zijn Coupe Germany (v. Coupe d'Or), Qlano (v. Quintus) en Amazing VTS (v. Arezzo). Bij de dressuurhengsten liet Gregory er geen twijfel over bestaan wie de beste is, maar Evegro (v. Everdale) en Dai Ko Myo TF (v. Dante Weltino) zitten hem dicht op de hielen.  De commissie beloonde Gregory met een 9 voor algemene indruk. Van de basisgangen was de galop goed voor 9,5 (stap 8 en draf 8,5). Voor de dressuurproef, karakter/werklust, stalgedrag en aanleg allemaal 9.  Ook Dai Ko Myo kreeg voor algemene indruk een 9, en tevens voor aanleg, karakter/werklust en stalgedrag. Voor de basisgangen en de rijproef allemaal 8,5. Evegro deed daar niet zo veel voor onder met 8,5 voor algemene indruk, 9 voor aanleg, karakter/werklust en stalgedrag, en 9 voor galop (stap 8 en draf 8,5).  De vierde dressuurhengst die geslaagd is en zich ook heel netjes en veelbelovend heeft gepresenteerd, is Creedence (v. Crosby).  Van de ponyhengsten werd Veenstra's Krack beloond met een 8 voor algemene indruk en onder andere 8,5 voor zowel de draf als de galop (8 voor stap en dressuurproef). Deze ponyhengst werd ook in het springen voorgesteld en kreeg voor al die onderdelen 7,5.  Ook No Limit SW (v. Nightfever II) kwam in beide disciplines uit en scoorde gemiddeld goed met veel 7'ens, een 8 voor karakter/werklust, en net als alle hengsten een 9 voor stalgedrag. De palomino Damon du Bois (v. Don Cremello du Bois) kreeg een 8 voor de dressuurproef en verder 7,5'en (stalgedrag 9). Hij is als dressuurpony gefokt en werd alleen in dressuur voorgesteld. 
dinsdag, december 31

Prijzen voor NRPS'ers in Wierden

WIERDEN - Op het jaarlijkse Kerst-indoor hebben de NRPS-pony's weer hun visitekaartje achtergelaten. In bijna alle rubrieken reden er NRPS'ers in de prijzen.  Op donderdag begon Anne Feenstra goed met het winnen van de klasse ZZ-DE op haar Kanshebber-zoon Knud van Orchid's (foto). De combinatie maakte geen springfouten, kreeg alleen een strafpunt voor tijdsoverschrijding en daarmee zetten ze de beste prestatie neer van het hele deelnemersveld. In de grote finale op vrijdag reed ze ook foutloos, maar in de barrage lukte dat niet en dat resulteerde in de 4e plaats. In de M-D ging Renske van Middendorp goed van start, ze won met Burito's Kind of a Sparkle (v. Kanshebber, m. Astrid keur; pref; prest.sport&fok v. Lord Peter. Fokker A.L.J. van Esch uit Erp). Vierde in die rubriek eindigde Mikai Brandes met Zenzi Girl (dochter van Zenzi Boy VDK, die zelf ook meedeed op dit concours). In de L-C kwam Hentel (v. Dexter Leam Pondi, m. Jentel keur; prest.sport v. Casper, fokker H. Janssen, Grashoek) aan start met haar nieuwe amazone Joy Neuman. Deze combinatie won de 6e prijs met 1 balkje in de barrage.  In de klasse L tweefasen konden op vrijdag twee NRPS-combinaties de eerste prijs in ontvangst nemen. In de L-C Quishara-Faye Lok met Everro (v. Eduard), zij reden foutloos en waren iedereen te snel af. In de L-DE tweefasen ging de hoogste eer naar Vallery Tienstra met good-old Zebrano (v. Zodiak, m. Minouche v. Boyco, fokker B. Bus uit Westervoort). In de grote rubriek reden nog drie NRPS'ers in de prijzen: Marlin van Dalen (3e) met Hippy Chick (v. Zodiak), Mikai Brandes (8e) met Orchid's Kylie (v. Kanshebber) en Tansy Veldkamp (10e) met Ciqueen-B (v. Country). Marlin en Hippy Chick startten daarna In de M-DE en wonnen daar de 4e prijs.  In de Z-DE werd Chloe in het Veld met Pitch Pine (v. Kanshebber) 5e met één balk in de tweede fase, maar wel de allersnelste tijd van allemaal. Hert ZZ-DE werd gewonnen door Jaydee Janssens met Kyrian van Orchid's (v. Kanshebber). Winnaar van de finale M-CDE was Yoni van Santvoort met Kailey van de Beekerheide (v. Kantje's Ronaldo) en Daan Adams mocht in die finale de derde prijs ophalen met DHL Vinolia (v. Viva la Bam).
zondag, december 29

King Stayerhof's Jango weer onverslaanbaar

ERMELO (KNHS) – In Nieuw en Sint Joosland is gisteren een nieuw seizoen van de KNHS-Felix Hippisch Cup van start gegaan. De eerste wedstrijd in deze dressuurcompetitie voor pony’s werd overtuigend gewonnen door Evi van Rooij die ruim 72% scoorde met haar pony KING STAYERHOF'S JANGO  (v. KOSMO VAN ORCHID'S ). Na een goed outdoorseizoen met teamzilver op het EK Pony’s en een Hippiade-titel in de klasse Z2 D/E (foto), laat Evi van Rooij in Nieuw en Sint Joosland wederom haar goede vorm zien met King’s Stayerhof’s Jango. De vijftienjarige amazone was zelf zeer tevreden over haar prestatie en vertelt na afloop: “Ik heb zeker een fijne proef kunnen laten zien zonder fouten, dus daar was ik heel blij mee. Sowieso kan ik met Jango altijd mooie strakke proeven rijden. Hij doet gewoon super zijn best en is er altijd voor me. De draf is één van zijn sterkste punten en ook vandaag gingen de drafonderdelen erg goed. Alleen de galop kan nog wel wat verbeterd worden. Dat kreeg ik ook te horen van de jury op mijn protocol, dus daar kan ik in de trainingen en lessen verder aan werken. Ik word daarbij heel fijn begeleid door mijn vader Arthur van Rooij en Marlies van Baalen en daarnaast volg ik kadertrainingen bij bondscoach Imke Schellekens-Bartels. Dit indoorseizoen wil ik zeker nog wat meer competitiewedstrijden van de KNHS-Felix Hippisch Cup rijden en ga ik internationaal starten op het CDI Lier. Maar ook de KNHS Indoorkampioenschappen staan op mijn planning, en daar gaan we nu rustig naartoe werken.”  Op de tweede plaats eindigde Rowena Weggelaar met haar NRPS'er  NAVARONE VAN DE BEEKERHEIDE (v. Neptune van de Beekerheide) met 70,61%.  Lilli van den Hoogen zette met de NRPS-goedgekeurde Don Davino Horsepoint (v. Don Carino dus Bois) weer een B-kaderscore neer: met 69,286% werd de combinatie vierde.  ​